Veysel Akto

11. Sınıftan 12. Sınıfa Geçecek Öğrenciler, 2024 YKS'ye Ne Kadar Hazır?

Veysel Akto

​Öyle tahmin ediyorum ki bu başlığı okuyan büyük bir çoğunluk, 2024 YKS için yeterli zaman olduğunu ve 11.sınıfın ikinci döneminde olan bir öğrenci için bu durumun gereksiz bir kaygılanma olacağını düşünmüştür. Evet YKS’nin ne kadar geniş çaplı bir sınav olduğunu çok iyi tahayyül etmesem ben de çoğunlukla aynı fikirde olabilirdim. Ancak durum hiç de sanıldığı gibi değil. 

Elbette tüm bunları YKS’ye hazırlanan ve hazırlanmaya yeni başlayacak olan öğrencilerimizin gözünü korkutmak için yazmıyorum. Ancak, kendimi gerekli tedbir alınmaz ise birçok öğrencinin yaşayabileceği acı tecrübeleri yazmak zorunda hissediyorum ki bu acı tecrübeler hiç yaşanmamış olsun.

Öncelikle meseleye biraz derinden bakmak istiyorum. Lisenin ta başından yani 9.Sınıftan. Okula yeni başlayan çiçeği burnunda liseliler üniversite sınavına daha 4 yıl olduğu için genelde relaks davranırlar. Fakat bilmezler ki; işledikleriher konu katlanarak artacak, 10-11 ve 12.sınıf konuları derken toplam 4 yıllık çok geniş bir müfredatın en ince ayrıntısına kadar her detayı karşılarına soru olarak çıkacak. İşte buradan yola çıkarak vurgulanması gereken nokta şudur: YKS, sadece 12.Sınıfa geçince tempoyu arttırarak kazanılacak kolay bir sınav değildir. Tabi hedef, gelecek kaygısı olmayan, popüler iyi bölümler ise.

YKS’ye ilk girişte iyi bir sıralama yapabilmenin yeganeşartı, 4 yıllık lise müfredatına ve bu müfredata ait yeni nesil soru kalıplarına tam anlamıyla hakim olmaktan geçmektedir.Yani 4 yıllık lise müfredatını, sadece birkaç temel-orta seviye yayınların değil, sınav düzeyine yakın bol yeni nesil soru tipi içeren birkaç üst seviye yayın ve kaliteli deneme sınavlarının süzgecinden de geçirmek şarttır. Zira deneme sınavlarında zirvelerde yer alan öğrenciler, bu aşamaları 9-10 ve 11.sınıf kademelerinde bekletmeden geçirdikleri orada bulunurlar. Üstün zekalara sahip oldukları için değil. Buradan ortaya çıkan sonuç, YKS hazırlık sürecine 9.Sınıftan itibaren yavaş yavaş başlamanın gerekliliğidir. 

​Peki 9-10.sınıflarda pandemi sürecinde uzaktan eğitim mağduru olduğundan TYT konuları eksik olarak 11.Sınıfa geçen ve 11.Sınıftaki TYT temeli olmadan anlaşılması zor olan AYT konularında istediği başarıyı bir türlü yakalayamadığı için YKS hazırlığa nereden nasıl başlayacağını bilemeyen kafası karışık öğrenciler ne yapmalı?

İşte bu noktada yazımın başlığının zihinlerde daha net bir şekilde belirmeye başladığını tahmin ediyorum. Zira 11.Sınıfın ikinci döneminden itibaren başlamanın bile iyi bir YKS sıralama için riskli olduğunu vurguladığım yazımın ilk cümlelerine geri dönerek şunu belirtmek istiyorum: 11.Sınıfta YKS hazırlığa başlamak iyi bir sıralama için yeterli değil ama tünelden önceki son çıkıştır. Çünkü 11.Sınıfta dahi henüz iyi bir planlama ve hızlı bir tempo ile YKS çalışmalarına başlanılmamış ise durum oldukça vahimdir. Bu durumda olan öğrenciler, ya ilk girişte iyi bir YKS sıralamasını unutmalı, ya da vasat bir bölümü okumak zorunda olduğunu asla unutmamalıdır.

Gelelim 11.Sınıfta yapılması gerekenlere. Bu kadar detay yazıp teşhis koyduktan sonra çözüm önerileri sunmamak olmazdı. Henüz YKS hazırlığa başlamayan veya yarım yamalak başlayıp içinden çıkamayan öğrencilerimize tavsiyem, hemen iyi bir planlama yapıp hiç vakit kaybetmeden çalışmaya başlamalarıdır. Bunun için doğru zamanda doğru konuların doğru kaynaklardan çalışılması oldukça önem arz etmektedir. Doğru bir planlama ve uzun vadede aksatmadan ders çalışma konusunda kendine yeteri kadar güvenemeyen öğrencilere mutlaka profesyonel bir destek almalarını tavsiye ederim. Çünkü bir yandan 9-10.sınıf konularına sıfırdan başlamak gerekirken, bir yandan da 11.sınıfın oldukça önemli AYT konularının ihmal etmemesi gerekmektedir. 

Şunu hatırlatmadan geçemeyeceğim. Konular ne kadar çok olsa ve zaman azalsa da iyi bir planlama ve azminbunların hepsinin üstesinden geleceğine inanıyorum.

Kendine Güven ve Asla Pes Etme!

Kolaylıklar Diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları