Harput-Der'de Kürsübaşı Sohbetleri

Harput Derneği tarafıdan başlatılan geleneksel kürsübaşı sohbetleri devam ediyor...

Harput-Der'de Kürsübaşı Sohbetleri

Harput-Der tarafından başlatılan kürsübaşı sohbetlerinin bu ayki konusu Harput’taki Medreseleroldu.

Harput Der’in geleneksel kürsübaşı sohbetleri devam ediyor. Kürsü Başı Sohbetlerinde Harput’taki medreseler konusu ele alındı. Kürsü başı sohbetleri kapsamında bir araya gelen üyeler Harput’taki Medreseler konusunu masaya yatırdı.

Harput-Der'de Kürsübaşı Sohbetleri

"HARPUT BİRÇOK MEDENİYETE BEŞİKLİK YAPMIŞTIR"
Programda konuşan Harput Der Başkanı Kazım Atıcı,  kürsü başı sohbetlerinden bahsederek Harput’tun tarihi önemine dikkat çekerek; “Edebi, ilmi, tarihi sohbetler düzenlenecektir. Bugünde bizim için büyük bir önem arz eden Arap masallarına konu olan efsanevi kent Harput’taki medreseleri konuşacağız. Harput bir ilim yuvası, kültür beşiği, birçok medeniye ev sahipliği yapmış. Biz 4000-5000 tarihi var diye biliyorken Üniversitemizin çok kıymetli öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç hocamızın başlatmış olduğu kazılarda bulmuş olduğu bulgularla tarihinin 2000 daha gerilere gittiğini, büyük bir tarihe ve medeniyete  sahip bir medeniyete sahip olduğunu gördük” dedi.

Harput-Der'de Kürsübaşı Sohbetleri

HARPUT-DER'İN KONUĞU ATICI OLDU
Harput'ta ki Medreseler konusunu ele alan Araştırmacı Yazar Kadir Atıcı, Harput’taki medreseler ve ilim yuvaları hakkında bilgiler aktardı.

Atıcı, Harput aslında bir şehrin ilim kapısı ifade ettiğimizde bu bölgenin ilim membaının oluştuğu en önemli yerleşkelerden biridir. Araştırmalara ilk başladığım dönem içerisinde 16 medreseyle başladım fakat 20 tane medresenin olduğunu bu medresede de birçok alim ve ulemaların ders verip alim ve ulemalar yetiştirerek padişah fermanıyla payitaht diye ifade etmiş olduğumuz İstanbul’da ve bazı illerde vaaz olarak kürsü aldıklarını gördük” dedi.

Harput-Der'de Kürsübaşı Sohbetleri