Prof. Dr. Akbulut Uyardı!

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunarak 'her birey kalp damar hastası olsun veya olmasın günlük en az otuz dakikalık yürüyüş veya benzeri faaliyette bulunmalı' dedi.

Prof. Dr. Akbulut Uyardı!

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

“HER YIL 18 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR”
Prof. Dr. Mehmet Akbulut, özellikle kalp damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde ölüme, sakatlığa, yaşam kalitesinin bozulmasına ve büyük ekonomik harcamalara yol açan hastalıkların başında yer aldığını, dünyada her yıl yaklaşık on sekiz milyon insanın kalp damar hastalığından hayatını kaybettiğini ifade etti.

Akbulut açıklamasında; “2030’lu yıllara geldiğimizde kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelecek ölümlerin sayısının katlanarak 30 milyona yaklaşacağı tahmin edilmekte yani Türkiye’nin yaklaşık üç te birine tekabül eden bir nüfusun her yıl bu hastalıktan dolayı hayattan kopacağı tahmin ediliyor. Maalesef bu ölümlerin yüzde yetmiş beşinin gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde meydana gelecek. Ülkemizdeki ölümlerin yaklaşık yüzde otuz yedisi kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Ülkemizde her yıl 460 bin civarı ölüm gerçekleştiğini bu ölümlerin yaklaşık yüzde otuz yedisinin kalp damar hastalıklarından kaynaklanmakta ve bu konuya ulusal çapta değinilmeli ve bu konu ile ilgili tedbirler alınmalı. Kalp damar hastalıklarının en büyük formlarından biri kalp krizidir. Kalp krizi kalbin oksijen ihtiyacını taşıyan damarların tıkanması ile meydana gelir ve bu damar tıkanıklıklarının sebebi de özellikle kolesterol denilen bazı yağ birikimlerinin damar civarında birikmesi ve zamanla darlık ve tıkanıklığa sebep olması ile ortaya çıkar. Bunun en büyük sebebinin ise özellikle sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, kötü alışkanlıklar ve bazı metebolik hastalıklar olan diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar sebep oluşturuyor" dedi. 

“GÜNLÜK EN AZ 30 DAKİKALIK YÜRÜYÜŞ YAPILMALI”
Dr. Mehmet Akbulut, kalp damar hastalıklarına yönelik yapılacak olan tedbirlerin alınması durumunda yüzde seksen oranında ölümlerin azalacağını vurguladı. Prof. Dr. Mehmet Akbulut; “Endüstriyel beslenme alışkanlıklarından bir an önce vazgeçilmeli ve doğal beslenmeye geri dönülmelidir. Özellikle işlenmiş yağdan fakir, sebze ve meyveden zengin daha çok lif içeriği yüksek olan gıdalar tercih edilmeli. Dünyada her on ölümden dördü sağlıksız beslenmeden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte her birey kalp damar hastası olsun veya olmasın günlük en az otuz dakikalık yürüyüş veya benzeri faaliyette bulunmalı. Özellikle ölümlerin yine önemli bir kısmı hareketsiz yaşamdan kaynaklanırken, sigara, alkol ve diğer keyif verici maddelerden uzak durulmalı” dedi.