'Toplumun Ortak Menfaati, Bir Avuç Zümrenin Menfaatininin Üzerindedir'

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZAR-SAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, ilimizde bulunan maden rezervleriyle ilgili açıklama yaparak 'Toplumun ortak menfaati kişilerin ve bir avuç zümrenin menfaatinin üzerindedir. İki aylık bir süreçte bu konuyla yatıp kalkan Elazığ insanının feryadını duymayan ve görmeyen ihale makamının tüm iletişim kanallarını kapatarak kapalı devre kararları kabullenilecek bir durum değildir.' dedi.

'Toplumun Ortak Menfaati, Bir Avuç Zümrenin Menfaatininin Üzerindedir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZAR-SAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, ilimizde bulunan maden rezervleri alanıyla ilgili çıkılan ihale ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Prof. Dr. Çoban açıklamasında, Elazığ gündemini meşgul eden Maden sahasının ihalesiyle ilgili olarak kamuoyunda oluşan yüksek hassasiyet ve beklentilerinm karşılanmadığını belirterek; "Yaklaşık iki aydan beri Elazığ gündemini haklı olarak meşgul eden Elazığ Maden sahasının ihalesiyle ilgili olarak Elazığ kamuoyunda oluşan yüksek hassasiyet ve beklentiler maalesef umutlu bekleyişe rağmen 21 Nisan 2022 tarihinde yapılacak olan ihale şartlarına konmamıştır." dedi.

"BU ÖNEMLİ KONU DEVLETİN ZİRVESİNE TAŞINMALIDIR"
Elazığ Miletvekillerinin konuya çok daha büyük hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini belirten Başkan Prof. Dr. Çoban açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 

"Malumunuz olduğu üzere 13 Mart 2022 tarihinde paylaşmış olduğum yazılı metinde bu konunun Elazığ’ın ve halkımızın müreffeh geleceği açısından çok kritik bir eşik olduğunun altını çizerek, “Öncelikli olarak Sayın Vekillerimizin konuya çok daha büyük hassasiyetle yaklaşması ve bu konuyu devletimizin zirvesine taşıyarak Sayın Cumhurbaşkanımızı da bilgilendirmesi çok değerli olacaktır” ifadelerinde bulunmuştum.

Sahanın işletmesine talep olan Elazığ Girişim Grubunu oluşturan iş insanlarımız ve bu oluşumda yer almak isteyen binlerce vatandaşımız hem devletin hem de kamunun zarar etmemesi için öncelikli olarak rödevans sistemiyle ihalenin açılması ve izabe tesis şartının mutlak suretle madenin olduğu bölgeye kurulmasını talep etmişlerdi.

Bu iki talep her açıdan doğru ve mutlak suretle ihaleye konması gereken şartlar olmasına rağmen 21 Nisan 2022 tarihli yeni ihale şartında da maalesef yer almamıştır. Hem rekabet şartlarında eşitliğin sağlanması hem de madenin bulunduğu yöre halkının istihdamı ile kalkınmasını sağlamayı hedefleyen bu iki beklentinin şartnameye konulmamasının haklı ve tutarlı bir gerekçesi bulunmamaktadır." 

"KABULLENİLECEK BİR DURUM DEĞİLDİR"
"Kaldı ki, binlerce yıllık Türk Devlet geleneğinin merkezinde insan vardır. Toplumun ortak menfaati kişilerin ve bir avuç zümrenin menfaatinin üzerindedir. İki aylık bir süreçte bu konuyla yatıp kalkan Elazığ insanının feryadını duymayan ve görmeyen ihale makamının tüm iletişim kanallarını kapatarak kapalı devre kararları kabullenilecek bir durum değildir."

"SİYASET MEKANİZMASI ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMELİ"
Siyaset mekanizmasının üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini belirten Çoban, "Gelinen noktada iş siyaset makamına kalmıştır. Sosyal medya paylaşımı ile rol çalarak, düzenlenen basın toplantısı ile topu taca atarak siyaset mekanizması üzerine düşen sorunlulukları yerine getirmiş değildir. Bu nedenle çok ivedi şekildeTBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerimizin mevcut Vekilleri ve Parti Yöneticileri konuyu Genel Merkezlerine taşıma sorumluluğunu almalıdır. Bu aksiyon siyaset makamının asli sorumluluğundadır. Ve bunun talep edilmesi ne yazık ki ilimiz siyasetinin geldiği noktayı gözler önüne sermektedir. 

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak ilimizin menfaatine olan her girişim ve çalışmada toplumun sesi ve vicdanı olma sorumluluğuyla, atılacak her adımda yer almaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, sürecin ilimize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum." dedi.