İkinci Kez Yapılan Hasar Tespit Sonuçları Açıklandı... Ancak...?

6.8 büyüklüğündeki depremde binaları hasar gören vatandaşların hasar tespit durumuna yaptıkları itirazlar değerlendirildi.

İkinci Kez Yapılan Hasar Tespit Sonuçları Açıklandı...   Ancak...?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Yapılan yeni incelemelenin ardından binaların kesin hasar tespit raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından açıklandı. Ancak bazı vatandaşlar, kesin hasar tespitinin teknik imkanlarla yapılmadığını iddia ederek, rapora tepki gösterdi.

HASAR TESPİTİNDE GERÇEK TABLO NE?

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem, tüm yönleriyle geride unutulmaz bir enkaz bıraktı.
Merkez üssü Sivrice ilçesi olan korkutucu depremde birçok bina yıkıldı, binlerce bina da hasar gördü. Depremin en acı yanı ise Elazığ ve Malat'yada 41 vatandaşın hayatını kaybetmesi oldu. Soğuk kış gününde yürekleri dağlayan afetin ardından devletin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları Elazığ halkının yanında oldu. Devlet ve millet dayanışmasıyla kentte yaralar sarılmaya çalışıldı. Tarihe not düşen bu yardımlaşma seferberliği takdirle ve minnetle karşılandı. 

BİNALAR HAREBEYE DÖNDÜ

Depremde hayatını kaybedenlerin yaşattığı acının büyüklüğü tartışılmaz. Ancak vatandaşalara acı veren bir diğer mesele ise depremden sonra ortaya çıkan korkutucu tablo oldu. Şehrin hemen her noktasında binalar adeta harebeye döndü. Abdullahpaşa, Rüstempaşa, Sürsürü mahallelerinde çoğunlukta olmak üzere kentteki yapı stokunun 3'te 1'i hasar gördü. 

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde yaklaşık bin kişilik ekiple hasar tespit çalışmaları yapıldı.  Yaklaşık 20 gün süren tespitlerin ardından binalara hasar durumuna göre 'az', 'orta' ve 'ağır'  hasar raporu verildi.  Yapılan ilk tespitlerde 19 bin 821 bağımsız bölümden oluşan yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı yapı sayısı 8 bin 519 olarak belirlendi. Binlerce daire ise hafif ve orta hasarlı olarak kayıtlara geçti.

23 BİN 310 İTİRAZ BAŞVURUSU YAPILDI

Depremde hasar gören binaların 'hasar tespit' durumuna birçok vatandaş itiraz etti. Binalarının yeterli ölçüde incelenmediğini, ağır ve orta hasarlı binaya 'az hasar'  raporu verildiğini iddia eden vatandaşlar dilekçe vererek yeniden tespit yapılmasını istedi. İtirazlar nedeniyle kette 16 merkezlerde itiraz dilekçeleri alındı. 17 Şubat'ta başlayan ve 17 Mart'ta sona eren itiraz sürecinde toplam 23 bin 310  itiraz başvurusu yapıldı. 

İTİRAZ EDİLEN BİNALAR YENİDEN İNCELENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ilgili kurumlar itirazları değerlendirdi. Kesin hasar tespitlerine ilişkin itiraz sonuçları Çevre ve Şahircilik İl Müdürlüğünün web sayfasında yayınladı. 

HASAR TESPİTİ TENİK İMKANLARLA YAPILMADI' İDDİASI

Kesin hasar tespiti raporunu inceleyen bazı vatandaşlar karşılaştıkları tablo karşısında şaşkınlık yaşadı.  Ağır hasarlı olduğunu savundukları evlerine az hasarlı rapor verildiği ifade eden vatandaşlar, kesin hasar tespitinin teknik imkanlarla yapılmadığını iddia ederek, rapora tepki gösterdi. 

Vatandaşlar, "İtirazımız üzerine binamız yeniden incelendi. Ancak, binanın hasar durumu  teknik şartlarda yapılmadı. Çekiç kullanılarak bina kontrol edildi. Binanın ağır hasarlı olduğu gözle görülmesine rağmen çekiç kullanılarak binaya az hasar raporu verildi.  Bu kabul edilemez" dediler.