'Anadolu Basını Zor Durumda!'

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Gürtürk, yürürlüğe giren 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' uygulamasıyla Anadolu basınının zor durumda kalacağını ifade etti.

'Anadolu Basını Zor Durumda!'

FHGC Başkanı Serkan Gürtürk, yürürlüğe giren “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” uygulamasıyla Anadolu basınının zor durumda kalacağını ifade etti.

Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basın kuruluşlarının, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Gürtük, “Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, gazete abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır” dedi.

“YEREL BASININ ADETA CAN SUYUNU KESECEK UYGULAMALARDIR”
Gürtürk, “Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.  Bunlara kira, personel, SGK primleri de eklenince medyanın yaşam şansı kalmamıştır.Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır. Başta hükümetimiz olmak üzere milletvekillerimizin konuya hassasiyet göstermelerini, demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki bazı olumsuz uygulamaların iptal edilmesi konusunda duyarlı davranmalarını bekliyoruz” dedi.