Ramazana 5 Adımda Hazır Olun

Yaklaşan Ramazan ayıyla beraber, uzmanlar vatandaşların nasıl beslenmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazana 5 Adımda Hazır Olun
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaklaşan Ramazan ayıyla beraber uzmanların tavsiyesi, Oruç tutarken zorlanmak istemiyorsanız şimdiden bol taze yeşil sebze tüketmeye başlayın. Kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun...

On bir ayın sultanı ramazana sayılı günler kaldı. Bu yıl yakıcı yaz sıcaklarına denk gelmiyor fakat uzun açlık ve susuzluk süresi sebebiyle, metabolizmayı şimdiden bu sürece hazırlamakta fayda var. 
Uzmanlar sağlıklı bir ramazan için şimdiden dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladı. İşte metobolizmayı hızlandıracak beş önemli tavsiye:

Sofradan Yoğurdu eksik etmeyin

Yoğurt tüketmek sindirim sistemini ramazana en güzel şekilde hazırlamakta oldukça etkili. Bu gıdalarda bulunan bağırsak için yararlı bakteriler, hem ramazan öncesi hem de ramazanda sindirim sistemi ile ilgili yaşayabileceğiniz problemleri de engellemeye yardımcı olacak.

Et ve sebzeyi bir arada tüketin

Etli, kıymalı ve tavuklu sebze yemekleri hem protein ihtiyacınızı karşılamaya hem de sebzelerin posasından ve vitaminlerinden faydalanmanıza yardımcı olur. Sebze ve proteini bir arada almak da ramazan öncesi sindirim sistemini rahatlatır. Uzun açlık sürecindeki hazım sıkıntılarından korur.

Salatayı artırın tuzu azaltın

Sağlıklı bağırsak sisteminin vazgeçilmezi taze yeşil sebze. Kalorileri yok denecek kadar az. Bu yüzden her yemeğin yanında salata tüketin. Böylece diğer besinlerden alacağınız yüksek kaloriyi azaltabilirsiniz. Bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Tuzdan kaçının. Ödeme yol açıp kan basıncını yükseltir.

Kafeini kısıtlayın bol su tüketin

Çay, kahve ve kola gibi içeceklerde bulunan kafein bağımlılık yaptığı gibi sindirim problemlerine de yol açabilir. Ayrıca idrar söktürücü etkisi ile suyun böbreklerden atımını hızlandırarak su kayıplarına sebep oluyor. Bu yüzden ramazan öncesi ve ay içerisinde kafeini azaltın, bol su tüketmeye gayret edin.

Karbonhidratları  Kompleks seçin

Yüksek kalorili tatlı, beyaz un, çikolata, şekerli içeceklerden oluşan basit karbonhidratlı gıdalar, çabuk acıktırır. Bulgur, tam tahıllı ekmek, yulaf gibi kompleks karbonhidratlar ise fazla miktarda vitamin, mineral ve posa içerdiğinden tok tutar. Basit karbonhidratlı yiyecek ve içeceklerden uzak durun.