Başkan Yavuz'dan ''Maden Açıklaması''

Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz Maden'in taşınıp taşınmaması hakkında yapılan anket çalışmalarını ve araştırmalarını Mhp genel merkezine sundu.

Başkan Yavuz'dan ''Maden Açıklaması''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapılan anket çalışmaları ve araştırma raporunda aşağıdaki ifadelere yer verildi;

Elazığ Maden İlçesi, Camiikebir Mahallesinde mevcut olan heyelan riski gerekçe gösterilerek Maden İlçesi’nin Gezin’e taşınması dillendirilmekte, Gezinde alanlar belirlenmekte, projeler çizilmekte, başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum olmak üzere birçok siyasetçi ve bürokrat ikna edilmeye çalışılmaktadır.

Peki, bu planlamayı yapanlar, alınacak bu karardan doğrudan etkilenecek olan Maden Halkının görüşüne neden kulak tıkamaktadır? Acaba vatandaş ne istemektedir? Acaba projelendirilen alanın depremsellik durumu nedir? Bu konuda bilim ne demektedir?

Do. Dr. Adem Doğan ‘’Maden ilçesinde yaşanan sorunu ilçede yaşayanların bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçladık. Bu tür toplumun önemli bir kesimini etkileyen sorunlarda halkın eğilimleri sorunun çözümünde çok önemlidir. Bu anlamda Maden ilçesinde yaptığımız araştırmada ilçede yaşayanların AFAD’ın hazırladığı projeyi ve Projenin uygulanacağı lokasyonu beğenmesini çok önemli olarak görüyorum. Ancak, proje ödemelerine ilişkin belirsizlerin fazla olması ilçede yaşayanların sürece daha mesafeli yaklaşmalarına neden olmaktadır.’’ İfadelerini kullandı.

Gezin Ve Tekevler Alternatifi

Yeni konut ve işyerlerinin nereye yapılacağı konusunda zaman zaman yetkili kurumların vatandaşlarla yaptığı görüşmelerde farklı öneriler dillendirilmiş, yeni yerleşim yeri olarak Gezin ya da Tekevler bölgesi önerileri ile birlikte önemli oranda bir çoğunluk Maden’ de uygun bir alanın daha uygun olacağı görüşünü dile getirilmişlerdi.

Maden’de ve Bahçelievler

AFAD ve diğer ilgili kurumların yeni yerleşim yerleri üzerinde çalışma yapması ve ardından konut ve işyerlerinin Maden’in eski adıyla kortik olarak bilinen Bahçelievler Mahallesinde yapılması önerisi ve bununla birlikte uygulanacak projenin kamuoyuna duyurulmasının ardından halkın bu projeye bakışı ile ilgili ilk kez bir anket yapıldı.

Yapılan Anket Sonucu

Maden'de yaşayan vatandaşlarla yapılan anketin sonuçları şöyle;

"Yeni Konut ve İşyerlerini Bahçelievler Mahallesi'nde yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna cevap veren vatandaşların yüzde 69,2’si doğru buluyorum derken, yüzde 30,8’i ise yanlış bulduğunu ifade ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni konutların Maden İlçesi Bahçelievler Mahallesinde yapılacağını duyurmuş ve TOKİ başvurularını almaya başlamıştır. Anket çalışması bunun üzerine yapılmıştır.

Siyaset ve Bürokrasinin Düşünceleri

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; Sayın Bakan Sivrice İlçesinde yaptığı konuşmada:

Fay hattının geçtiği alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Aktif fayın üzerinde olan 40-50 vatandaşımızın evini yeni de olsa, sağlam da olsa burada tutamayız. Neden tutamayız? Çünkü altında fay hattı var. Yani bu depremde yıkılmamış olsa bile bir sonraki depremde yıkılma ihtimali çok yüksek.

Demiştir.

Vali Çetin Oktay Kaldırım: Maden ilçesinin bir bölümünde heyelan riski bulunduğunu ve bu bölgede heyelan riskinin ortadan kaldırılmasına dönük teknik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Maden ilçesinin başka bir yere taşınması bizim gündemimizde yoktur dedi.

Maden’in önemi ve tarihi bakiyesine vurgu yapan Vali Kaldırım, bu güzide ilçemizin gelişmesi, kalkınması ve tekrar bölgede önemli bir merkez olması konusunda gerek proje bazında gerekse de sektörel bazda çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz; ‘’Bizlerin önceliği Maden halkının, tarih ve kültürünün geleceğidir. Seçim döneminde de kullandığım bir slogan vardı, “Maden, Maden’de kalacak”. Bunu söylerken Maden’in bölük pörçük bir şekilde hem de fay hattının üzerine taşınmasına karşı olduğumu vurgulamak ve altını çizmekti.

Belediye Başkanı olarak vatandaşlarımızın sesi olmaya gayret gösteriyorum. Sürekli halkın içindeyim. Bu nedenle şunu çok açık ve net söyleyebilirim ki; Maden halkı Maden’de yaşamak istiyor.

İlçenin taşınması için düşünülen bütçenin yerinde yapılaşmaya ve istihdam yatırımlarına ayrılması en akılcı çözümdür.’’ İfadelerini kullandı.