Prof. Dr. Yaman Rektör Adayı Oldu

Prof. Dr. Ali Yaman, Munzur Üniversitesine Rektör adayı olduğunu açıkladı.

Prof. Dr.  Yaman Rektör Adayı Oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Tunceli’de, Munzur Üniversitesine Rektör Adayı başvurusunu yapan isimlerden birisi de Alevi ocakzade bir aileden gelen Prof. Dr. Ali Yaman oldu.

Alevilikle ilgili ulusal ve uluslararası alanda yapmış olduğu akademik çalışmalarla dikkatleri çeken bir isim olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr Ali Yaman konuyla ilgili basın mensuplarına yazılı bir açıklamada bulundu.

NEDEN REKTÖR OLMAK İSTİYORUM!

“Son yıllarda üniversitemizin içine düştüğü durumla ilgili pek çok akademisyen ve yerel basından edindiğim bilgiler beni oldukça üzdü.”  şeklinde açıklamasına başlayan Alevi Ocakzade Prof. Dr. Ali Yaman “Bunun üzerine gerek telefonla. gerekse Tunceli ve Elazığ’da çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek  daha detaylı bilgi aldıktan ve her kesimden üniversite yönetiminden bir memnuniyetsizlik olduğuna kanaat getirdim ve Munzur Üniversitesine Rektör adayı olmaya karar verdim.” dedi.

ALEVİ OLMAM BİR AVANTAJ 

Prof. Dr. Yaman sözlerimi şöyle sürdürdü:

“Öncelikle ifade etmek isterim ki bölgenin insanı olmamın ve ailemin, ocağımın özellikle de rahmetli babam Mehmet Yaman Dede’nin Erzincan, Tunceli, Elazığ bölgesinde değil bütün Türkiye’de çok sevilen biri olmasının sadece bu yörede değil, bütün Türkiye’de olumlu bir yansıması olacağı kanaatindeyim. Hıdır Abdal Ocağı’na bağlı ocakzade bir aileye mensubum. Akademik hayatım boyunca bütün çalışmalarımı Alevilik-Bektaşilik alanında yoğunlaştırdım. Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerinde Alevilikle ilgili pek çok alan araştırmaları yürüttüm.”

ALEVİLİKLE İLGİLİ 10 KİTAP YAZDIM

Bolu’da Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğüm sırasında da halk kültürü  alanında çok önemli çalışmalar gerçekleştirdim ve bu çalışmalar ulusal basında da yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışında Alevilik ve Türk Dünyasını konu alan on bilimsel araştırma kitabım yayınlandı.

Türkiye ve çeşitli Avrupa ülkelerinde Alevi dernek ve vakıflarınca düzenlenen çok sayıda etkinlikte gerek düzenleme kurulu başkanı gerekse konuşmacı olarak yer aldım. 

ALEVİLİKLE İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA HEP VAR OLAN BİR İSİM 

Devletimizin öncülüğünde düzenlenen Alevi Çalıştayları’na ve sonrasında Devlet Bakanlığımızca kurulan  Zorunlu Din Kültürü Ahlak Bilgisi Komisyonunda görev alarak, Alevi toplumunun hassasiyetlerini paylaşma imkanım oldu.

Son olarak da yine Milli Eğitim Bakanlığımızca yaptırılan İstanbul’daki Hacı Bektaş Veli Proje Anadolu Lisesi için hazırlanan Alevilikle ilgili seçmeli ders müfredatı programını hazırlayan ekibin başında yer aldım. İlk kez ortaöğretim ders programları için Alevilikle ilgili ders müfredatları hazırlamak da bize nasip oldu. Türkiye’de ve yurtdışında Cemevlerimize, Alevi Kültür Merkezlerine hep katkı sunmaya çalıştım, Alevi-Sünni kardeşliğinin gerçekleştirilmesi için düşünce ve projeler üretmeye çalıştım. 

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ ALEVİLİK KONUSUNDA İHTİSASLAŞACAK

Burada ancak özetlemeye çalıştığım bu çalışmalarımın Munzur Üniversitesi Rektörlüğü adayı olarak önemli bir potansiyele işaret ettiği ve bu altyapı ile gerek üniversitemizde gerekse Tunceli halkı ve bütün Türkiye’de arasında çok olumlu etkiler uyandıracağı muhakkaktır. Bu şekilde Tunceli’de yaşayan vatandaşlarımızın üniversiteyi sahipleneceği ve ancak akademik çalışmalarını bu alanda yapmış bir yönetici ile üniversitemizi Alevilik alanında ihtisaslaştırarak önemli bir yere getireceğimize inancım tamdır.

4 YILDA KAMPÜS TAMAMLANMADI!

Üniversitemizin kurucu Rektörü olan Prof. Dr. Durmuş Boztuğ hoca zamanında çok önemli başlangıçlar ve atılımlar gerçekleştirildi.  

Ancak mevcut yönetimin bir çok konuda eksiklerinin olması ve önceki yönetimin çalışmalarını daha yükseklere taşıyamamış olması Munzur Üniversitesinin diğer üniversitelerle yarışamayacak bir noktaya getirmiştir.

Büyük zorluklar ve fedakarlıklarla kurulan MunzurÜniversitesi yine Prof. Boztuğ zamanında beş etaptan oluşan ve birinci etabı tamamlanan yeni kampüsüne taşınmıştı. Ancak geçen dört yıl içerisinde kalan dört etabın hiçbiri tamamlanmadığı gibi birçoğunun yapımına dahi başlanmamış olması çok acıdır. Yanı başımızdaki Üniversiteler kampüslerini tamamlayalı çok oldu.

ÜNİVERSİTEDEN OLUMSUZ HABERLER GELDİ

Tunceli’nin yanı başındaki Bingöl Erzincan ve Elazığ’da üniversiteler tüm kampüsünü tamamlamış, adını gerek bilimsel ve akademik çalışmalar ve gerekse sosyal faaliyetlerle başarıyla duyururken ne acıdır ki MunzurÜniversitesi adını olumsuz haberlerle duyurmuştur. Munzur Üniversitesi’nin kamuoyunda kadrolara personel alımında gerçekleştirilen torpil haberleri ile gündeme gelmesi, hem üniversitemiz mensuplarını hem de şehir halkımızı derinden üzmüştür.

ÖĞRENCİ SAYISI 9 BİNLERDEN 3 BİNLERE DÜŞMÜŞ DURUMDA 

Kurucu Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ döneminde sayısı 9 bin’e yaklaşan öğrenci sayısının bugün 3 bin civarında olduğu söylenmektedir.

Bu şehre ekonomik anlamda ciddi zarar vermektedir. Aynı dönemde kurulan Bingöl Üniversitesi’nin öğrenci sayısı on beş bin sayısını aşmış bulunmaktadır.

EN İYİ OLMAK İSTİYORUZ

Şayet Cumhurbaşkanımızın tensip buyurmaları halinde bu makama gelirsek 4 yıl içerisinde Munzur Üniversitesini sadece bölgenin değil Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri yapmak için gayretle çalışacağız. 

Bu duygu ve düşüncelerle Tunceli’de ki tüm canlara selam eder, aşkı niyazlarımı sunarım”dedi.