'Elazığ'a Hizmet Etmek Gurur Verici'

Şehrimizin başarılı doktorlarından Fırat Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, Elazığ'da günlük olarak yayın yapan Fırat Gazetesine verdiği röportajında önemli açıklamalarda bulundu.

İlimizin başarılı dokorlarından, Fırat Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, Fırat Gazetesi muhabirlerinden Remziye Kökböri'ye verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.

"KLİNİĞİ, ÇOCUĞUM GİBİ GELİŞTİRDİM"
Prof.Dr. Bahçecioğlu röportajında, Elazığ'da olmaktan ve Fırat Üniversitesi Hastanesinin bir mensubu olarak hizmet vermekten gurur duyduğunu belirterek, "Fırat Üniversitesi'nde Gastroenteroloji kliniğinin kurulmasında ve gelişmesinde her aşamasını büyük titizlikle çocuğum gibi geliştirdim." dedi.

"EKONOMİK ZORLUKLAR SİNDİRİM SİSTEMİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Başarılı Doktor Prof. Dr. Bahçecioğlu, röportajında mide hastalıkları ile ilgili açıklamalarda da bulunarak, "Mide hastalıkları, fonksiyonel bağırsak hastalıkları, karaciğer hastalıkları, pankreas kanseri hastalıklarının ilk tanıları Gastroenteroloji alanında belirlenir. Saydığım hususlarda ilk şikâyetlerde hastalar bize gelir. Toplumumuzun %15'inde reflü, %4/1'inde karaciğer yağlanması hastalıkları var. Metebolik sendromu çoğalmasıyla rahatsızlıklar artış gösteriyor. İş yükü, stres, kaygı artması ve ekonomik zorluklar sindirim sistemimizi olumsuz etkiliyor. Stresimiz; kaygımız mide ve bağırsağın fonksiyonel bozukluk yaşamasına neden oluyor” dedi."

İŞTE O RÖPORTAJ;

Fırat Üniversitesi Gastroenteroloji kliniği hakkında bilgi verir misiniz?
"Fırat Üniversitesi'nde Gastroenteroloji kliniğinin kurulmasında ve gelişmesinde her aşamasını büyük titizlikle çocuğum gibi geliştirdim. Severek emek vererek çalıştım. Üniversite hastanemizi çok seviyorum. Bulunduğum ortamdan da her zaman hoşnut oldum. Fırat Üniversitesi Hastanesinin bir mensubu olmak gurur verici. Elimden geldiği kadarıyla da bilimsel anlamda özellikle uzman yetiştirmeye gayret ettim. Çok başarılı arkadaşlarımız oldu. Buradan gidip başka yerlerde güzel başarılara imza atan arkadaşlarımız oldu. Bilimsel ve klinik anlamında faydalı olmaya çalıştım. Severek yaparak yapılan her iş güzel ve sağlıklı sonuçlar getirir. Aynı zamanda son zamanlarda da yurtdışından da öğrencilerimiz geliyor. Mısır'dan üçüncü ERCP dalında eğitime gelen öğrenciler var. Gelmek isteyen öğrenci sayısı her geçen gün artış göstermekte. Sürekli iletişime geçtiğimiz öğrenciler oluyor. Hem hasta yükü olarak yükümüz çok fazla hem de bilimsel alanda da çalışmalarımız çok fazla."

Gastroenteroloji nedir? Bilgi verecek olursanız neler söylemek istersiniz?
"Gastroenteroloji alanı reflü, mide bağırsak hastalıkları, fonksiyonel bağırsak hastalıkları, karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalıkları, pankreas kanseri hastalıklarının ilk tanıları gastroenteroloji alanında belirlenir. Saydığım hususlarda ilk şikâyetlerde bize gelirler. Son zamanlarda kanser ve karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle tanı aşamasında çok fazla gelen hastalarımız oluyor. Karaciğerin yağlaması, sindirim bozuklukları, iltihabi bağırsak hastalıkları şikâyetleriyle gelen hasta sayılarımız son zamanlarda artış göstermekte. Toplumumuzun %15'inde reflü, %4/1'inde karaciğer yağlanması hastalıkları var. Toplumumuzda metebolik sendromu çoğalmasıyla rahatsızlıklar artış gösteriyor. İş yükü, stres, kaygı artması ve ekonomik zorluklar sindirim sistemimizi olumsuz etkiliyor. Bu şekilde olunca rahatsızlıklar ve hastalıkların artışı söz konusu oluyor. Hayat standartlarımız sindirim sistemimizi etkiliyor. Stresimiz kaygımız mide ve bağırsağın fonksiyonel bozukluk yaşamasına neden oluyor."

Gelen hasta potansiyeliniz nedir? Çevre illerden gelen hastalar var mı?
"Bölge hizmet ağırlıklı yapımız çok fazla var. Çevre illerden ciddi derecede hastalarımız geliyor. Birçok şehirden gelen hastalarımız mevcut. Eskiye nazaran iletişim çok daha fazla. Araştırma yaparak bana ulaşan bir sürü hastam var. Türkiye'nin her yerinden gelen hastalarımız var. Fırat Üniversitesinde bizim alanımızda yetiştirdiğimiz arkadaşlarımız Türkiye'nin her yerinde çok güzel hizmetler de vermekte. Uzman arkadaşlarımız başarılı ve işlerini çok seven kişiler. Özellikle bu sene 23-25 Eylül'de başkanlığını yaptığım uluslararası APASL Single Topic Conference 2022 on Hepatotoxicity toplantımız gerçekleşecek. Türkiye'de bile bu alanda çok yapılmayan bir toplantıda Türkiye'yi temsil edeceğim. Uluslararası alanda çok önemli bir toplantı. Çok güzel çalışmalar ve bildiriler sunulacak. Konusu ise karaciğer toksisitesi yani karaciğere ilaç kullanımında karaciğerde oluşabilecek yan etkilerinin görüşüldüğü bilimsel toplantı. Türkiye'yi temsil etmek benim için çok büyük onur. Bundan da ayrıca gurur duyuyorum. Karaciğer hastalıkları alanında çok önemli isimler de olacak. İstanbul' da güzel şekilde temsil edeceğiz."

Geçmiş yıllara göre son yıllarda alanınızda hasta sayınız arttı mı?
"Hastalıklar çoğaldı. Artık tanı ve tedavi hususunda teknoloji de ilerlediği için daha kolay tanılar konulmaya başladı. Bu nedenle son yıllarda şikâyetler ile birlikte teknolojinin de ilerlemesi hem hasta sayımızda hem de gelişimde artış gösteriyor. Fırat Üniversitesinde ve Araştırma Hastanemizde teknoloji açısından hiçbir sıkıntımız yok. Hastane yönetimimiz her zaman desteğini göstermiştir ve hasta sağlığı açısından çok titiz davranmıştır. Başarılı bir hastane olmamızın yanında gelişime açık bir konumda. Fırat Üniversitesi Hastanesi Elazığ'da bir lokomotif kuruluştur. Sağlık turizminde ciddi derecede bölgede gelişim gösteren hastane. Çalışanları ve doktorları ile isminden söz ettirmekte."

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
"İlk olarak beslenme her şeyin temelini oluşturduğu için dikkat etmemiz gerekiyor. Sağlıklı beslenme şartlarına önem vermeliyiz. Kilo almamaya dikkat edelim. Stresten uzak duralım. Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, çalışan bireyler ve ev kadınları biraz daha hayat standartlarını geri planda tutuyorlar. Buda sağlık açısından ciddi derecede bozulmalara ve deformeye yol açıyor. Sindirim sistemimizin çökmesi demek yaşam standartlarımızın kaybı demek. İnsanlar sağlıklı yaşamak için huzurunu sağlamalı ve yiyecek içecek hususunda dikkat etmesi gerekiyor."

Bakmadan Geçme