Arıcak'ın Kurtuluş Planı Açıklandı

Hazar Stratejik Aratırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, her hafta açıkladığı Elazığ'ın Kurtuluş Planı kapsamında bu seferde Arıcak'ın kurtuluş planını açıkladı...

Arıcak'ın Kurtuluş Planı Açıklandı

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) olarak Elazığ’ın Kurtuluş Planı kapsamında çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Bilal Çoban, 2034 yılına kadar şehrin bölgesel kalkınmasına katkı sunacak projelerini basınla paylaşmaya devam ediyor.

Bu hafta Arıcak ile ilgili çalışmalarını paylaşan Başkan Çoban, Elazığ’ın kırsal kesimlerinden biri olan Arıcak’ın değerlendirilmesi halinde tarım, özellikle de hayvancılık konusunda şehrin ekonomik yapısına ciddi katkılar sunabileceğini söyledi.

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Arıcak için 2034 yılına kadar hayata geçirilmesi gereken projeleri sıraladı.

Başkan Çoban; “Kadınların sosyoekonomik hayata dahil olması için kendi bireysel yeteneklerine göre (tekstil sektörü, dikiş–nakış) alanında nitelikli eğitim ve uygulamalı eğitimler almasının sağlanması, Bölgede yapılan arıcılık faaliyetlerinin daha bilinçli ve verimli olması amacı ile uzmanların eğitim vermesi, El sanatları için mesleki eğitimlerin verilmesi, Bölgede bulunan ters lale bitkisinin tanıtılması ve daha geniş bir kitleye duyurulması için yılın belirli aylarında festivallerin yapılması, Köylerde kullanılmayan eski okul binalarının iyileştirilerek insanların bir araya gelip sosyalleşeceği konuk ve kültür evlerine dönüştürülmesi, Arıcılık faaliyetleri yapan bölge halkı için büyük bir sorun haline gelen ve yaklaşık 5 yılda bir yenilenmesi gereken arı kovanları için destek sağlanması, Sütün uygun koşullarda saklanması ve pazarlama konusunda yaşanılan sıkıntıların önüne geçilmesi amacı ile mandıraların kurulması, Bölge kadınları tarafından üretilen organik ürünlerin (tarhana, reçel, pekmez, erişte) satışının yapılması için pazarların kurulması, Ceviz ve badem yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için, ekili alanlarda damlama sulama sisteminin kurulması, Bölgede üretim alanı fazla olan dut meyvesinden pestil, orcik, pekmez yapılması ve pazarlanması için endüstriyel kazanlar ve dut seçme makinası gibi ekipman desteği sağlanması, Yerel ürünler ve el sanatları pazarlanması için ulusal/uluslararası fuarlara katılım, Yamaç paraşütü etkinliklerinin yapılması, Bölgemizde bulunan ters lale bitkisinin tanıtılması ve daha geniş bir kitleye duyurulması için yılın belirli aylarında Ters Lale Festivali düzenlenmesi, Süt ve süt ürünleri sektörü değer zincirinin geliştirilmesine yönelik olarak Arıcak’ta Soğuk Zinciri ve Süt Toplama Merkezlerinin kurulması, Konaklama yerleri ve lokanta kafe gibi yardımcı turistik tesislerin, turistik belgeli olarak kurulmasının teşvik edilmesi gerekmektedir" dedi.