Munzur Üniversitesinde Neler Oluyor ?

Munzur Üniversitesi Alevilik Araştırma Uygulama Merkezi eski Müdürü ve Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber açıklamalarda bulundu.

Munzur Üniversitesinde Neler Oluyor ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Daha önce kız kardeşi ve yeğenine akademik kadro vermesiyle gündeme gelen ve tepkilere maruz kalan Tunceli Munzur Üniversitesi Rektörü Elazığlı Prof. Dr. Ubeyde İpek kentte yine tepkilerin odağındaki isim oldu.

Munzur Üniversitesi Alevilik Araştırma Uygulama Merkezi eski Müdürü ve Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt bir haber sitesine yaptığı açıklamada, “Rektör Ubeyde İpek’in 9 bin olan öğrenci sayısını 2 Bin 500’lere düşürdüğünü, bir çok bölümün ya kapatıldığını yada öğrencisi olmayan bir duruma geldiğini ve akademik kadroların da tanıdık isimlere verildiğini ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteyi 10 yıl geriye götüren bu ismi tekrar Rektör olarak atamaması gerektiğini” belirtti.

2008 yılında kurulan Munzur Üniversitesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Alevilik ile ilgili araştırmaların yetersizliği, akademik kadroların niteliği, 10 yıldır faaliyette olan üniversitenin öğrenci sayısının belirlenen hedefe ulaşmaması tepkilere neden oluyor.

Artı Gerçek internet sitesine konuşan üniversitenin Alevilik Araştırma Uygulama Merkezi eski Müdürü ve Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Munzur Üniversitesi’nin durma noktasına geldiğini söyledi. Üniversitenin 10 yıldır hiçbir gelişme kat etmediğini ifade eden Yurt, sorunun mevcut rektör ve üniversite yönetiminden kaynaklandığını savundu. 

“ALEVİLİK İÇİN GÖNDERİLEN KADROLAR ALAKASIZ KİŞİLERE VERİLDİ”

Üniversitenin ilk açıldığı yıllarda kendisinin de bir dönem Alevilik Araştırma Uygulama Merkezi Müdürlüğü yaptığını hatırlatan Yurt, bu merkezi enstitüye çevirmek gibi bir hedef belirlediklerini ancak son rektörün bu konuda gayret göstermediğini ifade etti. 

REKTÖRDEN EŞ DOST TANIDIKLARA KADRO
Konunun YÖK Başkanı'nın kenti ziyareti sırasında yeniden gündeme geldiğini belirten Yurt, "YÖK Başkanı bu fikre sıcak baktı. Bu işi hızlandırma yönünde talimat vererek Alevilik üzerine çalmış ve hala akademik alanda çalışmaları devam eden 15 kadro sözü verdi. Ama maalesef rektör hiçbirini amaca uygun almadı. Yaklaşık 15 kadroya deyim yerindeyse eş dost, tanıdıklarını başlattı” dedi.

REKTÖR YÖK BAŞKANINDAN ÇEKİNİYOR
Alevilik alanında çalışma yapan akademisyenler için açılan kadroların kimlere gittiğini sık sık gündeme getirdiğini belirten Yurt, “Ben 'bu 15 kişilik ismi bize açıklayın' dedim. Bu konuda bir açıklama yapılmadı ancak rektörün aldığı 15 kişiyi çağırıp ‘hepiniz tez konunuzu Alevilik olarak değiştirin’ dediği yönünde duyum aldım. Rektör bu konunun YÖK Başkanı'na gitmesinden çekiniyor. YÖK Başkanı bu kadroları bu alanla (Alevilik) ilgili gönderdi. Ama alınan personelin bu alanla ilgisi yok. Tabi sonrasında ne olduğunu bilmiyorum” diye konuştu. 

“ÖĞRENCİ SAYISI 9 BİNDEN 3 BİNE İNDİ”

Yurt'un Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek ve yönetimine yönelik eleştirileri bunlarla sınırlı değil. Rektörün üniversiteyi durma noktasına getirdiğini ifade eden Yurt, “Bu rektör göreve geldiğinde öğrenci sayısı 9 bine yaklaşmıştı. Ama şu anda 2 bin 500, 3 bin civarına inmiş durumda. Bingöl Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 14 bin, 15 bine ulaşmış durumda. Bir çok bölüm kapatılıyor. İktisat bölümünü kapattılar geçen yıl. İlçelerdeki programlar kapatıldı. Tamam güvenlik kaygınız olabilir, bir noktada bu anlaşılabilir. Ama başka ilçelere de aktarılabilirdi. Bu konuda yönetimin ciddi sorunu var” dedi.

“ÜNİVERSİTE 10 YIL GERİYE GİTTİ”

Mevcut yönetimle Munzur Üniversitesi’nin 10 yıl geriye gittiğini belirten Yurt şunları söyledi: “Tunceli merkezde bulunan cemevinin başkanıyım. Bu konuda soru sorma ve yanlışları eleştirme hakkını kendimde görüyorum. Alevilik enstitüsü ile ilgili gelen kadrolar, çok usulsüz, etik olmayan bir şekilde verildi. Alınan elamanların hiçbirisinin Alevilikle ilgisi yok. Alevilik istismar ediliyor.

REKTÖR OLARAK ATAMASI YAPILMASIN
Alevi kentidir diye eskiden zoraki, ittire ittire bir şeyler yaptırıyorduk. Daha sonra ite ite birşeyler yaptıramayacağımızı anladık. Önümüzdeki dönemlerde rektörlük seçimi var. Umarız Ankara sesimizi duyar. Bu rektör üniversiteyi 10 yıl geri götürdü. Bir 10 yıl daha geri götürmez umarım.

10 BÖLÜM, 22 PROGRAM KAPATILDI

Munzur Üniversitesi'nde birçok bölümün kapatılması kentte tepki ile karşılanıyor. Ancak kapanan bölümlere karşın Munzur Üniversitesi’nin resmi internet sitesinde “Munzur Üniversitesine Yeni Bir Vizyon: Yeni Bölüm/Programlar” başlığı ile bir duyuru yayılandı. Duyuruya göre üniversite bünyesinde 8 lisans ve 7 ön lisans bölümü açıldı. (https://www.munzur.edu.tr/haberdetay.aspx?News_ID=20556)

DURUM TAM TERSİ 

Ancak durum bunun tam tersi. Kapatılan bölüm sayısı oldukça yüksek. YÖK'ün Munzur Üniversitesi'ne gönderdiği 4 Ocak 2019 tarihli yazıda, kapatılması/açılması kararlaştırılan bölüm ve programlar yer aldı. Yazıya göre üniversite bünyesinde 3 lisans, 4 ön lisans bölümü açılmasına karar verildi. Yazıda buna karşı kapatılması kararlaştırılan bölümlerde var.

YÖK’ten gönderilen yazıda kapatılması kararlaştırılan ancak ismi açıklanmayan bölüm/programlar şunlar:

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Çevre Mühendisliği Bölümü, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Gıda Mühendisliği Bölümü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Kimya Mühendisliği Bölümü, Biyomühendislik Bölümü

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, İktisat Bölümü, İşletme Bölümü.

TUNCELİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Pr. Kimya Teknolojisi Pr. Mantarcılık Pr. Mantarcılık Pr. (İkinci Öğretim) Çevre Koruma ve Kontrol Pr. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Pr. Laborant ve Veteriner Sağlık Pr. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Pr. (İÖ) Şarap Üretim Teknolojisi Pr. Şarap Üretimi Teknolojisi Pr. (İÖ) Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Pr. Su Ürünleri Pr. Su Ürünleri Pr. (Ovacık)

PERTEK SAKİNE GENÇ MESLEK YÜKSEKOKULU

Elektronik ve Haberleşme Teknolojisi Pr. Gıda Teknolojisi Pr. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Pr. Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Pr.

ÇEMİŞGEZEK MESLEK YÜKSEKOKULU

Bilgisayar Programcılığı Pr. Bilgisayar Programcılığı Pr. (İÖ). Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Pr. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Pr. İşletme Yönetimi Pr.

CEVAP HAKKINI KULLANACAK MI?

Konuyla ilgili Haber sitesinde yer alan bu duygu ve düşüncelerin ardından Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek’ten Ali Ekber Yurt’un bu açıklamalarına cevap gelmesi halinde basın meslek ilkelerine bağlı olduğumuzu belirerek aynen yayınlayacağımızı kamuoyuna belirtmek istiyoruz.