Prof. Dr. Necip Pirinçci

Sağlık Sistemi ve Sağlık Çalışanları

Prof. Dr. Necip Pirinçci

Bizde  olduğu gibi köklü  ve uzun  geçmişe sahip devletleri incelediğimizde dört temel unsura önem verdikleri görülür: Adalet, eğitim, güvenlik ve sağlık. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinden dolayı önemi dahada anlaşılan  ülkemizdeki sağlık sistemi ve onun kahramanları olan sağlık çalışanlarına değinmek istiyorum.

Ülkemizin sağlık sistemi ve sağlık alt yapısı köklü geçmişinden gelen sağlam  temeller üzerine kurulmuş, yapılan modernizasyonlarla dünya ülkeleri içerisinde gayet  iyi bir yere sahiptir. Sağlık sistemimizin en temel  özelliği ülkenin neresinde yaşarsa yaşasın, hangi sosyal ve ekonomik gruba sahip olursa olsun  her vatandaşımız için kolayca ulaşılabilir olmasıdır. Sağlık sisteminde sosyal devlet anlayışı özellikle önemlidir. Yani herkes için ücretsiz ve eşit sağlık erişimi. Ülkemizde sağlık alanında bunu sağlayan nadir ülkelerdendir. İsteyen her vatandaşımız istediği kamu sağlık kuruluşundan ücretsiz olarak faydalanmaktadır.

Gelelim sağlık alt yapımıza. Ülke olarak son derece modern, çağın sağlık ihtiyaçlarını karşılayan bir sağlık alt yapısına sahibiz. Sağlık alt yapımızı; sağlık hizmeti sunulan kamu binaları (hastaneler, toplum sağlığı merkezleri, aile hekimlikleri, v.b.) ve sağlık hizmetlerinde kullanılan tıbbi cihaz ve aletler olarak inceleyebiliriz. Her iki açıdan da sağlık alt yapımız üst seviyelerde yer almakta ve milletimiz bu olanaklardan faydalanmaktadır.

Özellikle içinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde toplum tarafından sağlık çalışanlarının ülkemizin en temel yapı taşlarından biri olduğu daha da iyi anlaşıldı. Sağlık alt yapınız ve teknolojiniz ne kadar gelişirse gelişsin sağlık  sisteminin  vazgeçilmezleri her zaman kendi yaşamından önce hastaların sağlığını düşünen sağlık  çalışanları  olmuştur  ve olacaktır.

Sağlık hizmeti; sağlık problemleri için çözüm arayan ve toplumun ve kişinin sağlığının düzelmesi için çaba gösteren  iki tarafı  temel alan  bir sistemdir. Sağlık çalışanlarının temel amacı bir empati içerisinde hastaların iyileşmesine yardımcı olmaktır. Bu durum temizlik personelinden doktoruna kadar değişmez. Nasıl ki güvenlik güçlerimiz ülkemizi düşmanlardan koruyup toplum düzenini sağlıyorsa, sağlık çalışanlarımızda herhangi bir kazancı ön planda tutmayıp hastalarımızın iyileşmesi için elinden geleni yapıp hem bireysel açıdan hem de toplumsal olarak daha sağlıklı bir toplum olmamıza katkı sağlamaktadırlar. Bu açıdan gerektiğinde uğraştığı hastalıklar yüzünden hastalanacağını ve yaşamını yitirebileceğini bilen her bir sağlık çalışanının toplum açısından değerli olması gerekir. Nasıl bir güvenlik görevlimiz yaralanınca yada şehit  olunca üzülüyorsak ve tepkimizi dile getiriyorsak bir sağlık çalışanının başına olumsuz bir şey gelince aynı tepkiyi göstermeli ve sağlık çalışanlarına kendimizin ve toplumumuzun sağlığı açısından sahip çıkmalıyız.  

Hem bireysel hem de toplumsal sağlıklı yarınlar dileklerimle...
 

Yorumlar 2
Sebati 07 Ekim 2020 19:32

Mükemmelsiniz hocam Allah başımızdan eksik etmesin.

Mehmet Durmuş 06 Ekim 2020 23:04

İçinde olduğum durum ancak bu kadar güzel izah edilirdi.... AEO hocam

Yazarın Diğer Yazıları