Veysel Akto

YKS Hazırlıkta Mezuna Kalmak (2. Bölüm)

Veysel Akto

Merhaba Sevgili Arkadaşlar;

Geçen hafta mezuna kalma tabiri üzerinde durmuş ve liseden mezun olduktan sonra tekrardan YKS’ye hazırlanmanın öğrencilere neyi ifade ettiğinden bahsetmiştim. Bu yazımda ise, mezuna kalıp tekrardan YKS’ye hazırlanacak olan öğrencilere sınav hazırlığına nereden nasıl başlamaları gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.

2020 YKS Unutulmalı
Geçen yıl nerede hata yaptığı, nelerin eksik kaldığı konusunda herkes az çok kendi iç muhasebesini yapmıştır. Aynı şeylerin tekrar yaşanmaması konusunda herkesin kendi kendine söz verdiğini varsayarak geçmiş yılı hafızalardan silmenin zamanının geldiği kanaatindeyim. Artık temiz bir sayfa açarak herkes önüne bakmalı ve tüm gücünüzü ortaya koymalısınız.

YKS Hazırlığa Nereden Nasıl Başlamalı?
YKS hazırlığın anne babanız veya çevreniz için değil, her şeyden önce sizin hayatınız ve geleceğiniz için gerekli olduğunun bilincinde olmalısınız. Buna göre kaliteli bir mesleği ve güzel bir geleceği istediğiniz ölçüde emek vermeyi planlamalısınız. Eğer ticarete atılmayı veya başka bir alternatif bulup çalışmayı düşünmüyorsanız ve sadece diplomanız ile bir iş kuracaksanız; okuyacağınız bölüm ve gelecekte yaşayacağınız hayat kalitesi ile bugün verdiğiniz emeklerinizin doğru orantılı olduğunu unutulmamalısınız. Onun için çok iyi düşünmeli, ciddi başlamalı ve baştan bazı zorlukları kabullenip 10 ayınızı ona göre planlamalısınız. Her şey kendi zihninizde biteceği için sınav hazırlığına önce kafanızdan başlamalısınız. Tabi bu arada iyi bir başlangıç ve güzel bir gelecek için yüksek bir motiveye ihtiyacınız olduğu da muhakkaktır.

TYT ve AYT Konuları Planlı ve Bilinçli Çalışılmalı
Mezun olup ikinci kez sınava hazırlanan öğrencilerde kronik bir rahatsızlık vardır. Bu teşhisi 17 yıllık öğretmenlik, öğrenci koçluğu tecrübeme ve her potansiyelden öğrencileri sınavlara hazırlarken edindiğim izlenimlerime dayanarak söylüyorum. Mezun öğrenciler genelde TYT ve AYT konularına şöyle bir bakar ve sonra; “Ben bu konulara geçen sene çalışmıştım, zaten biliyorum ve bu konulardan sadece soru çözsem bana yeter” der kendi kendine ve bu mantık ile sınav hazırlığına başlar. Bu, yanlış bir başlangıç olmakla birlikte maalesef birçok mezun öğrenciyi de bitiren bir düşüncedir. Çünkü TYT ve AYT’de iyi bir derece çıkarmak için konuların tamamının sıfırdan çalışılıp her bir konunun en az 3 soru bankasından bitirilmesi şarttır. Tüm konular bu şekilde çalışılıp soru çözümü ile pekiştirildikten sonra da her branştan ve farklı kaynaklardan en az 7-8 soru bankası daha bitirmek gerekmektedir. Sınavlara 2 ay kala ise her gün TYT ve AYT denemeleri çözerek piyasadaki farklı soru tiplerini gördükten sonra ancak her yönüyle detaylara hakim olmuş olursunuz. Ayrıca tüm bunların uygulamaya konulması için de çok iyi bir planlama yapılması gerekir. Zira bu planlamanın sınava kadar yaklaşık 10 aylık olması, haftalara ve günlere işbölümü dağıtılarak düzenli ve bilinçli hazırlanması bu işin olmazsa olmazıdır.

Tüm bu yazdıklarım mezun öğrencilerce eksiksiz yerine getirildiği takdirde başarı kaçınılmaz olacaktır. Yeter ki dönem ortasında yılmadan, başlangıçtaki azim ile sene sonunu getirilsin.

2021 YKS’ye hazırlanan tüm öğrencilerimize şimdiden bol sabır ve başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları