ETSO, Kamu Taahhüt İçin Girişim Başlattı

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, kamu taahhüt sektörü için girişim başlattıklarını belirtti.

ETSO, Kamu Taahhüt İçin Girişim Başlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, kamu taahhüt sektörü için ivedi şekilde fiyat güncellenmesi ve sözleşmelerde revizyon yapılması için Valilik ve TOBB nezdinde ilgili bakanlıklarla görüşme yapılması hususunda çalışmalar başlatıldı.

Başkan Arslan, yakın tarihte sektörün sorunlarıyla ilgili çok önemli girişimler yapılmış olmasına karşın sonuç elde edilemediğini ifade etti.

"İNŞAAT VE TAAHHÜT SEKTÖRÜ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR"
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan tarafından Valilik ve TOBB’ye konuyla ilgili gönderilen yazıda şu ifadelere yer verdi: “Odamızın 10 ve 11. Meslek Komitesini oluşturan İnşaat Mühendisi, Mimar ve Taahhüt işleriyle iştigal eden Üyelerimizce Odamıza yapılan müracaatta inşaat ve taahhüt sektörünün zor günler geçirdiği belirtilerek acil girişimlerde bulunmamız talep edilmektedir. 

Sektörün sorunlarıyla ilgili olarak, 26/07/2021 tarihinde Ticaret Bakanlığımıza, 14/12/2021 tarihinde TOBB, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, 21/12/2021 tarihinde TOBB Müşterek Meslek Komitesine son olarak 08/03/2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOBB’ye raporlar sunularak taleplerimiz iletilmiştir. Ancak bugüne kadar bu taleplerimizden sektörümüzün beklentilerini karşılayacak maalesef bir gelişme kaydedilememiştir. 

İlimizde bulunan bazı kamu projeleri inşaat maliyetlerindeki fiyat artışları nedeniyle durma noktasındadır. İnşaat malzemelerindeki pandemi dolayısı ile meydanı gelen fahiş artışlar nedeni ile kamuya iş yapan müteahhitler maalesef iflaslarla karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum çok sayıda okul, kanalizasyon, gölet, içmesuyu gibi projeleri durması manasına gelecektir. İnşaat ekonominin lokomotifidir. Bünyesinde 300’e yakın alt sektörü hareketlendirmekte ve hem üretim süreçlerine hem de istihdama çok önemli değer katmaktadır. Müteahhitlerin ve sektörün zora girmesinin başta işsizlik ve finans olmak üzere ülkemize ve dolayısı ile ilimize çok yönlü sosyal ve ekonomik etkisi olacaktır. 

İş bitimine kadar reel fiyat farkı uygulanması yapılmalı, buna rağmen işlerini yürütemeyecek olan sektör temsilcilerine projelerin etkilenmemesi için %50 fiziki gerçekleşme seviyesinin altında  olan işlere şartsız tasfiye hakkı getirilmesi sektörün en önemli beklentisidir. Ayrıca bu işler süreli olduğu için iş programına göre gerçekleşmeyen kısımlar için süre uzatımı gerekmektedir. Hem toplumun hem sektörün hem de kamunun mağduriyetinin önlenmesi anlamında bu düzenlemelere ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Sektörümüz talebi üzerine konuyla ilgili gerekli girişimleri takdirlerinize arz ederiz.”