'Elazığ Depremi Unutulmaz Acılarla Yüreklere Kazınmıştır'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı...

'Elazığ Depremi Unutulmaz Acılarla Yüreklere Kazınmıştır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak yaşanan tüm acıları ilk günkü tazeliğinde halen yüreklerinde hissettiklerini belirterek, “Felakette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine bir kez daha başsağlığı ve sabırlar diliyorum. İnşallah bir daha böyle acıların yaşanmamasını diliyorum” dedi. Başkan Arslan, Elazığ TSO’nun deprem sürecindeki aksiyoner duruşu ile hem iş dünyası hem de tüm vatandaşlara yönelik önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Elazığ TSO Başkanı Arslan mesajında; “Merkez üssü Sivrice İlçesi olan 6.8 büyüklüğündeki deprem, son yüz yıl içerisinde Elazığ halkının yaşadığı en büyük afetlerden biri olmuştur. 41 hemşerimizin hayatını kaybettiği, 1607 vatandaşımızın ise yaralandığı üzücü deprem felaketinin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen acısını hala ilk günkü gibi hissetmekteyiz. Depremin ardından devlet millet kenetlenmesi ve tüm STK’ların ve kurumlarımızın gayretleri ile depremin yaralarının sarılması için çok yoğun gayretler gösterilmiştir” dedi.

Elazığ Ticaret Ve Sanayi Odası krizi başarıyla yönetmiştir
Başkan Arslan, depremin yaşandığı ilk saat içerisinde Odanın tüm yönetim organları ve profesyonelleriyle çok yönlü olarak aksiyon aldığını belirterek, “Odamız depremin hemen ardından bir saat içerisinde Oda da biraraya gelerek tüm imkanları ve yönetim organları ile harekete geçmiştir. Sürecin başarıyla yönetilmesi ve başta iş dünyası olmak üzere tüm halkın ihtiyaç, talep ve beklentilerinin karşılanması ve şehrin yeniden ayağa kalkması için aksiyoner bir tavır alarak tüm süreçlerin başarıyla yönetilmesi için hiçbir alanı ihmal etmeden süreçler bugüne kadar yönetilmiştir. Bu süreç içerisinde ana başlıklar itibarı ile Odamız tarafından yapılan çalışmalar şunlardır: 

-Elazığ TSO bünyesinde Kriz Masaları kuruldu.
-Elazığ TSO Hizmet Binası 7/24 açık tutularak depremzedelere barınma, sıcak çorba ve diğer ihtiyaçları için destek sağlandı.
-Deprem sonrası 48 saat boyunca sahada olan çalışanlara ve depremzedelere yönelik sıcak çorba, battaniye ve acil ihtiyaç yardımı sağlandı.
-TOBB ile yapılan görüşmeler sonrasında Türkiye genelindeki 365 Oda - Borsanın acil yardım süreci başlatıldı.
-Ulusal ve yerel yardım kuruluşlarının yönetim merkezi Elazığ TSO’ da konuşlandırılarak sevk ve idare edildi.
-AFAD işbirliğinde Elazığ TSO Hizmet binası ve OSB’de 4 ayrı noktada depolar oluşturularak gelen yardım malzemeleri cinsine göre bu depolarda istif edildi.
-AFAD ile birlikte hem merkez hem ilçelerdeki tüm yardım ve dağıtım sürecine personel ve ekipman desteği sağlanarak aktif rol alındı.
-STK’larla müştereklik sağlanarak Elazığ iş dünyası ve şehrin deprem sonrası yeniden ayağa kalkabilmesi için ‘Deprem Beklenti Raporu’ hazırlanarak devletin zirvesi, bakanlıklar ve ilgili kurumlara gönderildi.
-Yerel ve Ulusal Medya sürekli bilgilendirilerek, deprem sürecinde Elazığ gündemde tutuldu. Bu süreçte özellikle sosyal medya da etkin şekilde kullanılarak Ülke genelinde ilginin Elazığ’a çekilmesine gayret gösterildi. Ancak COVİD-19 süreci tüm bu yoğun girişimleri maalesef perdelemiştir.
-Deprem sonrası yıkılan ve hasarlı yapılardaki vatandaşların eşyalarının güvenli bir noktaya taşınması için Elazığ TSO Üyesi işyerlerinin depoları organize edildi.
-Deprem sonrası vatandaşların acil talep ve beklentilerini hızlı bir şekilde ulaştırabilmeleri ve buna göre hızlı çözüm üretilmesi için WhatsApp iletişim hattı kuruldu.
 Elazığ TSO bünyesinde Oda Meclis, Yönetim Kurulu, Meslek Komitesi Üyeleri ve Üyelerin yer aldığı 10 ayrı Hasar Tespit Komisyonu oluşturularak işyeri zarar gören tüm üyelerin raporları hazırlandı.
-Elazığ TSO bünyesinde KOSGEB Acil Destek Kredilerinin başvuru dosyalarının hazırlanması için 4 ayrı destek masası kuruldu. Bu masalar marifetiyle yaklaşık 8 bin başvuru alınarak bu başvuruların tüm dosyaları oluşturulup onay için KOSGEB’e gönderilmesi sağlandı.
-Oda Üyelerinin Finansal sorunlarının çözümü için Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB, KGF, KOSGEB ve Bankalar nezdinde çok sayıda girişim ve ziyaretler gerçekleştirildi.
-Elazığ TSO’da ve Elazığ Valiliğinde bakanların katılımı ile yapılan tüm toplantılara iştirak edilerek, iş dünyası ve şehrin öncelikli beklentileri kararlılıkla dile getirildi.
-Deprem sonrası iş dünyasının içinde bulunduğu mevcut durumun tespitine yönelik iki ayrı anket çalışması yapıldı. Bu çalışmalar rapor ve yayın haline getirilerek kamuoyu ile paylaşıldı ve ilin ekonomik durumu istatistiklerle gözler önüne serildi.
-Deprem sonrası DASK ve Sigorta işlemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle DASK ve konunun en yüksek muhatabı olan kurum temsilcileriyle Elazığ TSO’da durum değerlendirme toplantısı yapılarak sorunların çözümü için istişareler gerçekleştirildi. 
-KOSGEB Acil Destek Kredisi için bankalara müracaat eden ve sorun yaşayan üyelerin sorunlarının çözümü için kriz masası kuruldu. 
-KOSGEB Acil Destek Kredisi için başvuru süresini uzatılması sağlandı. Bu kredinin geri ödemesiz döneminin iki yıl olması, çeşitli nedenlerle krediye başvurup yararlanamayan işletmelerin de istifade edebilmesi için İlgili Bakanlık, TOBB ve KOSGEB başvuruları yapıldı.
-Deprem sonrası yıkılan, ağır ve orta hasarlı 5 bin 400 işyerinin yeniden ekonomik hayatın içerisinde yer alması için sektörel sanayi sitelerinin TOKİ marifetiyle kurulması girişimleri başlatıldı.
-Deprem sonrası tüm gelişmeler ve ağır işleyen süreçler medya ile paylaşılarak gündeme taşınması sağlandı.

Sonuç olarak; Elazığ depremi ilin ekonomik ve sosyal hayatında çok derin izler bırakmıştır. İlin bu krizden çıkabilmesi için Elazığ TSO ilimizdeki STK’ların da destekleriyle haklı öneri ve taleplerini her platformda dile getirmiş ve raporlamıştır. Bu taleplerden gerçekleşenler, kısmen gerçekleşenler ve değerlendirilmeye alınmayanlar olmuştur. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilin tüm potansiyel kaynaklarının ekonomiye kazandırılması, şehrin göç sorunun çözülmesi ve işsizlikle mücadele edilmesi için hazırlamış olduğu Stratejik Planı bu süreçte yavaşlamış olsa bile kararlılıkla devam etmektedir. Deprem öncesi başlatmış olduğumuz bu süreçlerin deprem sonrası bu şehir için çok daha elzem olduğunu görmekteyiz. 

Elazığ insanı devletimizin de destekleriyle kendi imkan ve kabiliyetiyle yaralarını sarıp ayağa kalkabilecek ferasete sahiptir. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tüm yönetim organları olarak buna inanıyor ve tüm mücadelemizi bu kararlılık içerisinde sürdürüyoruz. 

Bu düşüncelerle, bir daha böyle acıların yaşanmamasını diliyor, bu kadim şehrin iç dinamikleriyle kısa sürede yeniden ayağa kalkacağına yürekten inanıyorum” dedi.