Sami Yılmaz

Özkütle, Özgül Ağırlık ve Elazığ Yeni Haber

Sami Yılmaz

Özkütle veya yoğunluk, bir cismin hacim başına düşen kütlesine denir, özgül ağırlık ise bir maddenin birim hacmine düşen ağırlıktır.

Bir m3 toprağı örnek olarak verecek olursak,toprak alınıp 1 m3 ölçülerek, kapladığı hacim bulunur, buna özkütle ya da yoğunluk denir, toprağın içindeki ayrı olan cisimler mesela hava ve su çıkarıldığında kalan kısma toprağın özgül ağırlığı denir.

Tabiatdaki her cismin bir özkütlesi ve özgül ağırlığı vardır. Özkütle hacminin büyük olması  önemlidir ama taşıdığı özgül ağırlık çok daha önemlidir. Maddenin kapladığı hacim büyüklüğü içinde özgül ağırlığının yüksek olması o maddeyi çok daha önemli kılar.Fizik bilimi ile sizleri daha fazla yormadan sadede geleyim. 

Şehrimizde "Elazığ Yeni Haber " ismi ile yeni bir internet haber sitesi kuruldu. Bu Elazığ'da kurulan ilk haber sitesi değil son da olmayacak. Yüzlerce, binlerce takipcisi olan haber siteleri var fakat baktığımız zaman, gündem oluşturma, zihinleri kanalize etme ve insanları bilinçlendirmek noktasında başarılı olabilen site sayısı çok azdır. "Elazığ Yeni Haber" sitesi, Yayın politikası, içeriği ve sorumluluk sahibi yayınları ile (şimdilik) özkütlesi (takipçisi) az ama özgül ağırlığı (gündem olmuşturma) fazla olan bir haber sitesi olarak karşımızda duruyor.

Sorumlu yayıncılığı ile ilerde çok daha etkili bir site olacağına inandığım "Elazığ Yeni Haber" sitesinin 'beraber yürüyelim' teklifine geçte olsa bu yazı ile olumlu cevap vererek çorbada azda olsa tuzumuzun olması benide mutlu edecektir. Şehrimizde olan/yapılan iyi ve güzel şeyleri sahiplenme, kötü ve olumsuz şeyleri sorumlu ve çözüm odaklı eleştirilerle dile getirme noktasında mümkün oldukça haftalık olarak yazmaya çalışacağım.

Başta Erhan Bahçeci olmak üzere yayında ve yapımda emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür eder, Hakkı ayakta tutan adil şahitler olmaları duasıyla başarılar dilerim.

Selametle kalın. 

Yazarın Diğer Yazıları