Ufuk Çetinkaya

Müjde! Türkiye Petrol Ya Da Doğalgaz Mı Buldu?

Ufuk Çetinkaya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki açılışta cuma günü bir müjde açıklayacaklarını duyurdu. Erdoğan, "Cuma günü milletimize bir müjde vereceğiz. Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri, rüyası içindeyiz. Cuma günü bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına inanıyorum" dedi.

Bu haber Yunanistan ile Türkiye arasında gerilimi yükselten Oruçreis gemisinin Akdeniz'de doğalgaz bulduğu şeklinde yorumlandı. Doğu Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetinde bulunan Oruçreis gemisi Akdeniz'de özellikle Meis Adası güneyinde denizde petrol, gaz sondajı yapmasının yanı sıra, deniz tabanında kıymetli maden araması yapıyordu.

Norveçli Equinor ve Kanadalı Valeura firmasının Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde yürüttüğü keşif çalışmaları kapsamında bir köylünün tarlasında 286 milyar metreküplük doğalgaz rezervi tespit edildiği belirtildi. Söz konusu 286 milyar metreküp doğalgaz rezervinin Türkiye'nin 5 yıllık ihtiyacına karşılık geldiği belirtiliyor. Türkiye'nin yıllık gaz ihtiyacı açıklanan verilere göre yıllık 50 milyar metreküp olarak belirtiliyor.

2019 yılının temmuz ayında Türkiye’ye ait sondaj gemilerinin Doğu Akdeniz’de doğalgaz rezervi keşfettiği iddiaları Kıbrıs Rum Yönetimi basınında yer almıştı. KKTC basını da, söz konusu iddianın doğru olabileceği bilgisini paylaşmıştı.

Türkiye bir süredir sondaj çalışmalarını yaptığı Trakya açıklarındaki Tuna-1 ve Kıyıköy'de önemli doğalgaz yatağına rastladı.
Konuyla ilgili uzmanların aktardığına göre, Karadeniz Ereğlisi açıklarında bulunan Fatih Sondaj Gemisi, 15 Temmuz tarihinden bu yana Tuna-1 adı verilen bölgede sondaj faaliyetini sürdürüyordu.

Uzmanların verdiği bilgiye göre Tuna-1 bölgesinde iyi nitelikte doğalgaza rastlanırken, bir başka müjdeli haber de yine Karadeniz’den geldi.

Tuna Nehri'nin çıkış ağzını oluşturan Kırklareli'nin Kıyıköy bölgesinin açıklarında da bir başka rezerve rastlandı.
Nitekim Bloomberg News haberini, konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa dayandırdı ve "Türkiye Karadeniz’de bir enerji kaynağı keşfetti ve bu kaynak muhtemelen doğalgaz" diye yazdı.

Bloomberg haberini, "İki yetkili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü kamuoyu ile yeni bir müjdeli haberi paylaşacaklarını belirtmesinin ardından konuştu" diye sürdürdü.

Benzer iddiayı Euronews da Akdeniz'de doğalgaz bulundu diye duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının, Gaz kaynağının Akdeniz değil, Karadeniz'de bulunduğu iddiasının stratejik ve hedef şaşırtma amaçlı olabileceğini belirttikleri bilgisine haberinde yer verdi.

Türkiye Karadeniz’de çok uzun yıllar hidrokarbon yatakları arayışını sürdürmüş, bir süre önce de Trabzon limanında bulunan Fatih sondaj gemisi Tuna-1 sahasına hareket ederek sondaja başlamıştı.

Yetkililerin aktardığına göre bulunan doğalgaz rezervi sevindirici boyutta…
Ülkemizin için hayırlı olur inşallah…

Yazarın Diğer Yazıları