Başkan Karataş'tan Ebeler Günü Mesajı

Kamu Sağlık Sendikası Genel Başkanı Ümit Karataş, 5 Mayıs Dünya Ebeler Gününü kutladı.

Başkan Karataş'tan Ebeler Günü  Mesajı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kamu Sağlık Sendikası Genel Başkanı Ümit Karataş, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. 

Genel Başkan Karataş, Dünya Ebeler Günü dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajında; "İçinde bulunduğumuz bu zor günlerin geride kalması, sağlık çalışanlarının insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşması mücadele azmi ve inancıyla; tüm meslektaşlarımın 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’nü kutluyorum" dedi.

Başkan Karataş mesajında şu ifadelere yer verdi;

"Korona Virüs pandemisi sırasında anne ve bebek sağlığını korumak için büyük özveri ile çalışan ebelerimiz hastanelerin tüm birimlerinde görev tanımlarının dışında verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirmişlerdir.

Bu özverili ve başarılı olmaları sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılını ‘Hemşire ve Ebe Yılı’ ilan etti. Dünyanın birçok ülkesinde saygın bir meslek olarak kabul gören ebelik, ülkemizde halen daha yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer almakta ve hak ettiği saygınlığı görememektedir. Ebelik mesleğinin görev, yetki ve sorumluluklarının belirsizliği halen daha devam etmektedir. Günümüz koşullarına uygun meslek yasası çıkarılamamış, ebeler sağlık hizmetleri içinde hak ettiği değeri görememiştir.

İçinde bulundukları ağır ve kötü çalışma koşullarını düzeltmesini talep eden ebelerin özlük hakları konusundaki beklentileri de halen karşılanmamıştır. Sağlık sistemindeki kritik rolleri göz önüne alınmalı, ebeler hak ettiği insan onuruna yaraşır bir ücret ve emeklilik koşullarına kavuşturulmalıdır. Döner sermaye ve performansa dayalı sistemin tamamen kaldırılıp, sağlık çalışanlarının sabit maaşlarda ivedi olarak iyileştirme yapılması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 ay süreyle COVID-19 pandemisi kapsamında hizmet sunulan yerlerde çalışan personel için ek ödeme verilmesi  uygulaması ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır.  Döner sermaye ve performans uygulamasının yol açtığı sorunlar, pandemi sürecinde ek ödeme uygulaması ile katlanarak büyümüştür. Yöneticinin insafına bırakılan ek ödeme uygulamasında yaşanan farklılıklar, sağlık çalışanları arasında çalışma barışını bozmaktadır. Adil olmayan bu uygulama yerine, standart bir prosedürün oluşturulması gerekmektedir.Tüm kamu çalışanları için 3600 ek gösterge verilmeli,ebeler ayrı tutulmamalı, yıpranma payı hakkının her 1 yıl için 90 gün olacak, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak ve geçmişe etkili olacak şekilde genişletilmelidir.Ebelere işyeri hemşireliği, aile danışmanı olma hakkı tanınması, doğumhanelere riskli birim artırımlı nöbet ücreti ödenmesi de ebelerin beklentilerinin başında gelmektedir.

İçinde bulunduğumuz bu zor günlerin geride kalması, sağlık çalışanlarının insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşması mücadele azmi ve inancıyla; tüm meslektaşlarımın 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’nü kutluyor, sarı sendikaların yaşattığı hak kayıplarını önlemek ve haklarımızı geliştirmek için Sendikamızda birlikte mücadeleye davet ediyoruz."