Dyt. Ayşegül Keskinkılıç

İnsülin Direnci Doğru Beslenme İle Kader Değildir

Dyt. Ayşegül Keskinkılıç

Bu yazımızda insülin direncinde nasıl beslenmemiz gerekir, diyetle tedavi edilir mi bunları kaleme almak istiyorum.

İnsülin vücudumuzda pek çok temel işlemi kontrol eden , pankreastan salgılanan oldukça önemli bir hormondur. En önemli işlevi besinlerin emilmesi ile kana karışan glukozu hücrelere taşımaktır. Ancak bazı durumlarda pankreastan insülin salgılanmayabilir veya salgılanan insülinin hücrelere alınmasında bozukluklar yaşanabilir.

İnsülinin normal salgılanıp hücrelerde kullanılamaması durumuna bizler insülin direnci diyoruz ve danışanlarımızda sıklıkla karşımıza çıktığını gözlemliyoruz. İnsülin direnci obezite ile ilişkili olup obez bireylerin %70’inde görülüyor.

Obezite problemi olan çocuklarda ve gençlerin çoğunluğunda insülin direnci baş gösteriyor.

İnsülin direncini beslenme tedavisi ile kırabilir miyiz? Evet beslenme tedavisi ve fiziksel aktivite ile insülin direnci büyük ölçüde iyileştirilebilir. İnsülin direnciniz varsa  metabolizmanız yavaşlar ve kilo vermeniz zorlaşabilir.

Uygun bir beslenme tedavisi ile hem kilo vermek , hem insülini çözmek mümkün

Kan şekerinin regüle olması için düzenli beslenme , öğün atlamama , 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenme olmazsa olmazımız. Öğün araları 2.5-3 saat olacak şekilde bir diyet programı planlanlanmalıdır.

Ekmeği sıfıra indirmek oldukça yanlış bir yöntem olup porsiyon ölçüsüne dikkat ederek sağlıklı ekmek tercih edilmelidir(tam tahıllı, tam buğday , çavdar ekmeği) . Kan şekerinin dengelenmesi için karbonhidrat alımı gereklidir ancak çay şekeri, bal , reçel , beyaz un , patates, pirinç, bezelye gibi basit şeker ve nişasta içeren besinler sınırlandırılmalıdır. 

Kan şekerinin hızlı yükselmemesi için karbonhidrat kaynaklarının yanında protein kaynakları tercih edilmelidir . Ara öğünlerde tüketilen meyvenin yanında süt, yoğurt veya ayran tüketimini tavsiye ediyoruz. Alınan şeker miktarını azaltmak adına ve lif kaynağı olduğu için kuru meyve yerine taze meyve listelerde yerini alabilir . 

Et, tavuk ,balık , yumurta , peynir gibi besinlerin tüketiminde insülin direnci açısından sakınca yoktur ancak kilo kontrolü ve alınan yağı azaltmak için yağsız etler tüketilmelidir. Aşırı yağ tüketiminden uzak durulmalıdır.

Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllı ürünler ve kurubaklagiller tüketilebilir.

Lif, vitamin ve mineral açısından zengin olan sebzeler kan şekerinin dengelenmesinde yardımcıdır ve listenizde yerini almalıdır. 

Unutulmamalıdır ki şekerin her türü kan şekerini yükseltebilir , tatlandırılmış içeceklerde bu bağlamda masum değildir .Bu içecekler yerine su , bitki çayları , siyah çay , kahve tercih etmeye özen gösterilmelidir.

Omega-3 ün insülin direnci üzerindeki olumlu etkisi araştırmalarla gösterilmiş olup sağlıklı yağlar içeren somon , uskumru , orkinos gibi balıkların tüketimi haftada 2 olmalıdır. 

Yine sağlıklı yağlar içeren ceviz , fındık , badem ara öğünlerde yerini alsın diyor hepinize sağlıklı , mutlu ve dirençsiz insülin salgısı diliyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları