Veysel Akto

Hedefin Ne?

Veysel Akto

Yetişkin bir insanın hayatının her aşamasında mutlaka bir veya birkaç hedefi vardır. Bazı insanların kısa vadede gerçekleşmesini beklediği günübirlik veya günaşırı mini hedefleri varken, bazı idealist insanların da uzun vadede gerçekleştirmek için çaba gösterdiği büyük hedefleri vardır.

​Meseleye bu bakış açısı ile bakılacak olursa hedefin büyüklüğünün de, gerçekleşmesi için ortaya koyulan mücadelenin de kişilere göre değişkenlik gösterdiği anlaşılmaktadır. Yani hedef, göreceli bir kavram olduğu için kişilerin idealistliğine göre değişmektedir. Örneğin; bir esnafın sadece yaşadığı günü ekonomik olarak kurtarmak istemesi mini hedef kategorisinde değerlendirilirken, bir başka esnafın ileride kurmak istediği büyük alışveriş merkezinin altyapısını planlaması ise büyük hedef olarak değerlendirilmektedir.

Hayatta hedefleri için mücadele eden, şartları zorlayarakbuna inanan, risk alan ve hayallerinin peşinde koşan kişiler hep başarılı olmuştur. Ancak, mücadele etmek yerinde oturmayı tercih eden, inanmayan ve başarılı olamayacağını düşünen kişiler ise her daim yerinde saymıştır. Kendine bir hedef belirleyen ve bu doğrultuda gayret gösterenlerin gelecekleri nokta aşağıdaki hikayede gayet güzel örneklendirilmiştir. 

Şöyle ki;

Bu hikaye, çiftlikten çiftliğe, yarıştan yarışta koşarak atları terbiye etmeye çalışan gezgin bir at terbiyecisinin genç oğlu Yavuz Selim’i anlatmaktadır. Babasının işi nedeniyle Yavuz Selim’in orta öğretimi malesef sık sık kesintilere uğramıştır. Ancak Selim, bu durumda azmini kaybetmemiş ve okuluna daha sıkı sıkıya bağlanmıştır. Bir gün lisedeki hocası Yavuz Selim’in sınıfındaki herkesten büyüyünce ne olmak ve yapmak istediği konusunda bir kompozisyon yazmasını istemiştir.

Çocuk bütün gece oturup günün birinde at çiftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan 7 sayfalık bir kompozisyon yazmıştır. Hayalini de bu kompozisyonda en ince ayrıntılarına kadar anlatmıştır. Hatta hayalindeki 200 dönümlük çiftliğin krokisini de çizerek binaların, ahırların ve hatta koşu yollarının yerlerini dahi göstermiştir. Krokiye, 200 dönümlük arazinin üzerine oturacak 1000 metrekarelik evinin ayrıntılı planlarını da eklemiştir. Ertesi gün hocasına verdiği 7 sayfalık ödev, Yavuz Selim’in tam da kalbinin sesi gibidir. Ancak iki gün sonra ödevi hocasından geri alan Yavuz Selim, kağıdın üzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir  "0" ve "Dersten sonra beni gör" uyarısını görünce çok şaşırmıştır.

"Neden "0" aldım?" diye merakla sordu hocasına Yavuz Selim.

 ​"Bu senin yaşında bir çocuk için gerçekçi olmayan bir hayal" dedi, hocası. Ayrıca, "Paran yok. Gezginci bir aileden geliyorsun. Kaynağınız yok. At çiftliği kurmak büyük para gerektirir. Önce araziyi satın alman lazım. Bunu başarman imkansız" dedi ve ekledi:

  ​"Eğer ödevini gerçekçi hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan, o zaman notunu yeniden gözden geçiririm."

            Yavuz Selim, evine döndü ve uzun uzun düşündü. Babasına danıştı.

 ​"Oğlum" dedi babası "Bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın için oldukça önemli bir seçim!.”

Yavuz Selim, bir hafta kadar düşündükten sonra ödevini hiçbir değişiklik yapmadan geri götürdü hocasına.

 ​"Siz verdiğiniz notu değiştirmeyin" dedi.

 ​"Ben de hayallerimi..."

Aradan yıllar geçti ve O 11.sınıf öğrencisi bugün 200 dönümlük arazi üzerindeki 1000 metrekarelik evinde oturmaktadır. Yıllar önce yazdığı ödev de şöminenin üzerinde çerçevelenmiş olarak asılıdır.

Hikayenin en can alıcı yanı şudur: Aynı öğretmengeçen yaz 30 öğrencisini bu çiftliğe kamp kurmaya getirmiştir. Hocası, çiftlikten ayrılırken eski öğrencisine "Bak" dedi. "Sana şunu söyleyebilirim. Ben senin öğretmeninken, hayal hırsızıydım. O yıllarda öğrencilerimden pek çok hayal çaldım. Allah' tan ki, senhayalinden vazgeçmeyecek kadar inatçıydın."  

Hal böyle iken ve yeni bir eğitim-öğretim sezonunun henüz başındayken tüm öğrencilerin mutlaka hayallerini süsleyen büyük hedefleri olmalıdır. Henüz hedefi olmayan öğrenciler de bir an önce kendi potansiyellerine uygun büyük hedefler belirlemelilerdir. Özellikle de LGS ve YKS hazırlık öğrencilerinin her motivasyonu düştüğünde gerçekleştiğini hayal ettiği zaman kendilerine yeniden bir aşk şevk verecek hedeflerinin olması gerekmektedir.

Sen de hiç vakit kaybetmeden seçimini yap, rotanı çiz ve hemen ilerlemeye başla!

Yazarın Diğer Yazıları