'Gönüllü İtfaiyeci' Projesinde Elazığlı Hemşehrimizin Büyük Başarısı

Başarılı bürokrat, Elazığlı Hemşehrimiz Arif Sayın'ın Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı olduğu dönemde kırsal mahallelerde kurulan 'Gönüllü İtfaiyecilik' projesi kapsamında eğitim çalışmalarını tamamlayanlar Mersin'in birçok bölgesinde çıkan orman yangınlarına müdahale ederek büyük rol üstlendiler...

'Gönüllü İtfaiyeci' Projesinde Elazığlı Hemşehrimizin Büyük Başarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı, Elazığlı hemşehrimiz Arif Sayın tarafından hayata geçirilen 'gönüllü itfaiyecilik projesi' son orman yangınlarında ne kadar isabetli bir proje olduğunu gösterdi.

Mersin’in Gönüllü İtfaiyecileri, orman yangınlarının söndürülmesi için canla başla çalışarak görünmez birer kahraman oldular.

HAYATA GEÇEN PROJE TÜRKİYE'DE İLKLERDEN BİRİ OLDU 
2017 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde İtfaiye Dairesi Başkanı olarak görev yapan başarılı bürokrat, Elazığlı hemşehrimiz Arif Sayın döneminde kırsal mahallelerde kurulan ‘Gönüllü İtfaiyecilik’ projesi kapsamında eğitim çalışmalarını tamamlayanlar Mersin’in birçok bölgesinde çıkan orman yangınlarına müdahalede büyük rol üstlendiler.

O dönemde hayata geçirilen ‘Gönüllü İtfaiyecilik’ projesi, Türkiye’de uygulamaya geçirilen ilklerden biri oldu.

2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 2 bin gönüllü itfaiyeciye teorik ve pratik eğitimler verildi. Mersin’in tüm kırsalında 2000 sertifikalı itfaiyeciyle, olası bir yangına daha çabuk ve anında müdahale etme ,kayıpları en aza indirme hedeflendi.

Nitekim daha önce Anamur ve Mut’ta çıkan orman yangınları büyümeden gönüllü itfaiyeciler tarafından anında söndürüldü.

Gönül itfaiyeciler, Mersin’in Aydıncık ve Silifke ilçelerinde çıkan orman yangınlarında, yangın söndürme çalışmalarında ortaya çıktı. Yangınlara canla başla müdahale eden gönüllü itfaiyeciler, kendilerine olan ihtiyacı bir kez daha gösterdiler.

Eğitim alan gönüllü itfaiyeciler, orman yangınlarının söndürülmesinde canla başla mücadele ederek adeta birer görünmez kahramanlar oldular.

Kendilerine o dönemde dağıtılan yangın söndürme römorklarıyla alevlerin ortasında mücadele eden gönüllü itfaiyeciler, yangınların kontrol altına alınmasında verdikleri bu destekle büyük rol oynadılar.

''GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK PROJESİNE DAHA FAZLA ÖNEM VERİLMESİ GEREKİR''
Konuyla ilgili sosyal medyadan bir açıklama yapan dönemin Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı, Elazığlı Hemşehrimiz Arif Sayın şunları söyledi; 

“Ormanlık alanlarının çok olduğu şehirlerde Gönüllü itfaiyecilik projesine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Ormanlık alanlarına yakın yerleşim yerlerinde Gönüllü itfaiyecilerin ve ekipmanlarının bulunması olası yangınlarda ilk müdahele için büyük fayda sağlayacaktır. Yangın eğitimi almış sertifika almaya hak kazanmış gönüllü itfaiyeci kimlik kartlarına sahip duyarlı vatandaşlar sayesinde hem yangının büyümesi engellenecek hem de müdahale esnasında can kaybı yaşanması önlenecektir. Orman yangınlarında havadan müdahale en etkili yöntemdir.Havanın kararması ile müdahale olmadığı için gönüllü itfaiyeciler ordusu kurulursa ki, bir uçak parasına 'Gönüllü İtfaiyeci' ordusu kurulur diye tahmin ediyorum. Gece ve gündüz müdahale ile yangının söndürülmesi daha kolay olacaktır. Orman yangınlarında erken müdahale ORMAN kurtarır.”