Veysel Akto

YKS Hazırlıkta Mezuna Kalmak

Veysel Akto

2020 YKS süreci, ek kontenjan tercihleri hariç tümüyle noktalandı. Tercih ettikleri bölümleri kazananlar öğrenciler salgın nedeniyle hemen yüz yüze eğitime başlayamayacak olsalar da  üniversitelerine online kayıtlarını yaparak yeni bir eğitim hayatına yelken açtılar. Hedefledikleri bölümleri kazanamayan öğrenciler ise YKS’ye bir yıl daha hazırlanmak zorunda kaldılar. 

Kazanmak ve kaybetmek aslında hayatın her kademesinde vardır. Bunu bilerek her kazanmadan veya kaybetmekten bir şeyler çıkarmak gerekir. Zira bu kazanımlara hayat tecrübesi denir. Genelde yaş ilerledikten sonra bu tecrübe ve kayıplara karşı psikolojik direnç de artar. Fakat hayatının baharında olan ve ergenlikten yeni çıkan lise mezunu öğrenciler bu konuda maalesef pek dirençli değillerdir. Çünkü her sene sınıf atlayarak beklemeden bir üst okula geçen ortaöğretim öğrencileri henüz ciddi bir kaybetme ile karşı karşıya gelmemişlerdir. Bu nedenle ilk girdikleri YKS’de istedikleri bölümü kazanamayan öğrenciler kısa bir şok yaşayarak hayata küsebilmektedirler. 

İlk senede dilediği bölümü kazanmak elbette büyük bir başarıdır. Ancak YKS hazırlık sürecinde yapılan hataları anlayarak yeni hazırlık döneminde de aynı hataları tekrarlamamak da iyi bir tecrübedir. Öğrenciler arasında “mezuna kalmak” diye tabir edilen liseyi bitirdikten sonraki YKS hazırlık süreci de tam budur. Zira 12.sınıftayken bazı şeyler öğrencilere toz pembe gibi görünür ve öğrenciler işin ciddiyetinin pek farkında olamayabilirler. Bu yönüyle ilk yıl kazanamamak mezun öğrenciyi silkeler ve kendine getirir. Böylece öğrencide daha farklı bir YKS hazırlık süreci başlar ki, bu durumda öğrenci sınava daha ciddi hazırlanır.

Mezuna kalmak demek, sadece kaybetmek anlamına gelmeyebilir. Çünkü iyi bir sıralama yapan fakat, çok daha iyi bir bölüm istediğinden dolayı tercih yapmayan öğrenciler de yok değildir. Bu nedenle mezuna kalmak tabiri sadece kaybetmek şeklinde değerlendirilmemelidir. Basamakları tırmanıp zirveye ulaşmanın bir başka yolu da olabilir mezuna kalmak. Buna kesinlikle saygı duyulmalıdır. Yani YKS’ye ilk girişte çevre baskısı ile alelacele pek istenilmeyen, sonradan pişman olunacak bir bölüm tercih edilip okunmamalıdır.

Hangi yönüyle olursa olsun mezuna kalmak yeni bir başlangıçtır aslında. Bazen hızlı atlayıp dereyi geçmek için daha fazla geri gitmek gerekebilir. Mezuna kalmak daha iyi bir üniversite ve bölüm için geri geri gidip hızlanmaya benzer. Yeter ki öğrencide eskisinden daha çok çalışıp YKS engeli aşma azmi olsun.

(Gelecek haftaki “YKS Hazırlıkta Mezuna Kalmak (2.Bölüm)” yazı dizisinin konusu: Mezun öğrenciler, YKS hazırlığa nereden ve nasıl başlamalı?)

Yazarın Diğer Yazıları