Başkan Erdem, Medya Çalışanları Zor Durumda

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı aynı zamanda Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Semih Erdem, koronavirüs salgınından dolayı medya sektörünün de ciddi bir kriz yaşadığını gündeme getirdi.

Başkan Erdem, Medya Çalışanları Zor Durumda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Erdem, bu açıklaması ise hem sektörün hem de bu sektörde çalışan 20 bin kişinin sesi oldu.  Erdem; medyanın kamunun sesi olduğunu ifade ederek bu süreçte karşılaştıkları zorluklar yüzünden medyanın da medya çalışanın da sesinin kısıldığını ifade etti.

Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen sektörlerden birinin de medya sektörü olduğunu ifade eden FHGC Başkanı aynı zamanda Gazetemiz İmtiyaz Sahibi  Semih Erdem, medyanın ve medya çalışanlarının  bu zorlu süreçten çıkması adına neler yapılabileceğine de açıklık getirdi. Başkan Erdem; “ Kamu görevi yürüten ve her şartta özveri ile çalışan; medya çalışanlarının yaşam mücadelesi veriyor. Medyanın ve medya çalışanının sesinin kesilmemesi adına gerekli önlemler ivedilikle alınmalı” dedi.

“İLAN VE REKLAM GİDERLERİMİZ ERİDİ”

Bu süreçte sağlık çalışanları gibi basın mensuplarının da sağlığını geri plana atarak çalıştığını kaydeden Başkan Erdem; “Bu zorlu süreçte medya sektörünü ayakta tutan ilan ve reklam giderleri bitti.  Medya kuruluşlarının, özellikle de yerel basının ilan ve reklam gelirleri, koronavirüs salgını ile birlikte adeta eridi. Basılı gazetelerin tiraj gelirleri de büyük oranlarda geriledi.  Bu süreçte firmalar reklamları tamamen durdururken, Basın İlan Kurumu üzerinden alınan resmi ilanlar da, icra ve ihale ilanlarının yayınlanmaması sonucu yüzde 70’lara varan oranlarda azaldı” dedi.

“SEKTÖR ZORUNLU GİDERLERİNİ BİLE GİDEREMEZ DURUMDA”

Özellikle yerel basının ilan, reklam ve tiraj giderleri ile ayakta durduğunu belirten Başkan Erdem; “ Bu gelir kalemi erir erimez; basın çalışanlarının maaşlarının ödenmesi bir yana, zorunlu giderlerini ödeyemeyecek duruma geldi. Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber sitelerine destek verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanarak; bu desteklerin neler olabileceğine de açıklık getirdi.

MEDYANIN MADDİ KÜLFETİ HAFİFLETİLMELİDİR!

Basın sektörünün kamunun gözü, kulağı ve sesi olduğunu belirten bundan dolayı da kamuya hizmet eden bu mecranın muhakkak yaşatılması gerektiğini vurgulayan Erdem; “ Sektörümüz stratejik sektör olarak ilan edilerek muafiyet, hibe ve desteklerin kolaylaştırılması sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarına yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si faizsiz kredi olmak üzere acil maddi kaynak sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde yüzde 75 oranında indirim yapılmalı, hesaplanacak borç 6 ay ertelenmelidir” diyerek medyanın maddi külfetinin hafifletilmesi gerektiği üzerinde durdu.