'Palu Oyunları' Adlı Kitap Çıktı

Araştırmacı-yazar Süleyman Yapıcı'nın Yusuf Bakıcı ile birlikte kaleme aldığı ve Murat Sevinç'ın resimlendirdiği 'PALU Yetişkin ve Çocuk OYUNLARI' isimli on birinci eseri yayımlandı.

'Palu Oyunları' Adlı Kitap Çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Araştırmacı-Yazar Süleyman Yapıcı, Yusuf Bakıcı ve Murat Sevinç “PALU Yetişkin ve Çocuk OYUNLARI” isimli kitabı yayımladılar.

Araştırmacı-yazar Süleyman Yapıcı’nın ortak bir çalışması olan bu eser; büyük boy, bol fotoğraf ve çizimli, 480 sayfadan müteşekkil ve alanında bir ilk olarak millî kültür hayatında yerini aldı. Yazar, ilimiz, ilçemiz ve bölgemizle ilgili yayımlanmış eserlerine bir yenisini daha ilave etti.

YAPICI: ÖNEMLİ BİR YERLEŞİM VE KÜLTÜR MERKEZİDİR
Bu çalışmanın kendi alanında bir ilk çalışma olduğunu söyleyen Süleyman Yapıcı, “Yayımlanmış olan onbir eserimin içinde bu eser, üçlü bir ortak çalışmanın sonucudur. Emekli Eski Palu İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Yusuf Bakıcı Hocamla birlikte kaleme aldığımız bu eseri kendi alanında bir üstad olan ressam/çizer Sayın Murat Sevinç resimlendirdi. Harput (Elazığ) ve Palu, tarihin eski devirlerinden beri önemli bir yerleşim ve kültür merkezidir. Bu kültür zenginliklerimizden biri de yetişkinlerin oynadığı oda/seyirlik ve çocukların oynadığı çocuk oyunlarıdır.  Çocuk ve yetişkin oyunları bakımından Palu, ülkemizin en büyük zenginliğine sahip yörelerinden biridir. Bu zenginlik gücünü oyunların temelinde yatan inanç, düşünce, kültür ve yüzyıllardır devam eden kadim bir gelenekten almaktadır. Her çocuk dünyaya gözünü açar açmaz oyun oynamaya başlar. Ve ilk çocukluk yıllarından itibaren de kendini, çevresini, dünyayı oyun üzerinden tanır ve anlamlandırır. Bilgi ve teknolojinin baş döndüren bir hızla geliştiği bu yüzyılda geleneksel ve yöresel oyunlarımızın çok hızlı bir biçimde ortadan kalktığı veya unutulduğu acı bir gerçektir”

YAPICI: ETKİN BİR BİÇİMDE KULLANILMASI EN BÜYÜK ARZUMUZDUR
Yapıcı, “Kültürümüze ait bu oyunların tümüyle ortadan kalkmadan önce derlenmesi ve derlenen bu oyunların yine çocuklarımız tarafından etkin bir biçimde kullanılması en büyük arzumuzdur. Bu çalışmanın amacı; geçmiş yıllarda, Palu’da yetişkinler ve çocuklar tarafından oynanan ancak her geçen gün kaybolmaya yüz tutan eski oyunların tespit edilmesi, kayıt altına alınması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Palu’da açık ve kapalı mekânlarda, mahalle ve köy odalarında oynanan geleneksel seyirlik oyunlarımızın tespitinde ve kayıt altına alınmasında bizzat bu oyunları oynayan veya seyreden büyüklerimizden, yaşlılarımızdan faydalanmaya çalıştık. Derlememizin kaynak kişileri birebir bu oyunları oynayan, yaşayan, yaşatan ve seyreden büyüklerimiz oldu.Palu’da geçmişte oynanan ve çoğu unutulmaya yüz tutan ana oyun ve çeşitlemeleriyle birlikte toplam 250 yetişkin ve çocuk oyunu derledik. Yaptığımız bu araştırmada özellikle ortak bir kökten gelen ve müşterek kültür unsurları taşıyan fakat birbirlerinden farklı coğrafyalarda yaşayan milletlerin çocuklarının oyunlarında pek çok benzerlikler bulunduğunu müşahede ettik. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi Türkî Cumhuriyetlerin çocuk oyunlarında, ebe seçimlerinde ve oyun tekerlemelerinde yer alan benzerlikler son derece dikkat çekicidir. Aynı benzerlikleri ilimiz merkez ve ilçeleri dâhil olmak üzere ülkemizin birçok bölgesinde de müşahede ettik”

YAPICI: AYNI ZAMANDA BİR SÖZLÜ TARİH DENEMESİDİR
Süleyman Yapıcı, “Bu çalışma, bu alanda yapılan ilk sistematik alan araştırması çalışmasıdır. Halkbilimi, folklor, etnografya ve halk edebiyatı açısından son derece kıymetli bilgiler içermektedir. Bu alandaki araştırmacılarımız için de bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Çocuklar, gençler ve yetişkinlerle yapılan söyleşiler sonucu ortaya çıkarılan bu çalışma, aynı zamanda bir sözlü tarih denemesidir. Kitabın hazırlanışı, uzun bir hazırlık sürecinde yoğun bir çalışmayla vücut buldu. Bu eserin hazırlanmasında katkıda bulunan, çocuk, genç, yetişkin, büyük ve yaşlılarımıza teşekkür eder, bu esere katkıda bulunup vefat edenlere de Allah’tan rahmet diliyoruz. Ayrıca bu eserin basılması konusunda gayret gösteren Palu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Fadıl Ülgen’e, Özellikle de bu eserin basılmasında sponsor olan Ziver Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Veysel Demirci'ye teşekkür ederiz. Eseri, yazarlar ve çizerinden temin edebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
SÜLEYMAN YAPICI KİMDİR?
İlahiyatçı, öğretmen ve yönetici olan yazar, 1960 Elazığ-Palu doğumlu. 1986-1997 yılları arasında Gaziantep, Nizip, Sivrice ve Elazığ'da değişik okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. 1997 yılında Elazığ Belediyesi Kültür Müdürü görevine atandı. Halen Elazığ Belediyesi’nde Şube Müdürü olarak göreve devam ediyor. Murat Havzası adlı derginin kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. Bu dergide ve diğer yerel yayın organlarında çeşitli makaleleri yayınlandı.

YAYINLANMIŞ ESERLERİ: Palu, Tarih-Kültür-İdarî ve Sosyal Yapı (2004); Osmanlı Salnamelerde Harput 1869-1908 (2009); İslam ve Çevre - İnsan ve Çevre (2011-2015); İlimlerin Tasnifi İlm-i Zahir ve İlm-i Batın (2011); Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Dersim Sancağı 1869-1908 (2013); Harput Bir Havza Kültürünün Manevi Hüviyeti Âlim, Müellif ve Mutasavvıflar 2 Cilt, (2013-2015); Osmanlı Vilayet Salnamelerinde Malatya 1869-1908 (2014); Palu 1841 Nüfus ve Toplum Yapısı (2016); Milli ve Manevi Hamurumuzu Yoğuran Aziz Şehrin Aziz İnsanları (2016); Kültürel Dünyası İçinde Palu’dan Esintiler (2021).
YUSUF BAKICI KİMDİR?
Öğretmen ve yönetici olan yazar, 1950 Elazığ Palu doğumlu. 1967-1977 yılları arasında Palu’da çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. 1977-1989 tarihleri arasında da Palu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü yaptı. Bu arada 1979 yılında, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Matematik bölümünü bitirdi.

MURAT SEVİNÇ KİMDİR?
1963 Elazığ doğumlu, ilk, orta ve lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 1985-1992 yılları arasında Türkiye Gazetesinde Hayatım Roman adlı bir bölümde grafiker ressam olarak çalıştı. Okuyuculardan gelen hikâye ve anıları çizgiyle destekledi. Aynı zamanda Türkiye Gazetesi ve çocuk dergisinde bant karikatürleri yayınlandı. Arkadaşıyla birlikte kendi resim atölyesini kurdu. Bu arada Tercüman, Günaydın, Akşam, Ortadoğu ve Star Gazetelerine çizgi roman çizdi. Ajanslara ve yayınevlerine de hikâyeler, masallar ve ders kitapları hazırladı. Hala yayınevlerine hikâyeler, masallar çizmeye devam ediyor. Sancaktepe, Esenler belediyesinde çizgi roman okulunda eğitmen olarak görev yaptı.