Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, tarihi Harput Mahallesine kazandırdığı dev eserlerden dolayı vatandaşlardan büyük takdir topluyor…

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

Geçmişte bölgemizin ve şehrimizin tarihine yön veren Harput, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın özel olarak ilgilenmesiyle adeta yeniden ihya ediliyor. 

Tarih Bölümü mezunu olan ve seçim döneminde söz verdiği projelerle Harput’u yeniden ayağa kaldıran Başkan Şerifoğulları, tarihi mahallede hayata geçirdiği dev eserlerin bir bir açılışını gerçekleştirerek, Elazığlıların büyük takdirini topluyor.

BÖLGENİN CAZİBESİ ARTIYOR
Başkan Şerifoğulları’nın talimatıyla Elazığ Belediyesi tarafından Harput’u tarihi dokusuyla yaşatmak ve tarihi yapıların turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Bu kapsamda yapılan dev eserlerle Anadolu medeniyetinin en önemli kavşaklarından biri olan Harput’un turizm potansiyelinin gelişimine ve bölgenin cazibesinin artmasına büyük katkı sağlanması amaçlanıyor. 

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

İşte Harput’ta hayata geçen projelerden bazıları;

HARPUT YOLUNUN YENİLENMESİ VE PEYZAJ PROJESİ
Harput’un girişinden Sara Hatun Cami Meydanı’na kadar olan yol ve Sarahatun Meydanı tarihi dokuya uygun olarak yenilenerek vatandaşların hizmetine sunuldu.

HARPUT BELEDİYE KONUK EVİ 
Harput girişinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediye’sine ait beş adet tescilli konağın, Belediye Konuk Evi olarak düzenlenerek, yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunuldu.

Gerçekleştirilen tadilat, bakım ve tefrişata yönelik çalışmalar tamamlanarak, geleceğin turizm merkezleri arasında özel bir yere sahip olan Harput’ta konukların ağırlanacağı özel birer mekan olarak faaliyete başladı. 

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

MÜZELER ŞEHRİ ELAZIĞ
Harput’un turizm potansiyeline katkı sağlamak amacı doğrultusunda başlatılan çalışmalarla Gastronomi Müzesi, Kürsübaşı Müzesi, Basın Müzesi ile Hoca Hasan Hamam Müzesi projeleri hayata geçerek, tarihi eserler buralarda sergilenmeye başlandı.

Kürsübaşı Musiki Müzesi 
Tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne devredilen Harput Konağının bir bölümünde Türk musikisinde istisnai bir yere sahip olan Kürsübaşı Musiki Müzesi oluşturularak, vatandaşların ve sanatseverlerin hizmetine sunuldu.

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa  
Gastronomi Müzesi
Yine, Türkiye’nin en zengin mutfakları arasında yer alan Harput mutfağının gizli kalmış değerlerini gün yüzüne çıkarmak, tanıtımını yapmak ve tüm dünyaya duyurmak amacıyla başlatılan Gastronomi Müzesi hayata geçerek, Harput Mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılmasında büyük rol oynadı. 

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

Elazığ Basın Müzesi-Basın Evi
Harput mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Sağir Müftü Konağı’nda çalışmalar titizlikle başlatılarak Basın Müzesi olarak faaliyet girdi. 

1800’lü yıllarda inşa edilen ve restorasyon çalışmalarıyla adeta yeniden hayat bulan Sağir Müftü Konağı’nın köklü bir geçmişe sahip yerel basınımızın tarihine ışık tutan bir müze olarak hizmete girerek, Türkiye’nin sayılı Basın müzeleri arasına girmeyi başardı.

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

Hoca Hasan Hamam Müzesi
Osmanlı mimarisine uygun olarak Hoca Hasan Bey tarafından 1634 yılında inşa edilen Hoca Hasan Hamamı Başkan Şerifoğulları’nın talimatıyla yeniden restore edilerek, Hamam Müzesi olarak Harput turizmine kazandırıldı.

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

HARPUT EL EMEĞİ ÇARŞISI 
Sarahatun Meydanı’nda bulunan Harput El Emeği Çarşısı’nda bir dizi tadilat çalışması başlatılarak, binanın giriş katı yöresel ürünler satış merkezi ve kafeterya olarak düzendi, üst katı ise Kürsübaşı musikisinin icra edileceği bir mekan olarak hizmete sunuldu.

HARPUT, DÜNYAYA AÇILDI
Hizmet ağını teknolojik gelişmelerle destekleyen Elazığ Belediyesi, yeni tanıtım atağıyla binlerce yıllık medeniyet merkezi Harput’un tanıtım çalışmalarına yenilikçi bir yapı kazandırdı. 

Bu kapsamda başlatılan teknolojik çalışmalarla yüzyıllar boyu ilim ve irfan merkezi olarak, dünyanın dört bir yanına ışık tutan Harput, Harput.web.tr adresi üzerinden interaktif ortamda geniş kitlelerle buluşturarak, Harput Kalesi başta olmak üzere tarihe meydan okuyan camileri, ev sahipliği yaptığı alim ve ulamalara ait türbeleri, hamamları, kiliseleri ile adeta bir açık hava müzesi olan Harput’un zenginlikleri, hem güncel hem de tarihi fotoğraflar ile tarihsel bilgiler eşliğinde geniş kitlelere ulaşımı sağlandı.

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

TARİHİ HÜSEYNİK-HARPUT YOLU BİTMEK ÜZERE
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın vizyon projeleri arasında yer alan ve hayata geçmesiyle beraber adından sıkça bahsettirecek olan, tarihi Harput-Hüseynik Yolu çalışmaları 22 Mart’ta gerçekleşen ihale ile başlamış ve çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. 

Yapılan bu çalışma ile tarihi süreçte kervanların kullandığı ve türkülere konu olan yol, yapılacak rekreasyon çalışmalarıyla yeniden eski cazibesine kavuşarak, Harput turizminin canlanmasına büyük katkı sağlayacak.

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa

Tarihçi Başkandan Tarihe Vefa