Veysel Akto

Sınava Girecek Olan Tüm Öğrencilere ve Velilerine!..

Veysel Akto

Merhaba Kıymetli Lise-Üniversite Adayı Arkadaşlar ve Saygıdeğer Velileri.

İçinde bulunduğumuz sınav arifesinde bu kez sadece öğrencilere değil, aynı zamanda sınavlara hazırlık öğrencisi olan velilere de yazmak istedim. Bu vesileyle tüm velilere selam olsun.

İyi bir lise ve üniversite hayatı geçirerek gelecekte daha büyük hedeflere yürüyebilmek için bu sınavların ne kadar önem arz ettiğini yazmama gerek yok sanırım. Ancak bu durum, sınavların yaşamın temel gayesi olduğu anlamına da gelmemelidir. Çünkü hepimizin hayatındaki en önemli öncelik şüphesiz sağlık ve huzurdur. Peki neden yazımın başında bunu sizlere hatırlatmak istedim? Çünkü, bazen öğrencilerin öncelikleri değişiyor ve bu değişim onların hayatlarını alt üst edebiliyor. Başka bir ifadeyle sınavı kaybetme veya kaybetme korkusu, öğrenci psikolojisini derinden etkileyebildiği ve öğrencilerde travmatik sorunlar oluşturabildiği için öncelikle bu yanlışı düzelterek başlamak istedim. Şunu unutmayalım ki: Sınav önemlidir, ancak her şey değildir.

İlkokuldan başlayarak uzun yıllar eğitim gören öğrenciler, ortaokul ve lise bitiminde sınav engeli ile karşılaşıyorlar. Daha sonra lise ve üniversite öğrencilerinde, hayatlarına yön verecek olan bu engeli kayıpsız atlatabilmek için büyük bir telaş başlıyor. Bu telaşın adı LGS ve YKS hazırlık sürecidir. Bu süreç, ergen ve gençlik psikolojisinin tam ortasında bulunan öğrencileri oldukça etkilemektedir. Etkilemesi gayet doğal bir durum olduğundan bizim amacımız bu etkilenmeyi en aza indirebilmektir. Zira stres, sınav arifesindeki öğrencileri olumsuz etkilemektedir. Haksız da değiller hani. Birkaç saatte yapılıp biten bir sınav, öğrencinin üniversite ve doğrudan meslek hayatını etkilediği için stres kaçınılmaz oluyor. Fakat az önce de dediğim gibi amaç bunu en aza indirebilmektir. Aksi takdirde yoğun stres altında girilen sınavların olumsuz akıbetleri birçok örneğiyle ortadadır. Buna bağlı olarak öğrencinin, sene başında yeterli çalışması veya çalışmaması artık bu tarihte tartışılacak bir konu değildir. Tabi ki bu konu sınavdan sonra detaylıca irdelenmelidir, fakat stres yönetimi için kesinlikle sınav öncesi gündeme gelmemelidir.  

Sınav arifesinde öğrencilerin ve velilerin son derece sakin olması gerekmektedir. Buna bağlı olarak öğrencilerin bu süreçte yapacağı en iyi iş; özellikle MEB kitaplarındaki kazanımlardan konu tekrarları yapmak, her gün bir deneme (YKS için her gün 1 TYT, 1 AYT) çözmek ve bu denemelerin istatistiğini çıkararak yanlış ve varsa boş soruların hangi konularda yoğunlaştığını tespit etmek ve buna göre de tedbir almaktır. Veliler ise; her zaman öğrencisinin yanında olduğunu ona hissettirmeli, öğrencisinin her türlü eğitim ihtiyacını karşılamalı ve sınavı kazanmanın yaşamın tek amacı olmadığını ona hatırlatmalıdır. Böylece gerginlik azaltılarak rahatlama sağlanmalı, bir şeyleri yetiştirme telaşı olmamalı ve olumsuz düşüncelerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sınava 1-2 hafta kala birçok öğrencide önceden çok iyi çalıştığı ve bildiği konularda bile sanki bu konuları unutmuş gibi bir his oluşmaktadır. Bu durum öğrenci için kesinlikle moral bozucu bir faktör olmamalıdır. Zira bu his, gün geçtikçe artan heyecandan kaynaklanan bir durumdur ve aslında böyle bir unutma söz konusu değildir. Çünkü aynı his, gerçek sınavın ilk 10 sorusunu çözerken de kendi gösterecek ama birkaç soru daha çözdükten sonra kendiliğinden sönecektir. 

Sınava 1 Hafta Kala ve Sınav Günü Neler Yapabiliriz?

Her şeyden önce sağlığımız ön plandadır. Buna göre; güneşte fazla durmamalı, yediğimiz içtiğimiz şeylere dikkat etmeli, uyku düzenimizi kurmalı ve eğer kronik bir rahatsızlığımız varsa bunu daha fazla önemsemeliyiz. Sınava 3 gün kala mümkünse dışarıda yapılan ve içeriğini tam bilemediğimiz yemekleri de yememeliyiz. Zira sınav günü fizyolojik bir sorun yaşamamız bunlara dikkat etmemize bağlıdır. Malum, sınava giriş saatleri çok net olduğu için herhangi bir ihtiyacımızdan dolayı sınava geç kalmamalıyız. Sınav akşamı her günkü saatimizde (01:00’i geçmemek şartıyla) uyumalı ve sabah da çok erken ya da çok geç kalkmamalıyız. Sınav sabahı ise çok yağlı ve kızartmalı yiyeceklerden uzak durup daha sade bir kahvaltı yapmalıyız. Evden çıkmadan önce ise eğer alerjiniz yoksa zihninizin daha zinde kalması için mutlaka koyu ve sade bir Türk kahvesi içmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu arada kimliğimizi ve sınava giriş belgemizi yanımıza almayı unutmayalım.

2020 LGS ve YKS’ye girecek olan tüm öğrenci arkadaşlarıma başarılar dilerim. 
Allah Kolaylık Versin.

Yazarın Diğer Yazıları