Ufuk Çetinkaya

Zeytin Dalı Harekatı

Ufuk Çetinkaya

Zeytin Dalı Harekatı’nın birinci aşaması, TSK ve ÖSO’nun yardımlaşması ile tamamlandı. Böylece sınır hattı teröristlerden temizlenmiş oldu, ikinci kısım ise meskun mahal operasyonları ile devam edecek. Harekatın birinci aşamasında, 415 kilometrelik alan temizlendi ve Afrin’in % 65’i kontrol altına alındı. Harekat kapsamında, 2000’in üzerinde terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonun hemen öncesinde Afrin’deki terörist sayısı yaklaşık 7-8 bin olarak açıklanmıştı. Bu sayının 500-600’ü Sincar ve Kandil’den gelen ve yabancı istihbarat örgütlerince eğitilen teröristlerden oluşuyor.

Kuşkusuz harekatın vazgeçilmez operasyonlarından biri de “meskun mahal çatışmaları” yani sokak çatışmaları olacaktır. Afrin’in merkezine doğru ilerleyen TSK ve ÖSO, Afrin’e açılan bir kapı olan Racu ve Cinderes’i kuşatma altına aldı. Bu iki bölgede, meskun mahal çatışmalarının yaşanacağından dolayı kuşatmadaki bölgelere sınıra yakın birimlerden çok sayıda PÖH/JÖH mensupları sevk edilmeye başlandı. JÖH’ler ve PÖH’ler, ilk kez sınır ötesi operasyonda bir arada olacak. Meskun mahal çatışmalarına katılacak olan JÖH/PÖH mensuplarımız, Doğu ve Güneydoğu’da Hendekler/Barikatlar döneminde görev alan, deneyimli ve tecrübeli kolluk kuvvetlerindendir.

Ayrıca operasyonda, Kara Kuvvetleri’ne bağlı askeri birliklerde yer alacak. Mayın ve EYP tuzaklarının imhası için de bölgeye en az 20 insansız kara aracı ve uzaktan kontrol edilebilen 43 adet iş makinesi gönderildi. Operasyon adım adım uygulanacak ve sivil hassasiyetine dikkat edilecektir. Sokak ve evlerden ateş açmaya çalışan ve sivil kılığına bürünen teröristleri, İHA’lar tespit edecektir. Operasyonun teknik ayrıntıları eş zamanlı yürütülüyor. Bölgede teröristlerin silahlarının sesi ile karışmaması için, güvenlik birimlerin silahları ve teknik teçhizatı eşleştirildi. Benzer uygulama, Hendekler döneminde de uygulanmıştı. Bölge kodları kuruldu. Teknik cihazlarda kullanılacak parolalar belirlendi. Kriptolu telsizlerin hangi birimlerde kullanılacağı netleştirildi. Meskun mahal hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor…

Cinderes ve Racu Nerededir ve Neden Önemli?

14 bin kişilik nüfusu barındıran Cinderes’te şu an 3-4 bin dolayında kişi bulunuyor. Stratejik öneme sahip olan bölgelerden biri de Cinderes’tir. Cinderes, Afrin’e 20 km uzaklıktadır. İlçenin alınması ile Afrin’e giden yol açılmış olacaktır. Cinderes beldesindeki, Deviye köyü ve ona hakim konumdaki 3 tepede terör örgütü PKK/PYD’den kurtarıldı. Cinderes’in etrafı kuşatılmış vaziyettedir. Özellikle Hatay’ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine düşen roketler, PKK’lı teröristler tarafından Cinderes ve çevresinden atılmaktaydı. Yaklaşık 1 hafta önce YPG/PYD, Cinderes’teki Kandil kadrosunu kuzeye Meydanki’ye nakletti. Bölücü terör örgütü PKK/PYD’nin, TSK ve ÖSO’yu yavaşlatmak üzere EYP tuzakları kurarak, birkaç terörist grubunu Kefer Safra-Zındıkyan-Ramadiye hattına yerleştirdiği belirtiliyor. Cinderes içinde bulunan PKK/PYD’nin karargahları, lojistik depoları ve mevzileri takip edilip, SİHA’larla vurulmaya devam ediliyor.

Ayrıca Cinderes’in merkezinde Esed/İran destekli milis grupları ve yabancı teröristler de bulunuyor. Terör örgütü YPG/PKK’nın, mahallelere ve caddelere EYP ve mayın döşediği de belirtiliyor. Cinderes’te yaşayan sivilleri canlı kalkan olarak kullanan teröristler, sivil görünümünde de mahalle aralarında geziyorlar. Terör örgütü PYD/PKK için en önemli bölgelerden biri olan Cinderes, yakında TSK ve ÖSO’nun bölgeyi kurtarmasıyla özgürleşecek, Bülbül’den sonra Afrin’de alınan ikinci belde olacaktır. Meskun mahal çatışmalarının yaşanacağı diğer stratejik beldeler ise; Racu, Şeyh Hadid, Tel Rıfat, Şaranlı, Mabatlı. Önümüzdeki günlerde meskun mahal çatışmalarının yaşanacağı 2 belde; Cinderesi ve Racu’dur. Maskanlı köyü’nün terör örgütü YPG/PKK’dan kurtarılmasıyla, Racu’nun da etrafı kuşatılmıştır.

JÖH&PÖH: Barikatlar/Hendekler Dönemi

Güvenlik güçlerimizin meskun mahal çatışmalarındaki tecrübesi ve deneyimi gayet başarılıdır. Meskun mahal, arazi çatışmalarından daha da farklıdır, zordur. JÖH ve PÖH timleri; barikatlar döneminde Diyarbakır’ın Sur ve Cizre, Şırnak’ın Silopi, Cizre ve İdil ilçesinde, Mardin’in Derik, Dargeçit ve Nusaybin ilçesinde, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ‘meskun mahal’ operasyonlarını başarılı şekilde tamamlamıştı. Doğu’da ve Güneydoğu’da meskun mahal operasyonlarında teröristlerin çok sayıda avantaja sahip olmasına rağmen, güvenlik güçlerimiz operasyonu başarı ile sonuçlandırdı.

Meskun mahalde sivil hassasiyeti ve operasyon kabiliyeti çok önemlidir. Kırsalda büyük darbe yiyip, şehirlere yerleşen terör örgütü PKK/PYD; Barikatlar/Hendekler dönemini başlatmıştı. Mahallelerde ve sokaklarda hendekler kazıp, EYP tuzaklayarak, dükkanları yağmalayarak, eylemler yaparak ve evlerde mevzilenerek sözde özerklik ilan etmeye çalışmıştı. Fakat bu girişimleri başarılı olamadı. Bu süreçte Doğu’da ve Güneydoğu’da eylem yapan teröristlerin çoğu özel eğitimli Suriye’den gelenlerdi.

O dönemde bazı yabancı medya ve kanallar ”sivilleri öldürüyorlar” açıklamalarıyla kara-propagandanın çalışmalarında bulundular. Bugün de aynı çalışmaları yürütüyorlar. Meskun mahalde en önemli faktörlerden biri de istihbarattır. Barikatlar dönemini göz önünde bulundurursak, MİT’in ve diğer istihbarat birimlerimizin önemini hatırlarız. Güvenlik güçlerimiz, Afrin’deki meskun mahal operasyonlarını başarı ile sonuçlandıracaktır.

Türkiye sahada sadece terör örgütleri ile değil, aynı zamanda küresel güçlerin istihbarat örgütleri ile de mücadele etmektedir. Ayrıca hudutlarımızın güneyinde Hakkari’den, Hatay’a kadar bir güvenlik kuşağı uygulanma stratejisi, Afrin’den sonra operasyonel süreçlerin devam edeceğini gösteriyor. Afrin’den sonra, devam edecek olan operasyonel faaliyetler; Türkiye’nin bölgedeki elini, ABD ve Rusya’dan daha da güçlendirecektir. Sahada güç kazanmaya devam eden Türkiye, aynı şekilde de masada da politik/diplomatik anlamda güç kazanmaktadır.

Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit olan tüm güvenlik güçlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum…

Yazarın Diğer Yazıları