Araştırmacı Yazar Süleyman Yapıcı'dan Yeni Bir Eser Daha!

Araştırmacı-yazar Süleyman Yapıcı'nın SALNAMELERDE (Harput - Ma'muratü'l-Aziz - El'aziz) ELA ZIĞ isimli büyük boy, 888 sayfadan müteşekkil onikinci eseri kültür hayatımızda yerini alarak yayımlandı.

Araştırmacı Yazar Süleyman Yapıcı'dan Yeni Bir Eser Daha!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığlı Yazar, Süleyman Yapıcı’nın yeni kitabı olan “Salnamelerde Elazığ” okuyucuyla buluştu. Yapıcı, 129 Salnameden istifade ederek 6 ay çalışmanın sonunda kitabın tamamlandığını dile getirdi.

"SALNAME; İL YILLIĞI DEMEKTİR"
Yazar, Süleyman Yapıcı, Salname’nin bütün il yıllıklarını bir araya getirerek hazırlanmış bir kitap olduğunu dile getiren Yapıcı, “Salname İl yıllığı demek. Osmanlı döneminde vilayetlerin hazırlamış olduğu devletin bizzat kendisinin hazırlamış olduğu belirli kurumlarım ve sivil toplum örgütlerinin hazırlamış oldukları İl yıllıkları bunların tümüne Salname denir. Salnamelerde Elazığ denilince bütün il yıllıklarının bir araya getirerek hazırlamış olduğumuz bir kitap yani yaklaşık tam 129 Salnameden istifade ettik. 129 Salnamenin sayfa tutarlarına baktığımız zaman 40-50 Bin sayfa ediyor. 40-50 Bin sayfalık Salnamelerinin içerisinde Elazığ daha öncesiyle Harput, Mamüret’ül Aziz, El-Aziz ve ilçeleriyle beraber o dönemde üç ilçemiz var bizim. Palu, Maden ve Keban ilçeleri. Daha sonraki ilçeler 1925 veya 1923’den sonra yani Cumhuriyetten sonra ilçe olmuş. Dolayısıyla bu ilçeler ile ilgili bilgiler. 1840 yılından itibaren 1928 yılına kadar kesintisiz Elazığ, Harput ve ilçeleri ile ilgili her şey aklınıza ne gelirse bunun içerisinde tarih, kültür, idare ve sosyal yapı, nüfus, tarım, ziraat, meyvecilik var. Bunun yanında okullar, öğrenci sayıları, o dönemde devlet memurlarının tüm listesi, askeriyenin tüm listesi var. Her Elazığlı her Palulu, her Kebanlı, her Madenli bu kitabı eline aldığı zaman geçmişiyle ilgili bilgelere ulaşacak. O döneme ait nüfusunu öğrenecek, tarihini öğrenecek, isminin nereden geldiğini öğrenecek, hangi okullar kendi ilçesinde veya vilayetinde hangi okullar faaliyetteydi hangi öğretmenler görev yapıyordu kaç öğrenci mevcuttu vardı hepsini öğrenebilecek. 1840’dan 1928’e kadar atanan valilerin, müftülerin isimlerinin hepsi bu kitapta yer alıyor” dedi.

“BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI’NA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kitabın Başkan Şerifoğulları’nın tensibiyle yayınlandığını belirterek Başkan Şerifoğulları’na ve Kültür Müdürüne teşekkür eden Yapıcı, “Kitabımız 888 sayfa büyük boy. 888 sayfalık bir çalışma. Bütün 129 Salname taranarak yaklaşık 40-50 Bin Osmanlıca sayfa taranarak bu eser meydana geldi. Benim daha önceki çalışmalarımda ilk çalışmam “Salnamelerde Harput” ufacık bir kitaptı. Daha sonra “Salnamaelerde Dersim” sancağını çalıştık. Tunceli Rektörünün isteği üzerine bir çalışma oldu bu. Daha sonra “Salnamelerde Malatya” yayınladık oda Malatya’da Valilik tarafından yapılan Malatya Kitaplığı arasında yayınlandı. O dönem içerisinde Tunceli Dersim ismiyle ve Malatya Elazığ’ın birer sancağı diğerleri de kazaları. Bu iki sancağı yaptık. 6 Ay gece gündüz çalışarak bu kitap meydana geldi. Sayın Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları tarafından onun tensipleriyle yayınlandı. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na, Kültür Müdürümüze teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.