CHP Heyeti Elazığ'da İş Dünyasıyla Bir Araya Geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Başkanlığı'nda 10 CHP Milletvekilinin katılım sağladığı 'CHP Ekonomi Masası' Elazığ'da sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası ile bir araya geldi.

CHP Heyeti Elazığ'da İş Dünyasıyla Bir Araya Geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığında, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un ev sahipliğinde, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 24. Dönem İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, İzmir Milletvekili Bedri Serter, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu gibi isimlerin yer aldığı heyet Elazığ’a geldi.

CHP Ekonomi Masası, Elazığ’da ilk toplantısını sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası ile gerçekleştirdi.

Yoğun katılım ile gerçekleştirilen toplantıda Elazığ'ın ekonomik problemleri masaya yatırılırken gerçekleştirilecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, CHP Ekonomi Masası’nın Elazığ ziyareti kapsamında Elazığ’da sivil toplum kuruluşları ve ekonomi dünyasının bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu.

CHP Elazığ Milletvekili Erol, Elazığ’da eskiden CHP’nin şansı olmadığı gibi bir algı yaratıldığını dile getirilerek, “Gönülden insanlara dokunduğunuz, onların sorunlarıyla iç içe yaşadığınız zaman ne sizin partinize ne de etnik kimliğinize göre değerlendirme yapmazlar” dedi.

 “ELAZIĞ’DAKİ SİYASET TABLOSU DEĞİŞECEK”
Milletvekili Erol, CHP’nin önümüzdeki dönemde iddialarının büyük olduğunu dile getirerek, “İddiamız karşıtlık ve gerilim üzerinden siyaset izlemek değil. İddiamız hizmet endeksli, hizmetle farklılık yaratarak Elazığ’a hizmeti getirmek” dedi. Erol, önümüzdeki dönem Elazığ Belediye Başkanının CHP’nden seçilmesini konuşabileceklerini ifade ederek, “Elazığ dışarıdan görenler Elazığ’ı sağın kalesi olarak bilirler. Halbuki Elazığ’a umut verdiğinizde bu seçimde yaşayacağız ve göreceğiz, Elazığ’da CHP hizmet endeksli siyaset anlayışı ile sayın Genel Başkanımız Elazığ’a gelerek, Elazığ’ı kalkınmada pilot il ilan ettiğinde, Elazığ’daki siyaset tablosu değişecek” dedi.

''CARİ AÇIK DÜŞMEDİ''
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Elazığ’da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği yemekte, iktidarın yeni ekonomi modelini cari açık üzerinden eleştirdi. Öztrak, “Düşük kur ve faizle biz bu ekonomiyi yönetiriz. Ne olacak? Kur değersizleşecek. Cari açık kapanacak. Cari açık kapanınca rezervler artacak. Sonra kur yeniden değerlenmeye başlayacak denilen hikaye. Cari işlemler dengesi. İlk beş ayda. Yıllık olarak Türkiye bu yıl 18,6 milyar dolar cari işlemler açığı vermeyi hedeflemişti. İlk beş ayda 28,1 milyar dolar oldu. Bütün yıl için beklenen cari açık 40 milyar dolar. Cari açık düşmedi” dedi.

CHP’li Öztrak, 1,5 yılda 36 ili ziyaret ettiklerini, yurttaşlarla, iş dünyasının sorularını dinlediklerini ve sorunlara çözüm önerilerini aktardıklarını dile getirdi. Öztrak, burada Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı sunumda, ülke ekonomisinin “buhrana” nasıl düştüğünü anlattı. Öztrak, Türkiye’nin büyüme modelinin iflas ettiğini ve ekonomik krize neden olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile de ülkenin kurumlarının tahrip olması sonucu yönetim krizi ortaya çıktığını ve son olarak da koronavirüs pandemisiyle ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle beraber de ülkede buhran oluştuğunu söyledi.

 “CARİ AÇIK KAPANINCA REZERVLER ARTACAK”
Öztrak yaptığı konuşmada, “Türkiye’de yeni bir model benimsendi. Buna da Türkiye modeli denildi. Türkiye modeli diyor ki: Düşük kur ve faizle biz bu ekonomiyi yönetiriz. Ne olacak? Kur değersizleşecek. Cari açık kapanacak. Cari açık kapanınca rezervler artacak. Sonra kur yeniden değerlenmeye başlayacak denilen hikaye. Cari işlemler dengesi. İlk beş ayda. Yıllık olarak Türkiye bu yıl 18,6 milyar dolar cari işlemler açığı vermeyi hedeflemişti. İlk beş ayda 28,1 milyar dolar oldu. Bütün yıl için beklenen cari açık 40 milyar dolar. Cari açık düşmedi. Diğer taraftan vadesi bir yıl içinde dolacak dış borçlarımıza bakalım. Vadesi bir yıl içinde dolacak dış borçlarımıza baktığımız zaman da gördüğümüz rakam yaklaşık 2022’nin beşinci ayından sonra bir yıl içinde 182 milyar dolar. Ama bunun büyük kısmı özel kesimin. Son olarak Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine baktığımız zaman 54 milyar dolar açık veriyor. Bu Türk ekonomisinin son derece kırılgan olduğunu ortaya koyuyor” dedi. 

"EKONOMİYE İLİŞKİN ALTILI MASA ÇÖZÜM ÖNERİSİ"
Öztrak, altılı masanın Türkiye ekonomisini düzeltecek kadrolara sahip olduğunu vurgulayarak, şunları açıkladı:

“Altılı masa olarak, iki hazine müsteşarı, iki bakan, bir Merkez Bankası Başkanı ve bir de Ticaret Bakanlığı Müsteşarı eski birtakım tedbirleri açıkladık. Aslında bu tedbirler ülkeyi hızla düzlüğe çıkarabilecek olan tedbirler. Bunları hatırlatmak isterim. Birincisi Durum Ve Hasar Tespit Komitesi kuracağız, hemen ülkede nerede ne sıkıntı var tespit edeceğiz. Ardından Ekonomik ve Sosyal Konseyi yeniden çalışır hale getireceğiz. Onun ardından Stratejik ve Planlama Teşkilatı’nı kuracağız. Son olarak da Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sağlayacağız. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı derken bir şey söyleniyor. ‘Efendim bürokrat seçilmişin üzerinde mi olacak?’. Böyle bir şey yok. Tek bir şey var yapacağın. Hükümet belirleyecek enflasyonu ve hangi noktaya gideceğine hükümet karar verecek. Sonra da Merkez Bankası’na diyecek ki ‘Bu noktaya gitmek için elindeki araçları kullan’. Bağımsızlık bu. Bütün bu tedbirlere baktığınız zaman aslında çözüm var. Türkiye’yi nasıl düzlüğe çıkarmak mümkün. Ama şu andaki mevcut yönetimin bu kapasitesi kalmamış durumda.”