Veysel Akto

YKS'ye Son İki Hafta Kala Yapılması Gerekenler

Veysel Akto

Herkese Merhabalar,

12.sınıf ve lise mezunu öğrencilerin öğrenim hayatlarında oldukça önemli bir dönüm noktası olan üniversite hazırlık sınavları her daim kaygı ve stres kaynağı olmuştur. Zira 4 yıllık öğrenim hayatı ve aylar süren yoğun hazırlık sürecinin öğrencilerde meydana getirdiği yorgunluk ve ümit büyük bir heyecanı da beraberinde getirmektedir. Bu heyecan ve ümit elbette YKS tarihi yaklaştıkça doruğa ulaşmaktadır.

Sınav yaklaştıkça yaşanan bu kaygı yoğunluğu öğrencilerde başarısızlığı değil, tam tersine daha büyük başarıları tetiklemelidir. Verilen onca emek, gayret ve mücadele, sınav yaklaştıkça öğrencinin azmini arttırarak daha fazla ders çalışıp son günleri oldukça verimli geçirmesi için bir fırsat sayılmalıdır. Bu noktada son günlerin kıymeti bir kat daha artmaktadır. 

Büyük maratonlar gibi uzun hazırlık gerektiren sınavlar için de son düzlükler çok önemlidir. Büyük hedefleri olan YKS hazırlık öğrencileri, yorgunluk ve rehavetin son haddine ulaştığı bu sıcak yaz günlerinde asla nefislerine boyun eğip ders çalışmayı bırakmazlar. Çünkü şunu iyi bilirler ki, pes eden kaybeder. Kaybetmemek için son sürat ders çalışmaya devam edilmelidir. Hatta idealist öğrenciler bu süreçte bir nevi kendi seferberliklerini ilan ederek dış dünya ile tüm bağlarını kesip günde 12-14 saat ders çalışmaktadırlar. “O kadar da ders mi çalışılır?” diye akıllardan geçebilir. Fakat bu zorlu dönemin sonunda iyi bir meslek sahibi olup bir ömür boyu rahat edileceği düşünülecek olunursa bu sıkıntıların bir hiç hükmünde olduğu daha net anlaşılacaktır.

Şimdi gelelim son günlerde YKS hazırlık için neler yapılması gerektiğine.

YKS’ye yaklaşık olarak 15 günün kalmış olmasıyla hemen paniklememeliyiz. Sürenin azalması bizi korkutmamalıdır. Çünkü biz çalıştık ve birçok kitap bitirdik. Şimdi kitap bitirerek hafızamıza yüklediğimiz bu bilgileri derleyip toparlamamız ve denemelerle pekiştirmemizgerekmektedir. Öncelikle tüm konularımızı baştan bir kere daha gözden geçirelim. (Kendi el yazımızla hazırladığımız notlarımızı - ki bu çok daha iyi olur- tekrar edelim) Bu tekrarları yaptıktan sonra özellikle AYT için 11.sınıf ve 12.sınıf 1.dönem MEB okul kitaplarını çevremizden temin edip kazanımlarına kesinlikle göz atalım. Unutmayalım ki sorular genelde MEB kitaplarının kazanımlarından hazırlanmaktadır. Bu konuları pekiştirdikten sonra bol bol da deneme sınavı çözmeliyiz. Bence her gün bir TYT, bir AYT denemesi ideal. Geriye kalan zamanda ise çözdüğümüz bu denemelerin istatistiğini doğru bir şekilde çıkarıp hangi konularda hata yaptığımızı öğrenmeliyiz. Eğer ard arda aynı konulardan hatamız çıkıyorsa o konuları baştan tekrar çalışmalıyız. Böylece günler geçtikçe hatalarımızı en aza indirip eksiklerimizi gidermiş oluruz. Şunu bilelim ki deneme sınavı çözmek, sadece netlerimizi öğrenip kitapçığımızı yırtıp atacağımız bir çalışma değildir. Bu durum netlerimizi arttırmaz, tam tersine bizi çıkmaza sokar ve moralimizi bozar. Adı üstünde deneme. Her yönüyle kendimizi deniyoruz. Sadece doğru-yanlış anlamıyla değil, süreyi yönetme, farklı soru tipleri görme ve kodlama yapma gibi birçok yönüyle bize deneyim kazandırır. Onun için bol bol deneme çözüp her denemenin istatistiğini çıkarmalıyız. İleriki haftalarda da hatırlatacağım ama burada da yeri gelmişken bahsedeyim. Son 10-15 yılın çıkmış sorularını da çözmeyi unutmayalım. 

Herkese İyi Çalışmalar ve Başarılar Dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları