Veysel Akto

Yarıyıl Tatili Nasıl Değerlendirilmelidir?

Veysel Akto

Herkese Merhabalar;
Pandemi sürecinin gölgesinde 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılının ilk dönemini tamamlamış bulunmaktayız.  Her ne kadar istenilen yüz yüze eğitim ile olmasa da online olarak verilen dersler ile bir dönemi daha hep birlikte daha geride bıraktık. 

Yasaklarla birlikte dışarı çıkma fırsatı da pek olmayan çocuklarımız birinci dönemde ne yazık ki aylarca evlerde kaldı. Uyku, yemek ve çalışma düzenleri bozulan öğrenciler online eğitim ile bir türlü istenilen verimi maalesef yakalayamadı. Çünkü okul disiplini olmadığı için derslerini ya yataklarının içinde uzanarak dinlediler ya da online dersleri ara sıra sadece ziyaret ettiler. Zaten geçen yılın ikinci dönemindeki konu eksikleriyle başlanılan yeni dönemde, konular arası bütünlük de göz önünde bulundurulduğunda başarılı bir süreç geçti demek zordur. Tabi ki özel okullarda okuyan veya ailesi tarafından özel ders aldırılan öğrenciler bu kadar şanssız değildir. Onlar, açıklarını verilen takviye dersleri ile kapatma imkanı elde edebildiler.

Öyle veya böyle pandemi sürecinde aksayarak ilerleyen birinci dönem sonuçta bitti. 15 Şubatta başlayacak olan ikinci dönemin ise yine online mı? Yoksa yüz yüze mi? başlayacağı muamma iken öğrenciler ve aileler neler yaparak bu sıkıntıları düzeltmelilerdir? Şu an önümüzde duran asıl soru bu bence. Bu sorun öğrencilerin tek başına çözebileceği bir sorun değil elbette. Çünkü öğrenciler de bir çıkmazın içinde olduğundan neyi nasıl yapacaklarını pek bilemediklerinden öğrencilerin tek başına bunların üstesinden gelmesi oldukça zordur. Bu durumda ailelerinde mi olur yoksa çevresinde mi olur bilemiyorum ama eğitimci birisinin neye nasıl çalışması konusunda öğrencilere yardımcı olması gerektiği kesindir. Zira ikinci dönemde devam edilecek olan dersler birinci dönemin devamı olduğundan eksik veya yanlış olarak öğrenilen her konu, daha sonra öğrencinin karşısına mutlaka sorun olarak çıkacaktır. Bu durum eğitimin tüm kademeleri için geçerli iken 8. ve 12.sınıflar için ise elzemdir. Çünkü 8. ve 12.sınıf öğrencileri 5 ay sonra girecekleri sınavlarda müfredatın tüm konularından sorularla karşılaşacaklardır. İşin ciddiyeti ortada iken öğrencilerimizin tatil formatına kapılmamaları gerekmektedir. Çocuklarımız elbette yoruldular ve ekran başında saatlerce vakit geçirdiler doğru, ancak pandemi sürecinin bir sıkıntısı olarak bu ara tatilde eksiği olan bir öğrencinin biraz daha gayret etmesi gerekmektedir. Bunu kimse için değil, öğrenci sadece kendi geleceği için yapmalıdır. 

Yarıyıl Tatilinde Öğrencilere Altın Tavsiyeler
    Öncelikle öğrenci, eksik olduğunu konusunda ikna olup kimsenin baskısı altında kalmadan çaba göstermelidir ki verimli çalışma ortaya koyabilsin.
    Eğitimci birisinden neye nasıl başlaması konusunda yardım alınmalı
    Yaklaşık üç haftalık bir çalışma takvimi ve programı çıkarılmalı
    Birinci dönem işlenilen tüm konuları bölüm bölüm bitirebilmek için kısa hedefler konulmalı (Konu veya süre olarak)
    Sınav hazırlık öğrencileri konu çalışırken mutlaka yardımcı kaynak kullanmalı
    Çalışılan konuları pekiştirmek için bol bol soru çözülmeli
    Çözülemeyen veya yanlış çözülen soruların mutlaka doğru cevapları öğrenilmeli
    Çalışılmasına rağmen anlaşılmayan önemli konularda bilen birinden yardım alınmalı veya imkan varsa özel ders alınmalı 
    Yardımcı alınacak kimse yoksa, iyi bir You Tube kanalı bularak oradan dersler baştan sona dinlenip bol soru çözülmelidir.

Tüm öğrencilere iyi ve verimli tatiller...

    
 

Yazarın Diğer Yazıları