DSİ, Elazığ'ın Topraklarına Can Suyu Oluyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Elazığ'da yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

TAKİP ET

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Elazığ'da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 

'Elazığ'a 13 Baraj İnşa Ettik, 3 Baraj ve 1 Gölet Daha İnşa Ediyoruz'

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; 'Elazığ'ın hasretle beklediği barajları bir bir hizmete aldık. 2003 yılından bugüne kadar tamamladığımız 13 baraj ile vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük. DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir.' dedi.

'İnşaatı Devam Eden 3 Baraj ve 1 Gölet'

İnşaat çalışmaları devam eden Baraj ve Gölet çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın 'Su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Elazığ'da kalkınmayı hızlandıracak, sulamayı ve ziraatı geliştirecek 3 baraj ve 1 gölet daha inşa ediyoruz. Gevla çayı üzerinde inşa etmekte olduğumuz Elazığlı vatandaşlarımızın hasretle beklediği Kanatlı Barajı'nın inşaatına hızla başladık ve %86 ilerleme sağladık. Baraj ile Demirci ve Kuşçu ovalarında 70.920 dekar araziyi modern sulama sistemleriyle sulayacağız. Sulama tesisinin inşaatına da başlanmıştır. Hamzabey Barajı ile Elazığ'ın içmesuyu meselesini kökünden çözeceğiz. Barajın temelden yüksekliği 70 metredir. Baraj, Elazığ ili, Palu, Kovancılar, Akçakiraz, Yazıkonak, Yurtbaşı, Mollakendi Belediyeleri ile Şahinkaya ve Sarıçubuk köylerinin uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacaktır. Hamzabey Barajının gövde inşaatı tamamlanmış olup %93 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Barajdan içmesuyunu şehre iletmek için 143 km isale hattı ve modern bir içmesuyu arıtma tesisi inşa ediyoruz.' dedi.

'Elazığ'ın Bereketli Topraklarına Can Suyu Oluyoruz'

Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana geldiğini belirten Aydın; 'Son 16 yılda Elazığ'da tamamladığımız sulama tesisleriyle toplam 39.410 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 37,2 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. İnşaatı devam eden sulama tesisleriyle de 240.290 dekar arazi sulamaya açılacaktır. Devam eden sulama tesislerinden Kanatlı Barajı Sulaması inşaatında %96 fiziki ilerleme sağlanmıştır. Bu tesis ile 70.920 dekar arazi sulanacaktır.146.560 dekar araziyi sulayacak Uluova Sulaması 1. Kısım işinin temeli geçen yıl atılmıştı, bu işin de inşaatı devam etmektedir.' dedi.

'Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk'

Derelerimizi de ıslah ederek vatandaşlarımızı taşkınlardan koruyoruz diyerek sözlerine devam eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; 'Son 16 yılda Elazığ ve ilçelerinde inşa ettiğimiz 43 adet taşkın koruma tesisi ile; Elazığ şehir merkezi, 3 İlçe merkezi, 40 yerleşim yeri 3.410 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk.  9 adet taşkın koruma tesisi için çalışmalarımızda devam ediyor.' dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; 'Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.' dedi.

Bakmadan Geçme