TKDK'dan Bütün Projelere Yeşil Işık!

IPARD II projesi kapsamında 5. çağrıya çıktıklarını belirten TKDK Elazığ İl Koordinatörü İbrahim Sertaç YILMAZ ' Bu dönem fazla proje beklemediğimizden kriterler esnetilecek 30 puanı bulan her projeyi kabul edebiliriz' dedi.

TKDK'dan Bütün Projelere Yeşil Işık!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TKDK Elazığ İl Koordinatörü İbrahim Sertaç YILMAZ, IPARD 2 döneminin  5. çağrısına çıkmaları nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyerek   projesi olan  yatırımcıları  il koordinatörlüğüne davet etti.

300 projeye destek verdik

Nisan 2012 yılından itibaren koordinatörlüklerinin Elazığ’da hizmet verdiğini hatırlatan  Yılmaz “2019 Nisan ayındayız bu tarih bizim için önemli bundan tam yedi yıl önce 2012 yılında Nisan ayında Elazığ’da ilk hizmet vermeye başladık. O günden Bu güne kadar yaptıklarımızı kısaca özetleyecek olursak şimdiye tadar yedi yılda geçen süre içerisinde Elazığ’da yaklaşık 300 projeye destek verdik ve bu projelere  ödediğimiz toplam hibe tutarı bugün itibari ile yaklaşık  215 milyon lira . Bu hibe karşılığında da ilimizde yaklaşık 375 milyon liralık yatırımın kazandırılmasına vesile olduk. 2019 yılı içerisinde de inşallah 35 milyon gibi bir rakam ödeyerek ödediğimiz hibe tutarının 250 milyon ve kazandırdığımız yatırım tutarında yaklaşık 450 milyona çıkarma hedefindeyiz” dedi.

Tavuk ve hindi yatırımcısına  %70’e varan destek sunacağız

Şubat 2019 itibarıyla  5. Çağrıya çıktıklarını ifade eden Yılmaz“ Bu beşinci çağırı ilanı kapsamında da yeniden ilimize yeniden yatırımların kazandırılması Avrupa Birliği fonlarının etkin kullandırılması amacıyla  basının önemi çok büyük. Biz ilçe Tanıtım toplantılarımızı yaptık, Şuanda STK’ları gezdik İki hafta gibi bir süre içerisinde bütün bu tanıtım programlarımızı planladık hayata geçirdik. Artık bundan sonra köy köy kimler bu projeyi yapabilir direk hedef odaklı bir çalışma içerisindeyiz.  5. çağrı ilanı kapsamında  101 diye tabir ettiğimiz tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar  kapsamında hayvancılığa destek vereceğiz. İnşallah hayvancılık içerisinde küçükbaş, büyükbaş, besi, süt, kanatlı  hayvanlar içerisinde  tavuk ve hindi desteklerine yüzde 40 ile  yüzde 70 arası değişen oranlarda hibe desteği olacak. Yaklaşık 500 bin Euro  kadar olan yatırımlarda bu hibe desteğini sağlayacağız. Bunu yanı sıra 103 diye tabir ettiğimiz işleme tesislerine Et işleme tesislerine, sucuk ,sosis gibi yatırımlar süt işleme süt ayran yoğurt peynir tarzı gibi yatırımlar , Meyve sebze soğuk hava depolarının yapılması, su ürünleri işleme  sektörü, su ürünleri işlemesine destek vereceğiz ve burada da yüzde 40 il yüzde 50 arasında değişen oranlarda hibe oranlarımız var” diye kaydetti.

Bingöl’e yapılan 170 milyon dolarlık yatırım bölgeye önemli katkı sunacak

5. çağrı döneminde 170 milyon euro gibi çok ciddi bir bütçe ayrıldığına dikkat çeken  Yılmaz “Hayvancılık tedbirine  80 milyon euroluk bir bütçe de işleme tedbirine olmak üzere Türkiye geneline 42 ile aynı olan toplam bütçe tutarı 250 milyon euro civarında, bu projenin daha etkin ilimizde daha faydalı bir şekilde kullanılabilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Bu tedbir kapsamında da ilçe tanıtım programlarımızı yaptık. STK buluşmalarımızı gerçekleştirdik. Şimdi daha sonuç odaklı, daha hedef odaklı köylere gidip projeyi yapa bilecek insanlarla görüşmeye çalışıyoruz. Bu noktada çok paydaş kurumlarımız var tarım il müdürlükleri, ilce müdürlükleri çok ciddi manada destek sağlıyorlar. Bu bölgede özellikle Bingöl’de  özel uluslararası bir firmanın çok ciddi bir yatırımı söz konusu. Yaklaşık 170 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak.  Bu da söylenenlere göre  Cumhuriyet tarihinin Doğu ve Güneydoğuya yapılacak en büyük yatırımın olacağından bahsediliyor. Yaklaşık  günde bin ton  süt işlenecek bu firmada ve bölgede gerçekten çok ciddi manada süte, et üretimine çok ciddi katkısı olacağını düşünüyoruz. Yaklaşık 2 iki üç sene içerisinde tahmin ve tecrübelerimize göre  bölgede  birçok  en az 50 büyükbaşlık ahırlar kurulacak ve bunlarında sütçülük sektörüne çok ciddi katkı sunacağına inanıyoruz. Eğer bu fırsatı şuanda iyi değerlendiremeye bilirsek iki sene sonra oluşabilecek talepleri karşılamaya biliriz o noktaya gelebiliriz” diye aktardı.

Yatırımcı için önemli bir fırsat

Bingöl’ün alt yapısı ve çevre iller incelendiği zaman bu sektörden en fazla faydalanacak gelişim kaydedecek olan şehrin Elazığ olduğuna dikkat çeken TKDK İl Koordinatörü Yılmaz “ Bundan dolayı süt inekçiliği noktasında vatandaşlarımıza buradan da bir çağrı yapmak istiyoruz. Çünkü bu çağrı döneminde çeşitli beklentilerden dolayı 42 ilde çok fazla proje geleceğini ön görmüyoruz. Daha önce uygulanan sıralama kriterleri bu dönem uygulanmaya bilir. O kadar başvuru gelmeye bilir ondan dolayı gelen projeler en az 30 puan sıralama kriterinde  sağlamak kaydıyla bütün projeler uygun olabilecek diye düşünüyorum. Buda yatırımcı için üretimci için bir fırsat olarak görüyoruz bu fırsatı da  daha iyi değerlendire bilmeleri adına projeyi içeriye teslim etmeden önce her aşamasına hakim olmak için projeyi bütün aşamalarıyla hazırlanma aşamasından evrak bazlı çalışmalarına kadar  bütün projeleri son teslim  tarihimiz 17 Mayıs’ a kadar bütün projeleri bizim bir ön incelemeye almamız gerekiyor. Tekrar buradan bütün çiftçilerimize, üreticilerimize bu projeleri önceden bize getirmeleri, bizlerle muhakkak irtibat halinde olmalarını tavsiye ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.