Şefik Dinç

Ne Olacak Bu Wuhan'ın Hali? Ya Elazığ?

Şefik Dinç

Wuhan’da Deniz mahsullerinin satıldığı Huanan Pazarı’ndan ortaya çıkıp dünyaya yayıldığını düşünülen covid-19 salgını gerek sosyal gerek ekonomik olarak bütün dünyayı olumsuz olarak etkiledi. Elbette ki spor kulüpleri de salgından etkilenen şehirlerde bu durumdan en olumsuz etkilenen kurumlar oldular.

Salgının ilk çıktığı hastalığa en hazırlıksız yakalanan, salgının en şiddetli ve yoğun geçtiği Çin’in Wuhan kentindeki spor kulüpleri de elbette bu durumdan kaçınılmaz olarak en çok zarar gören spor kulüpleri oldular. Wuhan kentini futbol branşın da en üst seviyede temsilden Çin in 2. Lig Kırmızı grupta yer alan Wuhan Spor salgın nedeniyle transfer tahtasını açamamış, sezona salgının başladığı Huanan Pazarından aldıkları balıkların parasını ödeyemediği gerekçesiyle eksi 3 puanla başlama tehlikesi ile başlamış, sezon başlayınca gerekli destek gelmeyince yılda en az 1 kez mütemadiyen başvurduğu yönteme başvurmuş, hocası istifa etmiş bu istifa gerekli ilgiyi görmeyince bir hafta bile geçmeden hocası tekrar görevine geri dönmüştür. Wuhan belediye başkanı ve Wuhan milletvekillerinin Çin kamuoyunda yeteri kadar sahip çıkamadıkları Wuhan Spor Kulübü sahipsiz Wuhan’ın sahipsiz takımı olarak kaldığı yerden aynı tas aynı hamam yoluna halen devam etmektedir.
 
Yine Wuhan’lılar pandemiden dolayı maçlarını seyircisiz oynamak zorunda kalmış 10 yıldır kavuşamadığı yeni stadyumuna bu sezonda kavuşmayı beklemektedir. Wuhan halkının, Wuhan’lı yöneticilerin üstün performansları sayesinde tarihinde ilk defa yeni stadyuma bu kadar yaklaştığını belirtmek, yiğidin hakkını vermek isterim. Wuhan’da tek olumlu giden şey geç başlayan stadyum inşaatının tez zamanda bitirilmeye çalışılması ve stadyum inşaat çalışmalarının durmaması.
Neyse ki bizde durum böyle değil, Covid-19 salgını en geç görülen ülkelerden biri olduğumuz için aldığımız etkili önlemler sayesinde pandemiyi kontrol altına almış durumdayız. Bizde de maçlar seyircisiz oynanıyor diyeceksiniz. Bizde maçların seyircisiz oynanma amacı pandemiyle ilgili olmayıp insanların evde daha konforlu maç izlemesine sebep olmak, yeni mahsul orcik ve pestillerden halkımızın evde TV izlerken daha fazla istifade etmesini sağlamaktır. Ekonomik olarak etkilenmeyen şehirlerimizin spor kulüpleri de bu pandemi dönemi doğal olarak en az hasarla atlattı. Transfer tahtasını açmamamızın sebebi borçlarımız değil pandemi sürecinde dışardan oyuncu ilimize getirmeyerek halk sağlığını her şeyin üzerinde tutmamızdandır. Dünya sağlık örgütünün de bu durumdan mütevellit, mütemadiyen yaptığı bizi takdir eden açıklamaları gözümüzden kaçmamaktadır. 

Stadyum konusuna gelince ister park 23 ün üstündeki amatör sahada ister Doğukentde ki butik stadyumda seç beğen oyna…

Futbolda durum böyle iken gelelim Wuhan kentinin basketbol da ki temsilcisi Wuhan Özel İdaresi bayan basketbol takımına.  Sezona geçen yıl ki takımdan çok daha bütçeli çok daha kaliteli bir takımla başlayan en azından yöneticilerin böyle iddia ettiği Wuhan özel idare spor henüz galibiyetle tanışamadı. Çin in başarısız pandemi süreci yönetiminden dolayı maçlarını seyircisiz oynayan Wuhan basketbol takımı, geçen yıl la bu yıl karşılaştırıldığında demek ki en büyük gücü taraftardan alıyormuş. Taraftarsız hala galibiyet alamadılar. 

Hamd olsun bizde durumlar böyle değil Avrupa kupalarında başarı parolasıyla sezona başlayan Elazığ il özel idare basketbol takımımız ilk iki haftayı çok akıllıca bir strateji ile nazardan korkarak mağlubiyetle kapattı. Bu zekice strateji önümüzdeki haftalar için umudumuzu artırmadı değil. 

İnsan bu karşılaştırmaları yapınca içinden ya Wuhan gibi olsaydık, pandemi ilk bizde başlasaydı ne yapardık diye düşünmeden  edemiyor. Sezona Asya kupalarında başarı parolasıyla başlayan Wuhan temsilcisi katıldığı ilk hazırlık turnuvasında rakiplerine mağlup olarak zaten moral motivasyon olarak bitik durumda olan Wuhan halkını demoralize ederek yerle bir etti. 

Allah’tan durum bizde böyle değil bizi bizden çok düşünen yöneticilerimiz var bizim. Sezon öncesi Mersin Yenişehir Belediyesi’nin, 1950-1951 yılları arasında Mersin Belediye Başkanlığı yapan Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ın anısına düzenlediği Müfide İlhan Kadınlar Basketbol Turnuvasına katılan bizim temsilcimiz maçlardan mağlup ayrılınca bu turnuva hiç olmamış gibi sonuçları bizden gizledi. Sosyal medyadan sürekli yaptığı paylaşımlarla bizi umutlandıran temsilcimiz aldığı başarısız sonuçlardan hiç haberi yokmuş gibi davranarak önce depremden sonra pandemiden olumsuz etkilenen psikolojisi bozulan halkımızın ruh sağlığını korumasına yardımcı oldu. 

Şimdi Wuhan ve Elazığ, iki şehiri kıyaslayınca aklıma şu soru geliyor çare aşı mı? Ya da şu kocaman yaşlı dünyada mutasyona uğrayan tek şey virüs mü?

Yorumlar 2
[email protected] 10 Ekim 2020 14:44

Kalemine sağlık yeğenim

Gökhan 10 Ekim 2020 14:16

Şefik bey yazılarınızı sıkı takip ediyorum Oldukça önemli konulara değiniyorsunuz Başarılarınızın devamını dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları