Başkan Çoban'dan Keban Projesi

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, 2023 Türkiye 2034 Elazığ vizyonu kapsamında hazırladıkları projelerini kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor.

Başkan Çoban'dan Keban Projesi

“2034 Yılında Elazığ” isimli proje çalışmalarını kamuoyu ile paylaşan HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban bu hafta şehrin turizminden sanayisine, tarımından madenciliğine kadar bir çok sektöre etki edecek Keban İlçesi ile ilgili çalışmalarını paylaştı.

''KEBAN HAKETTİĞİ YERDE DEĞİL''
HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban bu haftaki çalışmalarının Keban İlçesi ile ilgili olduğunu söyledi. Çoban diğer ilçeler gibi Keban İlçesinin de her yönüyle farklı zenginliklere sahip olduğunu vurgulayarak Keban’ın hak ettiği yerde olmadığına vurgu yaptı.

Keban’ın geçmişte çok daha iyi bir konumda olduğunu söyleyen Çoban yaptığı açıklamada bir zamanlar Keban’da hayat sosyal açıdan daha yaşanılabilirken şimdilerde Milli Eğitim ve Müftülük gibi kurumların dışında yapılan etkinliklerin olmadığını kaydetti.

''MESLEK YÜKSEKOKULU KEBAN'A EKONOMİK KATKI SAĞLAMAKTADIR''
Etibank İşletmeleri döneminde Keban’da 4 adet sinema salonunun olduğunu ancak günümüz Keban’ın da bu eksikliğin önemli derecede dikkat çektiğini dikkat çeken Prof. Dr. Çoban açıklamasında Keban ile ilgili şunları kaydetti:“Keban sahip oluğu konum sebebiyle gerek kurulduğu sahada ki topografik engeller gerek Elâzığ ve Malatya gibi iki önemli merkeze yakınlık sebebiyle şehirsel fonksiyonları gelişmemiştir. Osmanlı Döneminden günümüze kadar çok çeşitli ve birbirinden bağımsız ekonomik faaliyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu faaliyetler ile birlikte gelişen Keban Ekonomik faaliyetlerin son bulması ile yıldızı sönen bir yerleşmedir. Bugün Keban’ı ayakta tutan 1950’lerde Maden işletmesinden emekli olan nesil ve kısmen de alabalık yetiştiriciliğidir. Bugün Fırat Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksek Okulunun varlığı Keban için bir hayat kaynağı olma işlevi göstermektedir. 400’ü aşkın öğrencisiyle Keban ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Türkiye alabalık yetiştiriciliğinde ilk sırada olan Keban ilçesinden Amerika, Rusya ve Kanada başta olmak üzere 30 ülkeye balık ihraç edilmektedir.”dedi.

Keban ile ilgili çalışmalarında Keban İlçesini her yönüyle değerlendirdiklerini ifade eden Başkan Çoban,çalışmalarında Keban’ın güçlü yönleriyle zayıf yönlerine dikkat çektikleri gibi Keban için fırsatlara da yer verdiklerini ifade etti.