Erhan Bahçeci

Nam-ı Diğer Zaza Nuro

Erhan Bahçeci

Doğduğum topraklardan mıdır, yoksa bölge insanın çektiği eziyetten midir bilinmez,  çileyle yoğrulmuş ömür süren, asıl ismi Nurettin Ateş olan Zaza Nuro lakaplı halk ozanımızı kaybetmenin üzerinden neredeyse bir yıl geçmekte…

Bölge halkının gönlünde taht kuran, mütevazi kimliğiyle her zaman sevilen sanatçı yaşamış olduğu yörenin tanıtımında büyük gayretler gösterdi. Çileli bir hayata sahip olan günümüzün halk ozanı Zaza Nuro tüm türkülerinde aşkı, insanı ve sevgiyi merkezine almış, yüreğindeki insan sevgisiyle hep zirvede olmuştur.

Güzel beldemin yetiştirmiş olduğu naif yürekli, güzel insan, Zaza Nuro hemen hemen her klibinde Beyhan Beldesinin güzelliklerinin yer aldığı kareleri sevenlerinin dikkatine ve bu topraklara çekmiş, kültürümüze önemli katkılar sağlamıştır.

Yaşamı boyunca iyiliği, güzelliği, hoşgörüyü, aşkı, sazının her teline ilmek ilmek işlemiş, Beyhan ve Palu başta olmak üzere Elazığ, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır’da yaşayan birçok kişinin sevincine ortak olmuş, maddi durumu iyi olmayan çiftlerin düğününe hiçbir maddi talepte bulunmayıp herkesin mutluluğuna katkı sunmuş bir isim Zaza Nuro…

Çıktığı her sahnede, her düğünde büyük bir gururla Palu Beyhan’lı olduğunu söyleyerek, kendisini çilenin, garipliğin, aşkın ve sevdalı yüreklerin sesi olduğunu, içinde yaşadığı halkının duygularına tercüman olan bir garip olduğunu ifade ederdi.

Ama gel gör ki, bunca güzelliği yaşatan insan, yaşamı boyunca değeri bilinmedi. Yüzlerce kaset ve klibinin yayınlandığı sanatçıya bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda sponsorlar çıktı. Bölgedeki resmi kurumlar ve işadamlarının destekleri sadece verdiği sözlerde kaldı, ötesine geçemedi.

Maalesef yaşarken kıymetini bilemediğimiz sanatçıya ahde vefamızı göstermek adına buradan Beyhan Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Ataş’a bir önerimin olduğunu ve bu ricanın da tüm Beyhan’lıların gönlünden geçtiğini ifade etmek isterim.

Beldemizde, Elazığ Belediyesi tarafından yaptırılan Çocuk Parkı ve Dinlenme Tesisine ve aynı alan içerisinde yapımı süren düğün salonuna “Zaza Nuro” adının verilmesi sizce de güzel olmaz mı Sayın Başkanım?..

Yaşarken değerini bilemediğimiz halk ozanımızın yapılan bu tesisle isminin özdeşleşmesi hepimizin ortak duygusu…

Umarım yapılan bu çağrıya Beyhan Belediye Başkanımızın duyarsız kalmayacağını ümit ediyorum.

Bu arada yine beldemizde yaşayan, ağaç köklerinden yaptığı eserlerle, bu alanda ülkemizin sayılı sanatçılarından biri olan Kök Sanatçısı Murat Bahçeci’nin de, bu tesise ağaç köklerinden birleştirme yoluyla bir saz görselinin yapması ayrı bir güzellik katacaktır bence.

Yaşayan bir sanatçının,  hayatını kaybeden bir sanatçıya eser hazırlaması çok anlamlı olacaktır elbette.

Dileğim odur ki, bu önerinin bir an önce hayata geçmesidir.

Yazarın Diğer Yazıları