'Adet Kanama Bozukluklarına Dikkat!'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Atılgan, kadınlarda sık görülen adet kanama bozukluklarının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

'Adet Kanama Bozukluklarına Dikkat!'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Atılgan, üreme çağındaki kadınlarda sıkça görülen adet kanama bozukluklarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Atılgan, adet dışı gelişen anormal kanamaların genellikle rahim iç zarından (endometriyum) kaynaklandığını belirterek, bu kanamaların şiddetli, düzensiz, uzun süren ya da ara kanamalar şeklinde görülebileceğini ifade etti.

ADET DÖNGÜSÜ VE BOZUKLUKLAR
Adet döngüsünün bir kanamanın ilk gününden diğerinin ilk gününe kadar olan süreyi kapsadığını belirten Prof. Dr. Atılgan, bu sürenin genellikle 24-38 gün arasında değiştiğini söyledi.

· 24 günden kısa sürede görülen kanamalar “sık adet”,

· 38 günden uzun aralıklarla olanlar ise “seyrek adet” olarak tanımlanıyor.
Hiç adet görülmemesi ise “amenore” olarak adlandırılıyor.

Kanamanın 8 günden uzun sürmesi genellikle anormal kabul edilirken, bazı yaş aralıklarında (18-25 ve 42-45 yaş) bu süre 9 güne kadar uzayabiliyor.

OLASI NEDENLER
Anormal kanamaların nedenleri arasında;

· Rahim içi polipler,

· Rahim duvarı kalınlaşması (adenomyozis),

· Miyomlar,

· Rahim zarı kalınlaşması (endometriyal hiperplazi),

· Rahim kanseri,

· Yumurtlama problemleri,

· Kan pıhtılaşma bozuklukları,

· Kullanılan ilaçlar ve cerrahi müdahaleler yer alıyor.

Menopoz öncesi dönemde görülen polip kaynaklı kanamalarda kanser riski düşük olsa da, her anormal kanamanın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TANI VE TEDAVİ
Tanıda; kan testleri, ultrason, rahim içi biyopsi ve histeroskopi gibi yöntemler kullanılıyor. Tespit edilen polip ya da miyomlar cerrahiyle alınarak patolojik incelemeye gönderiliyor ve buna göre tedavi planlanıyor.

SEZARYEN SONRASI KANAMA SORUNLARI
Sezaryen sonrası oluşan skar dokularının (istmosel), sürekli lekelenme, kötü kokulu akıntı ve ilişki sırasında ağrıya neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Atılgan, bu durumun adet kanamasının bu bölgede birikmesiyle ortaya çıktığını ve mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

COVID-19 AŞISI VE ADET
COVID-19 aşısı sonrası bazı kadınlarda adet döngüsünde kısa süreli uzamalar gözlemlense de, bu konuda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

ERGENLİKTE ADET BOZUKLUKLARI
Ergenlikte adet düzensizliklerinin özellikle ilk iki yılda yaygın olduğunu ve genellikle geçici olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atılgan, uzun süren düzensizliklerde polikistik over sendromu, tiroid hastalıkları, Cushing sendromu ve diyabet gibi hastalıkların araştırılması gerektiğini kaydetti.

UZMAN UYARISI
Prof. Dr. Atılgan, aşırı adet kanaması olanların, menopoz sonrası kanama yaşayanların ve 14 yaşını geçtiği halde hâlâ adet görmeyen genç kızların mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı.