Veysel Akto

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Veysel Akto

Merhaba Kıymetli Öğrenciler ve Saygıdeğer veliler;

YKS sonuçları açıklandı ve böylece 2020 tercih sürecimiz başlamış oldu. Eğitim ve meslek geleceğimiz için oldukça önem arz eden bu tercih sürecini çok iyi yönetmeli, sonradan pişman olmayacağımız kararlar almalı ve geniş düşünerek doğru tercihler yapmalıyız. Peki bu kadar hassas bir konuda hangi yöntemleri izlemeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle sıralamamıza göre kazanabileceğimiz üniversite ve bölümlerin genel listesini çıkarmalıyız. Bunun için resmi ve güncel bir kaynak olan yokatlas.yok.gov.tr adresindeki tercih sihirbazını kullanmamızda fayda olacaktır. Ardından kazanabileceğimiz bu üniversite ve bölümleri iyi araştırıp analiz ederek tercih etmek istediğimiz bölümlerin bir taslağını çıkarmalıyız. Daha sonra da oluşturduğumuz bu taslak üzerinde beyin fırtınası yapıp çok düşünmeli ve gerekirse bu konuda profesyonel destek almalıyız. Çünkü telafisi mümkün olmadığından yapılacak olan her yanlış tercih, ya bir yılımızın heba olmasına ya da ileride meslek hayatımızın altüst olmasına neden olabilecek kadar tehlike arz edebilmektedir. Bundan dolayı tercih etmek istediğimiz bölümler hakkında detaylı bilgi edinmek ve bölümlerdeki öğretim üyeleriyle görüşmek gerekir. Hatta okuduktan sonra hangi iş sektöründe görev yapacak isek o sektörün içinde bulunan ve sıcağı sıcağına işin içinde olan kişilerle görüştükten sonra karar vermek daha doğru olacaktır. Şunu unutmayalım ki; 4 yanlış 1 doğruyu, yanlış tercih ise meslek hayatımızı götürür.  

Tercihler konusunu karara bağlarken öğrenmenizde fayda gördüğüm ve her kesimden öğrenciye hitap edebileceğini düşündüğüm bazı önemli soru-cevapları aşağıda incelemenize sunarken ücretsiz tercih danışmanlığı almak isteyen kıymetli öğrenci ve velilerini de ofisime bekliyorum. Randevu için www.karekoc.com adresinden irtibat kurabilirsiniz. 

Üniversite Tercihleri ve 1 Soru, 1 Cevap

Soru    : Yerleştirmede tercih etme sırası önemli midir?
Cevap : Yerleştirme işlemlerinde tercih sırasının herhangi bir önemi yoktur. Aynı bölümü tercih eden adaylardan hangi adayın puanı daha yüksekse o yerleştirilir.

Soru    : Lisans bölümlerinde tercihler için taban başarı sıralaması kaçtır?
Cevap : Tıp                  : 50 bin
              Diş Hekimliği   : 80 bin
              Eczacılık         : 100 bin
              Hukuk             : 125 bin
              Mimarlık          : 250 bin
              Mühendislik    : 300 bin
              Öğretmenlik    : 300 bin

Soru      : Üniversite tercihleri için puan barajı var mı?
Cevap : Ön Lisans tercihleri için TYT baraj puanı 150, Lisans tercihleri için ise ilgili alanın puan barajı (SAY-EA-SÖZ-DİL) en az 170’dir.

Soru    : Lisans-Ön Lisans tercihleri için sıralama ve puan bilgisini nerden öğrenebiliriz?
Cevap : ÖSYM’nin yayınladığı Tercih Kılavuzunda Lisans tercihleri için Tablo 4, Ön Lisans tercihleri için de Tablo 3 incelenmelidir.

Soru    : Öğrencilerin toplam kaç tercih yapma hakkı vardır?
Cevap : Toplamda 24 tercih yapma hakkı bulunmaktadır.

Soru    : Tercih işlemleri nasıl yapılır? Sonradan değişiklik yapılabilir mi?
Cevap : Tercih işlemlerinizi ais.osym.gov.tr adresinden kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek bireysel olarak yapabilirsiniz. Tercihler üzerinde son güne kadar değişiklik yapılabilir.

Soru    : Geçen yılki TYT puanı kullanılabilir mi?
Cevap : TYT’den 200 ve üzeri puan alan adaylar geçen yılki puanlarını kullanabilirler.

Soru    : Kazanılan bölüme kayıt yapılmazsa sonraki yıl OÖBP puan kırılır mı? 
Cevap : Öğrenci gitmeyeceği bölümleri kesinlikle yazmamalıdır. Aksi takdirde öğrenci kazanırsa, kayıt yapmasa dahi gelecek yıl OÖBP puanı yarı yarıya kırılır.

Soru    : Sıralama barajları vakıf ve yurt dışı üniversitelerini de kapsıyor mu?
Cevap : Sıralama barajı, ÖSYM kılavuzunda yer alan tüm bölümleri kapsamaktadır. Yurt dışı ve vakıf üniversiteleri de bu sıralamalara dahildir.

Soru    : Özel üniversitelerin ücret ve kontenjan durumu nasıldır?
Cevap : Özel Üniversitelerin eğitim ücretleri her üniversitenin kendi web sayfasında ilan edilmiştir. Tüm özel üniversitelerin ücretlerine bu yıl ortalama %16 zam yapılmış ve burslu öğrenci okutma oranları %10’dan %15’e çıkarılmıştır.

Soru    : Özel Yetenekle öğrenci alan bölümler için puan barajı var mıdır?
Cevap : Özel Yetenekle öğrenci alan bölümler için TYT ham puanın en az 150 olması gerekir. Ayrıca öğrencinin Özel Yetenekle öğrenci alan Öğretmenlik bölümleri için tercih yapması için TYT sıralamasında ilk 800,000 içerisinde olması gerekir. (Resim, Müzik, Beden Eğitimi Öğretmenliği vb.)

Soru    : Birinci öğretim ile ikinci öğretim programları arasında fark var mıdır?
Cevap : İkinci Öğretim Programları (İ.Ö.); Birinci Öğretimle aynı şekilde değerlendirilmekte ve aralarında diploma farkı bulunmamaktadır. Tek farkı akşam saatlerinde okula gidilmesi ve dönem ücreti ödenmesidir. Dönem ücretleri ise 2020-2021 eğitim yılı için şöyledir: 
     Mühendislik programları için,                         1661 TL
                  Eğitim Fakültesi programları için,     1116 TL
                  Fen Fakültesi programları için,          1392 TL
                  Edebiyat Fakültesi programları için, 1045 TL

Soru   : Okul birinciliği kontenjanından kimler nasıl faydalanabilir?
Cevap : Okul birinciliği kontenjanından sadece 12. sınıf öğrencileri 1 kereye mahsus faydalanabilmektedir.

Soru    : Ek puanımı hangi alanlarda kullanabilirim?
Cevap : Ek puanların hangi alanlarda kullanılabileceği ÖSYM’nin tercih kılavuzundaki Tablo 6A, 6B.1 ve 6C ‘den öğrenilebilir.

Soru   : Geleceğin meslekleri olarak kabul edilen bölümler hangileridir?
Cevap : Yükseköğretim Kurulu tarafından 2019-YKS tercih kılavuzunda üniversitelerimizde geleceğin meslekleri olarak kabul edilen bölümler şunlardır:

    Bilgi Güvenliği Teknolojisi,
    Yapay Zeka Mühendisliği, 
    Yazılım Geliştirme, 
    Dijital Medya ve Pazarlama, 
    Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi, 
    Çok Boyutlu Modelleme ve Animasyon 

Listeye bu yıl 
    İnsansız Hava Aracı Teknolojileri ve Operatörlüğü, 
    Engelliler İçin Destek Programı, 
    Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği 

gibi programlar da eklenmiştir. 

Yazarın Diğer Yazıları