ETSO'dan Yapılandırma Yasası Açıklaması

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı Kanun 9 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun uyarınca kamuya olan borçlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların da yapılandırılması imkânı sağlanmıştır.

ETSO'dan Yapılandırma Yasası Açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İş dünyası için önemli destekler sağlandı.

SGK Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre;

2020/Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait olan;

Sigorta primleri,

Genel sağlık sigortası primleri

İşsizlik sigortası primleri,

İdari para cezaları,

İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları,

Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,

4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, yeniden yapılandırma kapsamındadır.

Yapılandırma kapsamında; anapara borçlarınız için gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz uygulanmayacak, bunların yerine borçlarınız Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyatları endeksi) ile güncellenecektir.

Güncellenmiş borcunuzu ilk taksit ödeme süresi sonu olan 01.11.2021 tarihine kadar peşin ödemeniz halinde Yİ-ÜFE tutarının %90’ı, iki taksitle 31.12.2021 tarihine kadar ödemeniz halinde ise Yİ-ÜFE tutarının %50’si silinecektir.

İdari para cezalarında ise; anapara borcunun %50’si silinecek, kalanı Yİ-ÜFE ile güncellenecektir.

5510/60-g kapsamında genel sağlık sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 30.11.2021’e kadar gelir testine başvurması halinde, GSS prim borcu, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihine göre güncellenecektir.

Gelir testi sonucunda hane içindeki geliri asgari ücretin 1/3’den az olduğu tespit edilenlerin borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.

60-g sigortalılarının 30.04.2021 ve öncesine ait GSS prim borçlarının anaparasını 31.12.2021 tarihine kadar ödemesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecektir.

Yapılandırılan borçlarınızı ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 veya 18 taksitte de ödeyebilirsiniz.

Yapılandırmaya, Kanunun yayımı tarihi olan 09.06.2021 tarihinden itibaren 31.08.2021 (dahil) tarihine kadar başvurabilirsiniz.

Başvurularınızı e-Sigorta / e-devlet kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapabileceğinizi, yapılandırmaya başvurulmaması halinde yasal takip süreci ile karşılaşacağınızı hatırlatmak isteriz.