TBMM'de Işıkver Rüzgarı!

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, TBMM'de 'Türk ve Türkiye Yüzyılında Elazığ' konulu gündem dışı konuşarak Elazığ'ın sorunlarını dile getirdi.

TBMM'de Işıkver Rüzgarı!

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver Pertek Köprüsüne değinerek köprü ile ilgili hala bir ilerleme olmadığını ifade etti.

Milletvekili  Işıkver’in konuşması şu şekilde;

“ BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”
 “Elazığ Pertek yolu, Türkiye’nin kuzey güney istikametinde ki en önemli karayolu bağlantılarından birisidir. Ancak Keban baraj gölünün faaliyete geçmesiyle beraber Pertek civarındaki Murat Nehri'nin üstünden geçen Cumhuriyet dönemi köprülerinden kemer köprü sular altında kaldığı için şu an ulaşım kısıtlı saatlerde ve kısıtlı sayıda feribotla yapılmak durumunda kalmıştır. Doğal olarak yoğun trafiği olan bu yolda feribot seferleri yetersiz kalmaktadır. Herkes köprüsünün yapımı ile kuzey illerimizden gelen trafiğin güney illerimize olan bağlantısının yaklaşık 70 80 km daha kısa olacağı bakım hizmetleri yakıt ve zaman açısından bölgeye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu yüzden köprü ile ilgili çalışmaların ivedilikle yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu hususta Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı ve Kara Yolları Genel Müdürüyle gerekli görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ancak maalesef henüz bir ilerleme sağlanamadı. Depremlerin etkisiyle 11 şehirdeki imar faaliyetlerini ortaya çıkardığı yüksek maliyetler de göz önünde bulundurularak bahse konu bu köprünün sadece devletimizin öz kaynaklarıyla değil, sonuca daha hızlı ulaşabilmek maksadıyla yap işlet devret yöntemiyle de yapılması düşünülebilir”

 “ULUOVA VE KUZOVA PROJELERİ ELZEMDİR”
“Üç tarafı sularla çevrili şehrimizde yaklaşık otuz yıldır suyla buluşamadığı için çoraklaşmış tarlalarımız vardır. Uluova ve Kuzova Projeleri yeniden açılacak olan sulama alanlarının oluşması adına elzemdir. Uluova'da 32, Kuzova'da 48 köyü sulayacak olan projelerin bir an evvel gerçekleştirilmesinin hem bölgede ve şehrimizde yaşayan insanımıza fayda sağlaması açısından hem de millî ekonomiye sağlayacağı katkı sebebiyle çok önemli olduğu düşüncesiyle, bahse konu sulama projelerinin tamamlanmasının önemini bir kez daha Gazi Meclisimizde dile getirmek istiyorum.”

  “BİR KEZ DAHA YÜZLEŞMİŞ OLACAĞIZ”
“Bununla beraber, Elâzığ bölgesindeki Uluova, Kuzova, Kovancılar, Karakoçan ve Serince Sulama Projelerinin hayat bulmasıyla şeker pancarı üretiminin yaklaşık 8-10 katına çıkacağı ve çiftçilerimizin şeker pancarına olan talebinin artarak devam edeceği herkesin malumudur. Mevcut rekoltenin yaklaşık 10 katına çıkacak olmasından hareketle, 1925 yılında kurulan Elâzığ Şeker Fabrikasının bugünkü kapasitesiyle yetersiz kalacağı gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmiş olacağız. Bu itibarla, şeker fabrikasının kapasitesinin artırılması noktasında da gerekli çalışmaların bir an evvel başlatılmasının bölgemiz ve şehrimiz adına çok büyük önem arz ettiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

“EKONOMİK OLARAK OLARAK CİDDİ MANADA ETKİLENMİŞTİR”
“Malumunuz olduğu üzere, 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ merkezli meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem felaketi sonrasında AFAD verilerine göre Elâzığ ilimizde toplam 41 bin adet bağımsız bölümde hasar tespit edilmiştir. Devletimiz tarafından yapılan imar faaliyetleri sonucunda 21.700 hak sahibinin işlemleri tamamlanmış, 2.700 hak sahibinin işlemleri de bitmek üzeredir. Üzerine meydana gelen 6 Şubat tarihli Maraş merkezli depremlerde AFAD verilerine göre ilimizde ağır hasarlı bölüm sayısı 21.500'dür; bunların 12.500'ü konut hak sahibidir, 2.500 civarı imalatı devam eden ve tamamlanmış konut vardır, 10 bin civarı hak sahibimiz ihale ve imalat sürecini beklemektedir.

 “YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ”
“Bu kadar büyük boyutları olan felaketler sonrasında sosyokültürel ve ekonomik olarak hayat da doğal olarak ciddi manada etkilenmiştir. Elâzığ ilimizde TOKİ kanalıyla şehrin il merkezi dışında yapılan 30 bin konut, güvenli barınma alanları oluşturulmuştur fakat bununla birlikte yüzyıllık yerleşim yerleri olan 16 mahallemizde henüz herhangi bir dönüşüm sağlanamamıştır. Bu 16 mahallemizin kat sınırlaması sebebiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Yerinde Dönüşüm Projesi'ne rağmen dönüşemeyecek olması hemşehrilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Yaklaşık 100 bin insanımızı olumsuz etkileyen bu durumun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu hususta gerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan gerekse Sayın Cumhurbaşkanımızdan yardım talep etmekteyiz.”