'Elazığ'a Zerre Kadar Faydası Yok'

Elazığ'ın Keban ilçesinde 46 yıldır faaliyet gösteren Keban Barajının ilimiz ekonomisine hiçbir fayda sağlamadığı ve şehrimizin 6. bölge teşvik kapsamından çıkarılmasının nedeninin Keban Barajı olduğu belirtildi.

'Elazığ'a Zerre Kadar Faydası Yok'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'da faaliyet gösteren Keban Barajının hiçbir fayda sağlamadığı gibi ilimizin 6. bölge teşvik kapsamından çıkarılmasının nedeninin olduğu belirtildi. 

Alınan bilgiye göre, Keban Barajından elde edilen gelir, Elazığ üzerinden genel bütçeye yansıtılıyor. Bu durum Gayri Safi Milli Hasılada Elazığ'ı zengin iller arasında gösteriyor. Baraj gelirlerinin Elazığ'ı zengin göstermesi nedeniyle şehir ekonomisi önemli devlet teşviklerinden faydalanamıyor. Elazığ'ın 6. bölge teşvik kapsamından çıkarılmasının başlıca nedeninin Keban Barajı olduğu ifade ediliyor. 

Elazığ’da kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 16 Bin Dolar düzeyinde. Bu oranla Elazığ, GSMH'de Türkiye’de en zengin iller arasında yer alıyor. Ancak resmi olmayan verilere bakıldığında Elazığ’da kişi başına düşen milli gelir 3.500 dolar seviyelerinde.

BARAJIN ELAZIĞ'A EKONOMİK KATKISI YOK
Elazığ'ı zengin gösteren etkenlerin başında Keban Barajı geliyor. Türkiye’nin yüzde 20 elektrik ihtiyacını karşılayan Keban Barajı ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor ancak, barajın ne enerji ne de ekonomik olarak Elazığ'a hiç bir ekonomik katkısı olmuyor. Barajdan elde edilen gelir Elazığ üzerinden genel bütçeye yansıtılırken, Elazığ ekonomisine geri dönüş olarak yansımıyor.

GSMH NASIL HESAPLANIYOR?
Ülke genelinde kişi başı milli gelir hesaplandığında illerin genel bütçeye sağladığı gelirler baz alınıyor ve nüfusa göre pay ediliyor. Durum böyle olunca Keban Barajının gelirinden dolayı Elazığ’da kişi başı GSMH yüksek çıkıyor. Ancak bu durum gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Keban barajından elde edilen gelirler Elazığ ekonomisine yansıtıldığı için şehir halkı zenginleşiyor gibi görülüyor.

Bunun yanısıra hazırlanan teşvik yasaları da bu hesaba göre yapılıyor. Elazığ zengin bir şehir görüldüğü için teşvik yasalarının avantajından yararlanamıyor.

Ekonomi çevreleri, Keban barajından elde edilen gelirin genel bütçeye Elazığ üzerinden yapılmamasını isteyerek, siyasilerin bu konuda çalışma yapmasını önerdi. 

ELAZIĞ'A EN BÜYÜK SEKTEYİ KEBAN BARAJI VURUYOR
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Mehmet Özeren, Kanal Fırat'ta yayınlanan Zeki Akbıyık ile Gündem Programında Elazığ ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özeren, programda yaptığı açıklamada,  Keban barajının Elazığ ekonomisine zerre kadar faydasının olmadığını söyledi. 

Elazığ'ın 6. bölge teşvik kapsamından çıkarılmasının en büyük nedenin Keban barajının gelirinin Elazığ'ın gelirine dahil edilerek Gayri Safi Milli Hasılaya eklenmesi olduğunu vurgulayan Özeren, "Keban Barajının Elazığ ekonomisine zerre kadar faydası yoktur. Bizim teşviklerdeki en büyük sıkıntımız Keban barajının gelirinin Elazığ'ın gelirine dahil edilip Gayri Safi milli hasılaya eklenmesi. Türkiye ortalamasında Gayri Safi Milli Hasıla kişi başına düşen gelir miktarı geçen yıl 12 bin 600 dolardı, Elazığ da ise 6 Bin 700 Dolardı. Bu, Keban Barajı dahil olmuş olduğu haldeki rakam. Keban Barajını düştüğünüz zaman Elazığ'daki Gayri Safi Milli Hasıla 3 Bin 500 Dolarlara düşüyor. Bize en büyük sekteyi Keban Barajı vuruyor.  Keban Barajı her teşvikte Elazığ'ın önünde engel oldu. Şimdi de Elazığ'ın 6. bölgeden çıkmasına sebep oldu. 6. Bölge teşvik yasasının ilimizde devam etmesi lazım. Özellikle sayın siyasilerimizden bunun için gayret göstermelerini bekliyoruz. Keban barajının gelirinin Elazığ'ın gayri safi milli hasılasına dahil edilmemesi lazım." dedi.