Kabil'de DEAŞ Saldırısı!

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınlarında terör örgütü DEAŞ tarafından gerçekleştirilen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 13'ü ABD askeri olmak üzere 90'a yükseldi, en az 150 kişi de yaralandı.

Kabil'de DEAŞ Saldırısı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkelerin başlattığı tahliye operasyonlarının devam ettiği başkent Kabil'de dün gerçekleştirilen bombalı saldırıların bilançosu artıyor.

Güvenlik gerekçesiyle adı açıklanmayan Afganistan Sağlık Bakanlığı yetkilisine göre Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın Abbey Kapısı'nda ve yakınlardaki Baron Hotel civarında düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 90'a, yaralıların sayısı 150'ye yükseldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Bill Urban tarafından yapılan açıklamaya göre ise ölen ABD askerlerinin sayısı 13'e, yaralı sayısı 18'e ulaştı.
HAVALİMANINDAN TAHLİYELER SÜRÜYOR
Dün patlama seslerinin yükseldiği Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bugün ülkelerin tahliye operasyonlarına devam ettiği öğrenildi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiliz kuvvetlerinin havalimanındaki tahliye sürecinin son aşamalarına girdiklerini açıkladı. Tahliyenin İngiliz vatandaşlarına, daha önce Afganistan'dan ayrılmaları onaylananlara odaklandığını belirten Bakan Wallace, "Bu süreçte herkesin tahliye edilememesi derin bir üzüntüdür" dedi.
"BEDELİNİ ÖDETECEĞİZ"
Kabil’deki bombalı saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlenirken, ABD Başkanı Joe Biden gerçekleştirdiği basın toplantısında saldırıların DEAŞ'ın Horasan kolu tarafından düzenlendiğini açıklamıştı. Biden, "Saldırıyı gerçekleştirenleri affetmeyeceğiz, unutmayacağız, peşini bırakamayacağız ve bedelini ödeteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
DEAŞ ÜSTLENDİ
Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırı sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan terör örgütü DEAŞ üstlendi.
ÖLEN AMERİKALI ASKERLERİN SAYISI YÜKSELİYOR
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimanı'ndaki terör saldırısında ölen ABD askerlerinin sayısının 13'e yükseldiğini açıkladı.

Albay Urban yaptığı açıklamada, "(CENTCOM Komutanı) Orgeneral McKenzie'nin açıklamalarından sonra Abbey Kapısı'ndaki saldırıda aldığı yara sonucu on üçüncü ABD askerinin de hayatını kaybettiğini teyit edebilirim" ifadelerini kullandı.

Urban, ayrıca yaralı sayısının ise 18'e çıktığını ve tamamının şu anda cerrahi birimlerle donatılmış özel bir C-17 tahliye uçağı ile Afganistan'dan çıkarıldığını kaydetti.

CENTCOM Komutanı McKenzie, yaptığı açıklamada 12 askerin öldüğünü 15 askerin ise yaralandığını duyurmuştu.
60 YARALI HASTANEYE GETİRİLDİ
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı bölgesinde yaşanan patlamalarda hayatını kaybedenler arasında ABD’lilerin ve sivillerin bulunduğunu aktararak, “Abbey Kapısı’na kısa bir mesafedeki Baron Hotel'de veya yakınında en az bir patlama daha doğrulayabiliriz” dedi.
BİR PATLAMA DAHA
Havaalanı yakınlarındaki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların götürüldüğü İlk Yardım Hastanesinde beklediği sırada, şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını bildirdi.
BİDEN ULUSAL GÜVENLİK TOPLANTISI DÜZENLEDİ
ABD Başkanı Joe Biden, Kabil’deki çifte saldırının yaşandığı sırada Beyaz Saray’daki Durum Odası'nda Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de dahil olmak üzere üst düzey ulusal güvenlik yetkilileriyle birlikte olduğu aktarılırken, patlamanın ardından Biden’ın Afganistan’daki durum hakkında bilgilendirildiği ifade edildi.
İNGİLTERE: CAN KAYBIMIZ YOK
İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kabil'de meydana gelen patlamanın ardından, İngiltere tarafında herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığını bildirildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, Kabil'deki patlamanın ardından, hükümetin acil durumlar komitesi (COBRA) ile toplantı düzenledi.

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı ise, Birleşik Krallık Kuvvetlerinin güvenlik ve tıbbi yardımı sağlamak için çalıştığını ifade ederek, "Öncelikli endişemiz personelimizin, İngiliz vatandaşlarının ve Afganların güvenliği olmaya devam ediyor. Bu olayla müdahale etmek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz" dedi.
İNGİLTERE'DEN AFGANİSTAN HAVA SAHASI İÇİN UYARI
İngiltere’den Afganistan hava sahası için uyarı
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps yaptığı açıklamada, Afganistan'da meydana gelen patlamaların ardından Havacılık Bildirimi (NOTAM) yayınlandığını bildirerek, "Afganistan'daki şok edici sahnelerin ardından, havayollarına 25 bin fitin altındaki Afgan hava sahasından kaçınmak için öneride bulunduğunu” aktardı.
NATO BOMBALI SALDIRILARI KINADI
Saldırıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.

Ceset yığınlarına ait görüntüler yayınlandı
Havalimanı yakınlarında yaşanan patlamanın ardından sosyal medyada çok sayıda ceset yığınlarının bulunduğu görüntü paylaşıldı. Patlamadaki can kaybının artması bekleniyor. Saldırının arkasında terör örgütü DEAŞ olduğu düşünülüyor.
TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA
Taliban, Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndaki patlamada aralarında çocukların da bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda Taliban üyesinin de yaralandığını bildirdi.
MSB'DEN AÇIKLAMA GELDİ
MSB, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" dedi. 
BM SALDIRIYI KINADI
Uluslararası Havalimanı’nın Abbey Kapısı’nda ve kapıya yakın bir mesafede bulunan Baron Hotel yakınlarında düzenlenen bombalı saldırılarda ilk belirlemelere göre, 13 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi ise yaralandı.

Saldırının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, çifte bombalı saldırıyı kınadı. Gutteres’in Sözcüsü Stephane Dujarric basına verdiği demeçte, Gutteres’in "birçok sivili öldüren ve yaralayan terör saldırısını" kınadığını belirterek, saldırının Afganistan’daki durumun ne kadar değişken olduğunun bir göstergesi olduğunu aktardı.

Dujarric, saldırının ülke genelinde Afgan halkına yapılacak yardımlar konusunda BM’nin kararlılığını güçlendirdiğini ifade ederek, şu ana kadar BM personeli arasında herhangi bir can kaybı rapor edilmediğini belirtti.
RUSYA: 2 ASKERİMİZ ÖLDÜ
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kabil Havalimanı dışındaki intihar saldırısında en az 2 kişinin öldüğünü ve 15 kişinin yaralandığını söyledi.