'Turizm Şehri Elazığ' Planı Açıklandı

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZAR-SAM) Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban '2023 Türkiye, 2034 Elazığ' sloganıyla 10 sektörde hazırladıkları projelerini paylaşmaya devam ediyor. Her hafta bir sektör ile ilgili projelerini paylaşan Başkan Çoban bu hafta da Elazığ'ın Turizm ile ilgili yapmış oldukları çalışmalarını paylaştı.

'Turizm Şehri Elazığ' Planı Açıklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her hafta bir sektör ile ilgili projelerini paylaşan HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban bu hafta Elazığ’ın Turizm ile ilgili yapmış oldukları çalışmalarını paylaştı.

Her İlçenin turizm ile ilgili envanterini çıkardıklarını kaydeden HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban “Harput ve Palu başta olmak üzere bütün ilçelerimizde sahip olduğumuz o kadar çok turistik potansiyelimiz var ki bunlar değerlendirilmelidir” dedi.

RESTORASYON ÇALIŞMASINA ALINMASI GEREKEN VARLIKLAR
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban yaptığı açıklamada, “Turizm, bugün günümüzün bacasız sanayisi ve hizmet sektörünün en önemli istihdam alanıdır. Elazığ da Kültür ve Tarihi Eser varlıkları başlıca 3 bölgede kümelenmiştir. Bunlar ağırlık sırasına göre Harput ve çevresi, Palu ve Baskil Fırat Havzasıdır. Bunun dışında Ağın, Keban, Kovancılar (Ekinözü ve sekrat) ilçelerimizdir. Bu tarihi ve kültürel varlıklarımız için en önemli sorun, bu varlıkların yeterince aslına uygun restore edilerek Turizme kazandırılmamış olmasıdır. Birinci sorun restorasyonlardır. Örneğin Harput ve çevresinde bunlara yönelik olarak Restorasyon çalışmasına alınması gereken varlıklar; Harput Kalesi (Çalışmalar sürmektedir. Ödenek sorunları mevcuttur.), Harput Kale İçi Eserleri, Kızıl Kilise (Surp Garabet Kilisesi), Esadiye (Arslanlı) Hamamı Kale Hamamı, Meydan Cami, Sarahatun Mahallesi, Tadım Kalesi, Tadım SurpSimon Kilisesi/SurpAzdvadzin, Harput SurpAgop Kilisesi, Elazığ Şahinkaya SurpKevork Manastırı, Elazığ Merkez Protestan Kilisesi, Hüseynik Konaklar, Aksaray Konaklar, Huh Kalesi, Kesrik Konaklar, Harput Dabakhane Hamamı” şeklinde konuştu.

ALINABİLECEK PATENTLER
Başkan Çoban yaptığı açıklamada, "Alınabilecek Patentler ise; Elazığ'ın Kelle peynirinin patentinin alınması, Şavak Peynirinin patentinin alınması, Orcik şekerinin patentinin alınması, Elazığ’a has olan petrol yeşili mermerinin Harput Yeşili adı ile patentinin alınması, Elâzığ Vişnesinin mermerinin patentinin alınması ve logo tasarımlarının yapılması, Kokulu Gezin Çileğinin patentinin alınması ve logo tasarımının yapılması, Hoş köyü üzümlerinin patentinin alınması ve logo tasarımlarının yapılması, Bir Turizm Şehri Olma Bağlamında Elazığ’ı Öne Çıkaran Güçlü Yönler Rafting turizm potansiyelinin olması, Dağ, kayak ve doğa turizmine yönelik potansiyelin olması, Dağlarda yaban hayvanları sayısının fazla olması, Kaplıca bulunması (Termal turizm potansiyelinin olması), Eko-turizm türlerinin gelişmesine uygun yapı, Yöresel yemek türlerinin zenginliği ve folklor, Yöresel mimarinin varlığı, Harput, Kentsel Sit Tasarım Projesi tamamlanmış ve Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi içerisine alınmış olması; Harput’un aslına uygun restore edilip altyapı çalışmalarının bir kısmının tamamlanmış olması, Tarihi İpek Yolunun da geçtiği Ölbe Vadisinin değerlendirilerek Vadide bulunan mağaraların turizme kazandırılmalıdır” dedi.

ELAZIĞ TURİZMİNE KATKI SUNACAK PROJELER
 “Turistik tesis yapımı için özel sektörün teşvik edilmesi ve kredi sağlanmasına devam edilmesi, Konaklama yerleri ve lokanta kafe gibi yardımcı turistik tesislerin, turistik belgeli olarak kurulmasının teşvik edilmesi, Turizm eğitim ve danışma merkezi gibi destek tesislerin oluşturulması, Tanıtım faaliyeti yapacak kuruluşların organize edilmesi, Yöresel el sanatlarının canlandırılması, yaygınlaştırılması için kurslar açılması, teşvik edilmesi ve hammadde sağlanması, Elazığ’ın doğal ve tarihi değerlerini, el sanatlarını, yemeklerini tanıtıcı film, video, kaset, broşür vb. dokümanlar yapılmasına devam edilmesi, Kültürel değerlerin tanıtımını yapmak amacıyla festivallere devam edilmesi Kaçak define kazılarına engel olunması, Elazığ’da tarihi eserlerinin restorasyonlarının yapılarak turizmin hizmetine sunulmasına devam edilmesi, Mola noktalarında ve istasyonlarda seyahat esnasında turistlerin gereksinmelerini sağlayacak tesislerin oluşturulması, Nehir ve göllerde çevre koruma önlemlerinin alınması, çevrelerinde oluşacak tesislerin arıtma önlemleri almasının sağlanması gerekmektedir”