'Her Yıl Dünyada 7 Milyon İnsan Hayatını Kaybediyor'

Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Dünya Tütüne Hayır Günü nedeniyle bir açıklamada bulundu.

'Her Yıl Dünyada 7 Milyon İnsan Hayatını Kaybediyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 1987'den beri desteklediği Dünya Tütüne Hayır Günü (World No Tobacco Day-WNTD) nedeniyle açıklama yapan Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, tütün kullanımı nedeniyle her yıl dünyada 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Açık, “Bu yıl, Dünya Tütüne Hayır Günü'nün odak noktası tütün ve akciğer sağlığıdır. Nefes alma ve hayatta kalma güdüsüyle dünyaya gelen ve bunu bağımlılık nedeniyle unutan insana, akciğerinin değerini yeniden hatırlatmak toplumsal sorumluluğumuzdur. Akciğerin baş düşmanı olan tütün ve tütün ürünlerinin akciğer kanserinden KOAH’a insanlara verdiği zararları minimize etmek için daha etkin bir mücadele gerekmekte, ebeveynlerden hükümete toplumun tüm kesimlerine bu noktada görev düşmektedir. Dünya Tütüne Hayır Günü’nün 2019 odak noktası olan “tütün ve akciğer sağlığı” kampanyası akciğer sağlığı risklerinin azaltması konusunda farkındalığı arttıracaktır” dedi.

Prof. Dr. Açık; "Sigara Kullanımı Çok Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunudur"

Sigara kullanımının; hastalık, ölüm, ekonomik kayıp ve iş gücü kaybına yol açan çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve tütün kullanımının insana verdiği zararlar konusunda halkın maalesef hala yeterince bilgi sahibi olmadığını vurgulayan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Açık, “Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, dünya çapında akciğer kanserinin başlıca nedenidir. Aynı zamanda solunumu acı verici bir hale getiren kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) da birincil sebebidir. Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayan ancak dumanına maruz kalan başta küçük çocuklar olmak üzere pasif içiciler ise, yine bu ürünleri içenler kadar büyük risk altındadır. Çocuklarda ve bebeklerde bu durum, zayıf akciğer büyümesine ve fonksiyonuna neden olabilir, enfeksiyon ve astım riskiyle karşı karşıya getirir ve ani bebek ölümü sendromu riski yaratır” diye konuştu.

Açık; " Sağlık Bakanlığının 'Tam Dumansız Türkiye' Çalışmaları Büyük Önem Taşımaktadır"

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) kapsamında yer alan, ‘2030 yılına kadar erken ölüm oranının üçte bir oranında azaltılması’ hedefine ulaşmak için, tütün kontrolünün tüm hükümetler için en önemli önceliklerden biri olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Açık, “Tüm dünyada tütün talebini azaltmaya yönelik etkili tütün kontrol politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması bu anlamıyla kritiktir. Türkiye’de T.C. Sağlık Bakanlığı’nın, toplum sağlığını korumak ve bağımlılıklardan uzak, sağlıklı nesiller yetişmesini sağlamak için yürüttüğü ‘Tam Dumansız Türkiye’ çalışmaları bu noktada büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmaların, gençlerin erken yaşta tütün ve tütün ürünlerine başlamasının önüne geçilmesi ve bağımlılıkla tüm yaş gruplarında etkin mücadele edilmesi yönünde daha da genişletilmesi, tüm Türkiye’ye hem ekonomik hem de sağlık açısından rahat bir nefes aldıracaktır” ifadelerine yer verdi.